ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η επίσκεψη, οι ελπίδες της Ούρσουλα και ο καθρέφτης του ΑΚΕΛ

= ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Αναμένοντας την Ούρσουλα

Πώς και πώς αναμένουν Αναστασιάδης και Χριστοδουλίδης την Ούρσουλα την ερχόμενη εβδομάδα. Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι τα έψαλλε κανονικά στον Ερντογάν και του υπέδειξε πως «η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο». Τα είπε σε συνέντευξη Τύπου, δημόσια, ότι συνομίλησε τηλεφωνικά στην αρχή της περασμένης εβδομάδας με τον νεοσουλτάνο και τον προειδοποίησε για την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο την επέτειο της εισβολής. «Γνωρίζουμε ότι σε λίγο καιρό, στις 20 Ιουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο και του είπα ότι αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για εμάς. Τόνισα ότι είμαστε ξεκάθαροι ότι θα παρακολουθήσουμε την πορεία αυτής της επίσκεψης και πως ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε, ως ΕΕ, λύση δύο κρατών». Και πρόσθεσε πως τώρα είναι στο χέρι του ιδίου να στείλει ένα θετικό μήνυμα.

Η επίσκεψή της «δικιάς μας» πια Ούρσουλας, αφού είναι η μόνη στην ΕΕ που τόλμησε να τα βάλει με τον νεοσουλτάνο και να τον θέσει υπό… επιτήρηση για όσα ετοιμάζεται να εξαγγείλει, γίνεται στην πιο κατάλληλη στιγμή. Λίγο πριν από την επίσκεψη του ίδιου του Ερντογάν. Γι΄ αυτό και αναμένεται ότι τα μηνύματα που θα σταλούν από την μοιρασμένη Λευκωσία θα είναι ακόμα πιο έντονα. Ασχέτως πόσοι τα ακούνε και πόσοι τα λαμβάνουν πια υπόψη.

Για να το ξεκαθαρίσουμε όμως, η επίσκεψη της Ούρσουλάς μας γίνεται καθαρά για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Μάλιστα, η κυβέρνηση προβάλλει ήδη την επίσκεψη ως ψήφο εμπιστοσύνης στο κυπριακό πρόγραμμα ανάκαμψης.

Πάντως, ούτε ο Μισέλ, ούτε ο Μπορέλ, ούτε ο Μακρόν, ούτε καν ο Μητσοτάκης δεν μίλησαν με τέτοιο προειδοποιητικό τρόπο στον Ερντογάν. Γι’ αυτό και η επίσκεψη της Προέδρου είναι από τα λίγα θετικά πράγματα που μας συμβαίνουν αυτή την περίοδο.

Αλήθεια, ο φίλος μας ο Τζο ή έστω ο ΥΠΕΞ του, πότε θα μιλήσουν επίσημα για όσα προγραμματίζονται την Αμμόχωστο;

Ελπίζω η πληροφορία που έφτασε κοντά μου, ότι ετοιμάζονται έντονες δηλώσεις πριν από την επίσκεψη του νεοσουλτάνου από Μπλίνκεν ενδεχομένως και από τον ίδιο τον Μπάιντεν, να αληθεύουν. Και ελπίζω να μην μείνουν μόνο στις δημόσιες δηλώσεις αλλά να επιδιώξουν αποτέλεσμα με τους τρόπους που αυτοί γνωρίζουν, εκτός δημόσιας σφαίρας. Εδώ θα είμαστε, που λέει και η αντιπολίτευση...

Θα αρχίσει το ΑΚΕΛ την αλλαγή από τον εαυτό του;

Σιγοβράζει το ΑΚΕΛ για το συνέδριό του που θα αρχίσει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 2 - 4 Ιουλίου. Ολοκληρώθηκε και ο λεγόμενος προσυνεδριακός διάλογος, ο οποίος άρχισε στις 7 Ιουνίου. Πρόκειται για έναν ιδιόμορφο «διάλογο» ο οποίος έγινε με την δημοσίευση κειμένων στην «Χαραυγή» και ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του 23ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ. Αρκετά από τα κείμενα αναφέρονται στην αποτυχία της σημερινής ηγεσίας του κόμματος να πείσει τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι όπως τα άλλα κόμματα. Και ότι η διαπλοκή ακόμα και η διαφθορά δεν αγγίζει το κόμμα του λαού. Πολλοί είναι αυτοί που υπερτονίζουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού και την εκλογή του ηγέτη του κόμματος από το σύνολο των μελών «και όχι να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή που έχει 100 μέλη και τα 80 είναι οι έμμισθοι και οι οικογένειές τους». Κάποιοι στέκονται ιδιαίτερα στο θέμα της διαπλοκής εντός του ΑΚΕΛ με συγκεκριμένες επισημάνσεις και παραδείγματα. Και ιδιαίτερες αναφορές στα στελέχη και τους έμμισθους του κόμματος. «Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Λευκωσία-Κερύνεια από τους 7 βουλευτές που εκλέξαμε οι 5 δουλεύουν στο ίδιο κτήριο, στον ίδιο οργανισμό!!!, στα γραφεία του ΑΚΕΛ (Αντρος, Λουκαϊδης, Στέφανος, Χριστοφίδης, Χριστόφιας) μα σε αλλά κτήρια, σε άλλες δουλειές, σε άλλες πανεπιστημιακές μονάδες, σε άλλους οργανισμούς, σε άλλους τομείς της οικονομίας, σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες, σε ξενοδοχειακά καταλύματα, σε ναυτιλιακές εταιρείες, σε ασφαλιστικούς τραπεζικούς οργανισμούς, δεν έχει άξιους αριστερούς να εκλεγούν» αναφέρει ένα από τα άρθρα. Παραθέτει μάλιστα πρόταση όπως στα ψηφοδέλτια συμμετέχει μόνο ένα μικρό ποσοστό, γύρω στο 10% από τους βουλευτές και τα έμμισθα στελέχη και οι υπόλοιποι να είναι υποψηφιότητες από επιφανείς πολίτες των γραμμάτων, των επιστήμων, της οικονομίας, των φεμινιστικών κινημάτων, του ιατρικού κόσμου, περιβαλλοντιστές κτλ, για να διευρυνθεί η βάση του κόμματος.

Στα κείμενα του «διαλόγου» υπάρχουν προτάσεις ακόμα και για την αναδόμηση της ΠΕΟ αλλά και των ΜΜΕ του ΑΚΕΛ, την Χαραυγή, το Ράδιο Άστρα και τον διαδικτυακό Διάλογο. Διαβάζοντας κάποιος τα άρθρα που έχουν δημοσιοποιηθεί διαπιστώνει ότι υπήρξε καλή συγκομιδή προτάσεων. Όχι πως ακούγονται για πρώτη φορά. Το θέμα είναι εάν η ΑΚΕΛική ηγεσία θα τολμήσει αυτή τη φορά να προχωρήσει σε τομές που ενδεχομένως να βλάψουν και τα δικά της «κεκτημένα». Αν μη τι άλλο για να πείσει ότι το σύνθημα του κρίσιμου συνεδρίου «Δύναμη αγώνα – Δύναμη αλλαγής», δεν είναι κενό περιεχομένου.

ΚΟΥΙΖ: Τι είναι μαγκιά, τι μη μαγκιά και τι τ’ ανάμεσό τους;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση