ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Για τα αμέτρητα αδιέξοδα που συνοδεύουν ακόμα τα αμέτρητα «θα»

Του ΠΑΝΟΥ Λ. ΠΑΡΡΑ

Καθήκον κάθε κόμματος είναι να αναδεικνύει και να αποδεικνύει τη χρησιμότητα ύπαρξής του στην κοινωνία, καθημερινά. Αυτό αποτελεί μία τεράστια πρόκληση, ακόμα και για τα μεγάλα, εδραιωμένα, παραδοσιακά κόμματα. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα νεοεμφανιζόμενο κίνημα, σε ένα απαξιωμένο και πολιτικά κορεσμένο κομματικό σκηνικό. Είναι λοιπόν εύλογο το ερώτημα, γιατί χρειάζεται ένα ακόμα κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό; Ποιος χρειάζεται άραγε σήμερα το Volt;

Προτού προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά, αξίζει να αναφερθούμε στην ταυτότητα του Volt Εuropa (Βολτ Ευρώπης) κάτι που το διαφοροποιεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο. Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό κόμμα το οποίο ξεκίνησε από το 2017 να οργανώνεται παράλληλα σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα δίκτυο κομμάτων από διάφορες χώρες, που δεν θέτουν ως προϋπόθεση συμμετοχής τις δικές τους εθνικές ή κομματικές επιδιώξεις αλλά δεσμεύονται να τις διεκδικήσουν μέσα από τους μηχανισμούς ενός κοινού πολιτικού σχήματος, εντός της Ε.Ε. Είναι η πρώτη φορά που επιδιώκεται η σύσταση μιας Πολιτικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκινώντας από ευρωπαϊκό προς εθνικό επίπεδο, με κοινή γραμμή επί των βασικών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος. Και όχι το ανάποδο που παρατηρείται σήμερα, όταν συχνά τα εθνικά κόμματα βρίσκονται σε πλήρη διάσταση απόψεων με την ευρωπαϊκή Πολιτική Ομάδα στην οποία εντάσσονται.

Το Volt Ευρώπης έχει συνδιαμορφώσει ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα με όλα τα εθνικά Volt της Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα παρέχει επαρκή ευελιξία για την προσαρμογή των προτάσεών του σε απάντηση στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα ξεχωριστά. Δεν οραματίζεται απλώς την πρόοδο, αλλά την έχει αποτυπώσει με μπόλικη ομαδική δουλειά σε ένα τεράστιο μανιφέστο. Ένα πραγματιστικό και προοδευτικό πρόγραμμα, τεκμηριωμένο, κοστολογημένο, πλαισιωμένο με στοιχεία και παραδείγματα, με καταγεγραμμένη μεθοδολογία υλοποίησης. Σε μία εποχή όπου η συλλογική δράση έχει ξεθωριάσει, που ο κυνισμός αποτελεί την κυρίαρχη αντίληψη για την πολιτική διαδικασία, το Volt ξαναπιάνει το νήμα του εθελοντισμού και αναζητεί νέες, σύγχρονες μορφές συλλογικής δράσης.

Στην Κύπρο όπου αθροιστικά ελέω αποχής και αναχρονιστικού συστήματος εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους σχεδόν το 55% των πολιτών δεν συμμετέχει στη δημοκρατική διαδικασία, η εμφάνιση ενός νέου πολιτικού σχήματος, με πραγματιστικές θέσεις και προτάσεις για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, δεν θα μπορούσε να ήταν περιττή. Αντιθέτως είναι σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες, όπου οι πολίτες αναζητούν μία εναλλακτική επιλογή που να τους εκφράζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό, αλλιώς επιλέγουν να απέχουν ή ακόμα αισθάνονται παραγκωνισμένοι χωρίς εκπροσώπηση. Στο μεταίχμιο ενός κόσμου που συνεχώς μεταβάλλεται, η κοινωνία αναζητεί την ελπίδα και αλίμονο αν τη βρει στα σκοτεινά μονοπάτια της Άκρας Δεξιάς και του λαϊκισμού.

Με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στη διατάραξη της παγκόσμιας ισορροπίας, με την κλιματική κρίση να αφήνει χρόνο με τον χρόνο περισσότερους πληγέντες, την ανισότητα να διευρύνεται, τον λαϊκισμό και την πολιτική πόλωση να απειλούν ευθέως ακόμα και τις ώριμες δημοκρατίες, η Κύπρος οφείλει να διασφαλίσει τη συνέχιση της δικής της ύπαρξης, να βρει τον δικό της βηματισμό. Κάτι που μόνο με ενδυνάμωση του ρόλου της εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μπορεί να επιτύχει.

Η πιο συχνή –και εύλογη– ερώτηση που συναντούμε καθημερινά είναι, «αν θα αντέξει το Volt». Το Volt ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου, έχει ήδη κερδίσει ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα. Κατάφερε να συγκροτήσει ένα ψηφοδέλτιο που ξεπερνά τα μικροκομματικά στεγανά, που υπερβαίνει ακόμα και τις προσδοκίες μιας χούφτας ανθρώπων που πριν από λίγους μήνες ξεκινήσαμε για το άγνωστο με φάρο μας μία σύγχρονη, πράσινη και ενωμένη Κύπρο. Σήμερα, έξι μήνες μετά, με μερικές εκατοντάδες μέλη, με δεκάδες εθελοντές να τρέχουν σε μια άνευ προηγουμένου προεκλογική καμπάνια και σχεδόν μηδενικό προϋπολογισμό, το Volt είναι ήδη στον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Στις 9 Ιουνίου θα έχουμε μπροστά μας ένα ψηφοδέλτιο έξι συμπολιτών μας με γνώσεις και ικανότητες, που ξεχωρίζουν με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες τους. Έξι πρόσωπα, μία φωνή, ένα νέο σύγχρονο, συμπεριληπτικό και δικοινοτικό κόμμα χωρίς βαρίδια και εξαρτήσεις. Στο Volt είμαστε πεπεισμένοι πως ήρτεν η ώρα να εκπροσωπείται στο πολιτικό σκηνικό ο κάθε πολίτης. Κάθε πολίτης που διεκδικεί μία δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία, που ασφυκτιά από τη διαφθορά που μας κατατρώει το αύριο, που έχει αγανακτήσει από τα αμέτρητα αδιέξοδα που συνοδεύουν για δεκαετίες τα αμέτρητα «θα».

 

Ο κ. Πάνος Λ. Παρράς είναι συν-αντιπρόεδρος Volt.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση