ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σχεδόν έτοιμο το πλάνο για προσέλκυση high-tech εταιρειών

Φορολογικές ευκολίες και εκπτώσεις, ταχεία αδειοδότηση εταιρειών και γρήγορη παροχή άδειας εργασίας στους εργαζομένους

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πλάνο που θα δίνει νέα κίνητρα για την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Όπως είναι εις θέση να γνωρίζει η «Κ», τα κίνητρα διευκολύνουν την εγκατάσταση και την πρόσληψη εργαζομένων, προσφέρει φορολογικά κίνητρα και περιλαμβάνει ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης.

Το πλάνο - σχέδιο για την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας είναι απόφαση για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση του οικονομικού μοντέλου της χώρας και ως εκ τούτου, περιλαμβάνει τη συμμετοχή και την ενορχήστρωση πολλών διαφορετικών ενδιαφερομένων μερών από την κυβέρνηση, τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό χώρο.

Τα περισσότερα κίνητρα εστιάζουν σε τρεις πυλώνες, αυτού των φορολογικών κινήτρων, της ταχείας διαδικασίας αδειοδότησης εταιρειών και της παροχής άδειας εργασίας στους εργαζομένους από τρίτες χώρες, ωστόσο, τα φορολογικά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του προσχεδίου.

Αναλυτικότερα για τα των φορολογικών, το πλάνο για παράδειγμα έχει την παροχή κινήτρων και η ενθάρρυνση ταλέντων για συμμετοχή στο κεφάλαιο των νεοσύστατων επιχειρήσεων, παρέχοντας φορολογικά οφέλη για το εισόδημα και την άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών. Την ίδια ώρα, προτείνεται να μειωθεί το όριο απαλλαγής από φόρους από 100 χιλ. ευρώ, σε 50 χιλιάδες ευρώ ετήσιο εισόδημα, ενώ οι εταιρείες που προσλαμβάνουν προσωπικό στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, των επιστημών και της πληροφορικής μπορούν να λάβουν μια υποτιθέμενη έκπτωση στον υπολογισμό του φόρου τους (πέραν των μισθών που πληρώνονται από αυτούς) ύψους 5.000 ευρώ (ή και περισσότερων) ανά εργαζόμενο. Υπάρχει πρόταση επίσης, να προσφέρονται φορολογικά, μετρητά και κίνητρα σε είδος σε καινοτόμες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και νεοσύστατες επιχειρήσεις, προσφέροντας εκπτώσεις σε μετρητά.

Και για Visa

Τα κίνητρα εστιάζουν και στην άδεια εργασίας και συγκεκριμένα, για εισαγωγή ψηφιακής Vomad Visa για να επιτρέπεται η εργασία στην Κύπρο, για άτομα που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ να μπορούν οι επαγγελματίες αυτοί από τρίτες χώρες και κάτοχοι Startup Visa, να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδεια εργασίας για τους συζύγους τους. Προτείνεται δε, η επανεξέταση του καθεστώτος μετανάστευσης για ταλέντα με υψηλή εξειδίκευση και ζήτηση και δημιουργία τεχνολογικής βίζας και ένα σχέδιο πολιτογράφησης βάσει του οποίου εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης (με επιστημονική VISA ή Tech Visa) μπορούν να γίνουν Κύπριοι πολίτες εάν ζούσαν και δούλευαν στην Κύπρο για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Ταχείες διαδικασίες

Στο προσχέδιο προσέλκυσης εταιρειών τεχνολογίας εξετάζεται η αξιοποίηση της πρότασης για την τροποποίηση της Πολιτικής έκδοσης και ανανέωσης προσωρινών αδειών διαμονής και απασχόλησης προσωπικού από τρίτες χώρες που απασχολούνται σε εταιρείες / εταιρείες ξένων συμφερόντων. Ο μηχανισμός Fast track, ο οποίος λειτουργεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, περιλαμβάνει τις ακόλουθες εγκαταστάσεις: για σύσταση επιχειρήσεων, για παροχή πληροφοριών για την αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων στην Κύπρο, για διευκόλυνση σχετικά με την έκδοση προσωρινών αδειών διαμονής και απασχόλησης στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X