ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ετοιμάζεται για «Velocity 2» η Τράπεζα Κύπρου

Εντός Αυγούστου θα πωλήσει δάνεια μηδενικής εξασφάλισης στα πρότυπα του «Velocity 1»

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τέσσερις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν γίνει έως τώρα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Σε τρεις έχει προχωρήσει η Τράπεζα Κύπρου και σε μία η Ελληνική Τράπεζα. Αρκετός λόγος έχει γίνει για την δεύτερη μεγάλη πώληση δανείων που ετοιμάζεται η Τράπεζα Κύπρου, αυτή του «Helix 2». Ωστόσο, προτού γίνει αυτό, αναμένεται να πράξει μία μικρότερη, ονόματι «velocity 2».

Το όνομα μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού τα δάνεια που έχουν επιλεγεί από την Τράπεζα είναι στα πρότυπα του project «velocity», δηλαδή δανείων δίχως εξασφαλίσεις κυρίως λιανικής τραπεζικής. Αν και η Τράπεζα έχει κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό το εν λόγω project, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις εντός Αυγούστου. Το χαρτοφυλάκιο που έχει επιλεγεί θα είναι επί της ουσίας μία επανάληψη – ίδιο προφίλ με το «velocity».

Οι πρώτες πληροφορίες το θέλουν να περιλαμβάνει δάνεια συμβατικής αξίας 200 – 250 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν, εξάλλου, αγοραστές που αγοράζουν τέτοια χαρτοφυλάκια. Αποδείχτηκε και από το «velocity», όπου η APS Delta s.r.o αγόρασε χαρτοφυλάκιο προβληματικών και μη εξασφαλισμένων δανείων κυρίως λιανικής τραπεζικής, συμβατικής αξίας 245 εκατ. ευρώ. Η μεικτή λογιστική αξία του ανήλθε στα 33 εκατ. στο τέλος Μαρτίου 2019. Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελείτο από 9.700 δανειολήπτες, τα δάνεια των οποίων βρίσκονταν σε μεγάλη καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένων 8.800 ιδιωτών και 900 μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η τιμή της πώλησης και αυτού του χαρτοφυλακίου δεν θα είναι υψηλή. Τέτοια χαρτοφυλάκια, παγκοσμίως, πωλούνται στα 5 – 10 σεντ του ευρώ και αυτό το χαρτοφυλάκιο δεν αναμένεται να αποτελέσει εξαίρεση. Είναι εξάλλου μεγάλου ρίσκου, αλλά και υψηλής απόδοσης, αφού αν καταφέρει ο αγοραστής να ανακτήσει τα χρεωστούμενα, θα έχει μεγάλο κέρδος. Κέρδος επίσης από αυτή την πράξη είχε και ο άμεσος ανταγωνιστής της Τράπεζας Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα. Το 50% της APS έχει η Ελληνική Τράπεζα.

Βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου, έχει πωλήσει μέχρι στιγμής ΜΕΔ 22 εκατ. ευρώ στην CDB Bank το καλοκαίρι του 2017, πώλησε 33,7 εκατ. ευρώ στην APS τον Φεβρουάριο και προχώρησε και στην πώληση 2,7 δισ. στην Apollo Global Management (project helix). Σύνολο δηλαδή, έως το τέλος του καλοκαιριού η Τράπεζα Κύπρου θα έχει προβεί σε πωλήσεις προβληματικών δανείων ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Στη μία και μοναδική άλλη πώληση δανείων που έχει γίνει στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα προχώρησε η Ελληνική Τράπεζα στις αρχές του 2018 που πώλησε ΜΕΔ στην B2Kapital ύψους 145 εκατ. ευρώ. Από τα παραπάνω, προκύπτει πως στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχουν γίνει συνολικά πράξεις πωλήσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και με το «Velocity 2» θα προσεγγίσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Πιθανοί αγοραστές

Η τράπεζα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με επενδυτές προκειμένου να πωληθεί το πακέτο που έχει ξεχωρίσει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι τιμές πώλησης θα είναι ικανοποιητικές για το προφίλ των δανείων αυτών. Ταυτόχρονα, όμως, αναφέρουν πως μόνο αν ο νόμος για τις εκποιήσεις παραμείνει ο ίδιος θα υπάρξει ικανοποιητική τιμή. Οι αγοραστές που «φλερτάρουν» το πακέτο είναι πάλι η APS, αλλά και η Gordian, η εταιρεία που συστάθηκε από την Apollo Global Management και που αγόρασε τα ΜΕΔ 2,7 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Κύπρου εξάλλου ήταν ξεκάθαρη κατά την τελευταία ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. «Το Συγκρότημα διερευνά ενεργά στρατηγικές για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό, περιλαμβανομένων σημαντικών πωλήσεων χαρτοφυλακίων», είχε πει.

Πρόσθετα, όπως η πώληση του «velocity» δεν είχε επιπτώσεις στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων ή στην κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας Κύπρου, έτσι και η πώληση του «velocity 2» δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις.

Φέρνει τρικλοποδιά

Την ίδια ώρα, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για τις αλλαγές στο νόμο των εκποιήσεων, που θα έφερναν και αναστάτωση στην αγορά για πωλήσεις δανείων, γεγονός που ανέφερε και ο Οίκος Moody’s. Οπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Οίκου για την προσπάθεια αλλαγής του πλαισίου των εκποιήσεων από τη Βουλή, εκτός από την αποδυνάμωση της ικανότητας μείωσης των προβληματικών δανείων, οι αλλαγές θα επηρεάσουν την τιμή των πιθανών πωλήσεων χαρτοφυλακίων ΜΕΔ. Ταυτόχρονα, προστίθεται, θα αποτρέψουν τους επενδυτές να αποκτήσουν άλλα πακέτα δανείων από κυπριακές τράπεζες λόγω του ότι υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με το χρόνο που θα χρειαστεί να εκποιηθούν. Ωστόσο, ο Οίκος αναφέρει πως ναι μεν μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις ΜΕΔ οι τράπεζες και με το αλλαγμένο πλαίσιο, αλλά θα πρέπει να δοθούν σε πολύ χαμηλές τιμές γεγονός που θα επηρεάσει τα κεφάλαιά τους.

Σύμφωνα με το Credit Outlook του Οίκου, αναμένεται ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν όλες τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής. Και οι δύο τράπεζες διερευνούν τόσο τις οργανικές, όσο και άλλες στρατηγικές για να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα των προβληματικών τους δανείων.

Οι αλλαγές των νόμων για τις εκποιήσεις που επέστρεψε στη Βουλή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να συζητηθούν εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στις 29 Ιουλίου 2019.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X