ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεγάλη αναστάτωση στον τουρκικό στρατό

Το νέο σύστημα στρατολόγησης επηρεάζει και τα Κατεχόμενα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Το νέο σύστημα στρατολόγησης, που προωθεί το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επηρεάζει το μέλλον του τουρκικού στρατού και των μονάδων που σταθμεύουν στα Κατεχόμενα. Οι ειδικοί και τα φιλοκυβερνητικά μέσα προειδοποιούν για μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους του στρατεύματος.

Σε άρθρο της, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» προειδοποιεί ότι στον τουρκικό στρατό υπάρχει κλίμα αναστάτωσης και αναβρασμού εξαιτίας των μεγάλων ανακατατάξεων που προωθεί η κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του στρατού έχει ευθυγραμμιστεί με την κυβερνητική γραμμή, οι μεγάλες αλλαγές στο σύστημα στρατολόγησης έρχονται να περιπλέξουν τις εξελίξεις στα χαμηλότερα αξιώματα και στρώματα του τουρκικού στρατού.

«Έπρεπε να είχε κηρυχτεί επιστράτευση»

«Η Τουρκία θα έπρεπε να κηρύξει “επιστράτευση’’ κατά της εκστρατείας πολιορκίας (των εχθρών), η οποία επικεντρώνεται στη Συρία, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τον νέο στρατιωτικό νόμο μειώνει τον αριθμό των στρατευμάτων της κάτω από τους 100.000», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τουρκικό δημοσίευμα. Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, εξαιτίας του νέου νόμου στρατολόγησης, 350 από τις 450 στρατιωτικές βάσεις στα σύνορα της Συρίας θα βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρά κενά ασφαλείας, «Από τη γραμμή Αρμένιας – Ιράν – Καντίλ προς ανατολάς μέχρι τον διάδρομο του Ιράκ – Συρίας – Κύπρου, στη Μεσόγειο, περίπου 250 χιλιόμετρα βαθιά στον ορίζοντα, τα νησιά του Αιγαίου στα δυτικά, όπου οι Αμερικάνοι ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία κάθε μέρα, με την Τουρκία να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις», προειδοποιεί η Γιενί Σαφάκ.

Η Τουρκία για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων σε μια απέραντη γεωγραφική έκταση, κυρίως στο τρίγωνο της Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, έχει ανάγκη μια 7ήμερη και 24ωρη «επαγρύπνηση». Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις εξαιτίας των ρωσικών πυραύλων, ενώ στην περιοχή ξένες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» για να επιβάλλουν τη δική τους πολιτική ατζέντα.

Μόλις 100.000 στρατιώτες

Καθώς συμβαίνουν όλα αυτά το «νέο στρατιωτικό σύστημα» έρχεται να μειώσει τον αριθμό των Τούρκων στρατιωτών. Ξαφνικά η Τουρκία παραμένει με στρατό των 100.000 ανδρών και οι χερσαίες δυνάμεις θα δουν να μειώνονται τα στρατεύματά τους από 180.000 σε 43.000, με την Τουρκία σε ευαίσθητες συνοριακές περιοχές να είναι σε θέση να υπερασπιστεί μόλις 100 από 450 βάσεις.

Ειδική αναφορά στην Κύπρο

Η «Γενί Σαφάκ» καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τον τουρκικό στρατό και να προχωρήσει σε σταδιακή και όχι ξαφνική μείωση των τουρκικών στρατευμάτων, κάνει ειδική αναφορά και στην Κύπρο. «Ένα από τα μέρη όπου η έλλειψη προσωπικού θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα εθνικής ασφάλειας είναι η Κύπρος», προειδοποιεί η τουρκική εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X