ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation Κύπρου Όψεις του Κόσμου

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αρχίζει απόψε το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Κύπρου Όψεις του Κόσμου, το φεστιβάλ που φέρνει την πρωτοποριακή τέχνη του animation στην καρδιά της κυπριακής υπαίθρου. Το πανέμορφο χωριό της Σαλαμιού έγινε το σπίτι του Animafest τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Σαλαμιού, καλά κρυμμένη στην κοιλάδα του Διαρίζου, κρατάει ακόμα την αυθεντική ομορφιά της και έγινε γνωστή πια σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αφού αγκάλιασε ένα διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός με δυνατούς δεσμούς σε ολόκληρο το πλανήτη.

Η τέχνη του animation συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας γεμίζει με θαυμασμό. Σαράντα μία εμπνευσμένες ταινίες από είκοσι μία χώρες, των οποίων οι δημιουργοί τολμούν να διευρύνουν την αντίληψη που έχουμε για το animation, είτε μέσω της φόρμας, της αφηγηματικής τεχνικής ή του περιεχομένου τους, επελέγησαν για το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα. Η επιμέλεια του προγράμματος ισορροπεί ανάμεσα στις αφηγηματικές και πειραματικές ταινίες, και ο στόχος είναι όπως πάντα η επικοινωνία με το ευρύ κοινό που μέσα στα χρόνια αγάπησε και αγκάλιασε το Φεστιβάλ. Το Κυπριακό Διαγωνιστικό φέτος περιλαμβάνει φοιτητικό και επαγγελματικό τμήμα, ενώ έντεκα ταινίες επελέγησαν για το Παιδικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα. Όλες αυτές οι εξαιρετικές ταινίες άλλα και πολλά παράλληλα αφιερώματα θα προβληθούν κάτω από τα άστρα, στη μαγευτική υπαίθρια τοποθεσία με τα αιωνόβια Κυπαρίσσια. Το φεστιβάλ πλαισιώνεται και από ένα πλούσιο πρόγραμμα εργαστηρίων και εκθέσεων από διεθνείς και Κύπριους καλλιτέχνες.

Η επιμέλεια του προγράμματος ισορροπεί ανάμεσα στις αφηγηματικές και πειραματικές ταινίες, και ο στόχος είναι όπως πάντα η επικοινωνία με το ευρύ κοινό που μέσα στα χρόνια αγάπησε το Φεστιβάλ

Αναμφίβολα, το Animafest Cyprus, συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία μιας κουλτούρας γύρω από το animation στην Κύπρο. Το Φεστιβάλ –το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο– επιμένει στις ανεξάρτητες ταινίες καλλιτεχνικού και πειραματικού σινεμά animation και περιλαμβάνει διεθνές και κυπριακό διαγωνιστικό πρόγραμμα, γεγονός που το κατατάσσει στον διεθνή χάρτη των σημαντικών φεστιβάλ. Ανάμεσα στους ιδρυτικούς στόχους του είναι η προώθηση και υποστήριξη της νέας γενιάς Κύπριων δημιουργών, προβάλλοντας τη δουλειά τους στο φεστιβάλ, αλλά και στο εξωτερικό σε ειδικά προγράμματα, και δημιουργώντας ευκαιρίες δικτύωσης τους με σημαντικούς ξένους δημιουργούς. Με την πάροδο των ετών, το Animafest έχει διοργανώσει ποικίλες διεθνείς εκπαιδευτικές δράσεις γύρω από το animation, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών φόρουμ και εξειδικευμένων εργαστηρίων με αναγνωρισμένους διεθνείς καλεσμένους.

Αυτή η ανάπτυξη του animation στην Κύπρο ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το 2018, όταν το εκπαιδευτικό τμήμα του Φεστιβάλ εξελίχθηκε σε ξεχωριστό αναπτυξιακό πρόγραμμα Animation για παιδιά και νέους και διοργανώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με το όνομα Animafest Cyprus Junior Edition, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και τη στήριξη του υφυπουργείου Πολιτισμού. Η διοργάνωση αυτή απευθύνεται σε φοιτητές, μαθητές Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και σε εκπαιδευτικούς και γονείς που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις γνώσεις τους στην τέχνη του Animation.

Το Φεστιβάλ και το αναπτυξιακό του πρόγραμμα στηρίζουν ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Γιώργος Τσαγγάρης είναι καλλιτεχνικός επιμελητής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αnimation Κύπρου Όψεις του Κόσμου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση