ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άμεση κατάργηση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας

Γράφει ο Γιώργος Κουντούρης

Η ΕΔΥ αποτελεί έναν από τους πλέον απηρχαιωμένους και αδιαφανείς θεσμούς στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται για έναν θεσμό που, όπως όλοι γνωρίζουμε, εδώ και δεκαετίες λειτουργεί βάσει μιας θεσμοθετημένης κομματοκρατίας, ενάντια στην έννοια των ίσων ευκαιριών και στο κοινωνικό κράτος δικαίου.

Με τις ετήσιες απολαβές του Προέδρου της ΕΔΥ να ανέρχονται στα €132,000, και των μελών της στα €98,000, είναι να απορεί κανείς: Πώς είναι δυνατόν μια επιτροπή, με μισθούς που προκαλούν ναυτία στον μέσο Κύπριο εργαζόμενο, να αποφασίζει σε μόνιμη βάση για τις προσλήψεις όλων των κρατικών αξιωματούχων, και συνεπώς, να είναι μονίμως επιρρεπής σε επηρεασμό από κομματικούς μηχανισμούς και όχι μόνο; Εξάλλου, και ο επαναδιορισμός ακόμα αυτών των αξιωματούχων εξαρτάται τόσο από τους ίδιους μηχανισμούς όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο νοών νοείτω!

Πώς είναι δυνατόν μια εξαετής επιτροπή (με τη θητεία των μελών της να υπερβαίνει τη θητεία όλων των δημοκρατικά εκλελεγμένων αξιωματούχων του κράτους) να καθορίζει, μέσω συνεντεύξεων που δεν διέπονται από διαφάνεια, το ύψος της βαθμολογίας των υποψηφίων, αλλοιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα μετρήσιμα αποτελέσματα των εξετάσεών τους; Με ποια κριτήρια;

Όσοι, για τους δικούς τους λόγους, ευνοούν τέτοιες πρακτικές, είναι υπαίτιοι για τη μετανάστευση των καλύτερων παιδιών μας στο εξωτερικό.

Σε μια ευρωπαϊκή χώρα, εν έτει 2021, οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε άμεσα τις διαδικασίες, ούτως ώστε να υπάρχει δίκαιη και αμερόληπτη πρόσληψη και αξιοκρατική αξιολόγηση των υπαλλήλων του δημοσίου.

Ζητούμε την κατάργηση της ΕΔΥ.
Ζητούμε τη θέσπιση σύγχρονων διεθνών πρακτικών στις διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης του δημοσίου. Είναι θέμα δικαιοσύνης, ίσων ευκαιριών, κράτους δικαίου. Είναι θέμα εύρυθμης λειτουργίας της δημοκρατίας.

Γιώργος Κουντούρης, Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΚΟ Λευκωσίας #8.

 

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση