ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ομπρέλα της Γάζας και οι εξισώσεις

Της ΚΟΥΛΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Οι γείτονές μας, οι Ανατολίτες, έχουν αίμα που βράζει. Είναι οξύθυμοι, εριστικοί, εκρηκτικοί. Εμείς αναπνέουμε δίπλα τους. Μισοφαγωμένοι στον ελεύθερο Νότο νοσταλγούμε τον σκλαβωμένο Βορρά. Αν κάτι πέτυχε η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και τις κτηνώδεις πρακτικές της είναι να τραυματίσει την αλαζονεία του ισραηλίτικου στρατού. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αρθρογράφο της Haaretz, Γκιντεόν Λεβί, την ώρα της επίθεσης της εγκληματικής Χαμάς, «ο στρατός του Ισραήλ ήταν απών. Ο στρατός ήταν απασχολημένος με ό,τι κάνει τα τελευταία χρόνια. Έτρεχε πίσω από τις αλάνες των καταυλισμών και συλλάμβανε αθώα πιτσιρίκια και ανθρώπους, αντί να βρίσκεται στα σημεία ελέγχου. Ταυτόχρονα προστάτευε τους παράνομους εποικισμούς. Όταν ο στρατός έχει τέτοιες ασχολίες, δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει τον αληθινό κίνδυνο».

Στη Γάζα βρέχει τον Οκτώβριο. Βρέχει ρουκέτες μαζικού θανάτου σε νοσοκομεία και σχολεία, τελεσίγραφα για εκκένωση, απειλές για εκκαθάριση. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τον οργισμένο Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς υπουργούς του να υπογραμμίζουν την ετοιμότητά τους για χερσαία επίθεση στη Γάζα. Έλληνες και Κύπριοι πολιτικοί αναμάσησαν «το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα», ενώ η πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ. Την ίδια ώρα η ισραηλινή σημαία κυμάτισε ψηλά μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία ως ένδειξη αλληλεγγύης «στον στενό στρατηγικό μας εταίρο το Ισραήλ», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στη Γάζα χρόνια τώρα βρέχει αίμα. Είναι που οι γείτονές μας, οι Ανατολίτες, έχουν αίμα που βράζει. Εμείς αναπνέουμε δίπλα τους. Μισοφαγωμένοι εδαφικά και προσφυγοποιημένοι στον ελεύθερο Νότο από τον Τούρκο εισβολέα, κυματίζουμε ψηλά τη σημαία του «στρατηγικού μας εταίρου», στηρίζοντας στην ουσία το δικαίωμα του Ισραήλ να πολιορκεί δύο εκατομμύρια φυλακισμένους Παλαιστινίους καταδικάζοντάς τους σε καθεστώς τελικής εξόντωσης. Τόσο εύκολα πήραμε θέση εξισώνοντας τους Παλαιστίνιους με την εγκληματική Χαμάς! Τόσο ελαφρόμυαλα σπεύσαμε να στηρίξουμε το αφήγημα του φιλελεύθερου αναγνωρισμένου κράτους του Ισραήλ που εκμεταλλεύεται τις θηριωδίες της Χαμάς για να ξεπλένει τα δικά του εγκλήματα, τη φυλάκιση χωρίς δίκη χιλιάδων Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων, την απόρριψη κάθε διπλωματικής λύσης που θα έφερνε μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι ένα περιβόλι θανάτου με την ανθρώπινη ζωή να κοστίζει όσο μια τσιχλόφουσκα. Όσο αφήνονται οι Παλαιστίνιοι στη μοίρα τους και η διεθνής κοινότητα κάνει τα στραβά μάτια, τόσο οι Παλαιστίνιοι –υπό το ένστικτο της επιβίωσης– θα γαντζώνονται στη μόνη σανίδα σωτηρίας τους, που δυστυχώς είναι η εγκληματική Χαμάς.

Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί το σύνολο των Παλαιστίνιων. Ακόμα κι αν καθησυχάζει η –ελαφρά τη καρδία– υπεράσπιση του στρατηγικού εταίρου Ισραήλ και η απόδοση ευθύνης στους Παλαιστίνιους, θα πρέπει να αναλογιστούμε Ελλάδα και Κύπρος για το κόστος αυτής της πρόχειρα βεβιασμένης λήψης απόφασης. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε νέα μαζικά κύματα προσφύγων, όταν οι γείτονες Παλαιστίνιοι θα πραγματοποιήσουν ηρωική έξοδο; Ξέρουμε από Μεσολόγγι και πολιορκίες. Όταν αφεθείς σε αργό θάνατο, η έξοδος είναι η μόνη λύση. Είναι ελευθερία ή θάνατος. Δεν θα ήταν ορθότερο να προτάσσαμε την αναγκαιότητα ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα δώσει τη δυνατότητα ποιότητας ζωής στον λαό, παρά να είχαμε σπεύσει να υπερασπιστούμε την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου που απειλεί με ισοπέδωση της Γάζας;

Οι γείτονές μας, οι Ανατολίτες, έχουν αίμα που βράζει. Στη γη τους βρέχει αίμα και από το αίμα φυτρώνουν μόνο ένστικτα και ακραία συναισθήματα. Ενδεχομένως μοιάζουμε. Δείξε μου τον γείτονά σου να σου πω ποιος είσαι. Σε μια θερμόαιμη γειτονιά οποιοδήποτε –ακόμα και ασήμαντο– γεγονός, μπορεί να προκαλέσει εστία σύγκρουσης. Το απρόβλεπτο ενός πολέμου δεν μας αφήνει περιθώριο απλοϊκής εξίσωσης Παλαιστινίων και Χαμάς ή εσπευσμένης ταύτισης του Ισραήλ με το θύμα.

Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας έχουν δικαίωμα όχι μόνο στη ζωή, μα και στην ποιότητα ζωής. Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε πως δεν βλέπουμε. Αν –όπως λέει ο Σεφέρης– «καθένας χωριστά ονειρεύεται και δεν ακούει τον βραχνά των άλλων», το θερμό κι εκρηκτικό κλίμα στη γειτονική μας γη δεν προμηνύει ηλιόλουστες μέρες.

Η κα Κούλα Στυλιανού είναι φιλόλογος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση