ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H αποδόμηση της Κυβέρνησης και δημοφιλία της Αννίτας που δεν εκφράζεται σε πρόθεση ψήφου

Του Κωνσταντίνου Ντάλτα*

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τότε που οι πολίτες επέλεξαν για Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Μία υποψηφιότητα που έθετε εξαρχής υψηλές προσδοκίες, καθώς υποσχόταν πως θα άλλαζε οριστικά σελίδα στα τετριμμένα και στα κομματικά κατεστημένα της κυπριακής πολιτικής σκηνής. Ο πήχης φαίνεται ότι τέθηκε από τον Πρόεδρο ιδιαίτερα ψηλά, με αποτέλεσμα τώρα που η σκόνη κατακάθεται, η ετυμηγορία της κοινής γνώμης για τη νέα Κυβέρνηση να χαρακτηρίζεται από μία λέξη: αποδόμηση.

Το βαρόμετρο «Cyprus Public Opinion» της Red Wolf PR & Advertising, εξέτασε μεταξύ άλλων την αποτελεσματικότητα, την εμπιστοσύνη και τη συνολική απόδοση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Τα ευρήματα δίνουν μια ζοφερή εικόνα. Το αίσθημα του κοινού μετρήθηκε και η απογοήτευση ξεχειλίζει.

Σήμερα, 6 στους 10 πολίτες που ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη, δηλώνουν ότι θα έκαναν διαφορετική επιλογή υποψηφίου, αν αύριο είχαμε Προεδρικές Εκλογές. Την ίδια στιγμή, το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Κυπριακό, ενώ το 66% σημειώνει ως δεύτερη μεγαλύτερη ανοικτή πληγή το Μεταναστευτικό.
Αναμφίβολα, οι αισιόδοξες εξαγγελίες του Νίκου Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές Εκλογές του 2023, του χάρισαν τη νίκη, ταυτόχρονα όμως, έθεσαν αρκετά υψηλά τον πήχη της νέας Κυβέρνησης. Ένα ύψος που μέχρι σήμερα αδυνατεί να το υπερπηδήσει για αρκετούς λόγους.

Η κάθετη πτώση της Κυβέρνησης έχει μια ακόμη εξήγηση. Ο Πρόεδρος δεν έχει τη στήριξη ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων, όπου συνήθως έχουν και μεγαλύτερη συσπείρωση. Ετσι παρατηρείται και η πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα πτώση της δημοφιλίας του, την οποία διαδέχθηκε η απογοήτευση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα

Παράλληλα η ισχυρή απήχηση της Αννίτας Δημητρίου στο πλατύ κοινό μπορεί να σκορπίζει χαμόγελα, αφού το 53% των ερωτηθέντων διατηρεί θετική άποψη για την Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αυτό το υψηλό ποσοστό όμως δεν μεταφράζεται σε πρόθεση ψήφου προς το κόμμα της, καθώς εάν είχαμε την επόμενη Κυριακή Βουλευτικές Εκλογές, τα ποσοστά του ΔΗΣΥ θα έφταναν μόλις στο 19%.

Ο Στέφανος Στεφάνου και το ΑΚΕΛ δείχνουν ότι βαδίζουν ανοδικά και σίγουρα η πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπι.
Η ξεκάθαρη τρίτη θέση του ΕΛΑΜ έρχεται να συνδυαστεί με την ανησυχία του κοινού για την ακρίβεια, τα οικονομικά και το μεταναστευτικό. Ζητήματα που προκαλούν στους πολίτες, αισθήματα απαισιοδοξίας, θυμού, αγωνίας μέχρι και ντροπής για την οικονομική-κοινωνική κατάσταση της Κύπρου.

ΤΟ ΔΗΚΟ φαίνεται να πληγώνεται από την κυβερνητική φθορά και η τέταρτη θέση στις Ευρωεκλογές είναι το πιθανότερο σενάριο, ιδίως με τη δυστοκία που επιδεικνύει στο να κλείσει ένα δυνατό ψηφοδέλτιο.

*O Κωνσταντίνος Ντάλτας, είναι Managing Director της εταιρείας Red Wolf pr&advertising.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση