ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σύνοδος ΥΠΕΞ: Σήμερα η συζήτηση για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Κατά την πρώτη μέρα η άτυπη σύναξη αναλώθηκε με το ζήτημα της Λευκορωσίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Κατά την δεύτερη και τελευταία μέρα της άτυπης Συνόδου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε θα ασχοληθούν με το θέμα της Τουρκίας και τις κυρώσεις ένεκα της επιθετικής της συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη γερμανική πρωτεύουσα, η άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ Πέμπτης δίχως να υπάρξει συζήτηση για το θέμα της Τουρκίας, μια συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί, όπως μεταδίδεται την Παρασκευή. Η μη συζήτηση του θέματος της Τουρκίας, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οφειλόταν ότι η πρώτη μέρα της Συνόδου αναλώθηκε πέρα από τον προσδιορισμένο χρόνο στο θέμα της Λευκορωσίας.

Η αξιοπιστία της ΕΕ

Πριν την έναρξη της Συνόδου των ΥΠΕΞ ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), αναφορικά με το εάν θα υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και όχι της Τουρκίας, δήλωσε ότι «δεν θέλουμε να υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά. Στη διαμάχη με την Τουρκία διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης. Η ΕΕ πρέπει να μείνει πιστή στις αξίες της. Πρέπει να υπάρξει αληθινή και ουσιώδης αλληλεγγύη», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών

Η Σύνοδος

Η έναρξη της Συνόδου των ευρωπαίων ΥΠΕΞ όπου θα συζητηθεί το πλαίσιο κυρώσεων κατά της Άγκυρας, έγινε εν μέσω συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να καταθέσει προτάσεις με κυρώσεις. Για την περίπτωση της Λευκορωσίας, που επίσης είναι στην ατζέντα των ΥΠΕΞ, διαφαίνεται μια καθαρή πλειοψηφία για μέτρα εις βάρος της, μεταδίδει η Ντόιτσε Βέλε σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να συνδεθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας με πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Αν ξεκινήσουμε να ενεργούμε κατά αυτό τον τρόπο, θα καταστούμε ανίκανοι να δρούμε ως ΕΕ».

Πυρά κατά Τουρκίας

Κριτική στην Τουρκία άσκησε πάντως ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέι που εκπροσωπεί την Κομισιόν στη συνάντηση. Ενώ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, κατέστησε σαφές ότι το διακύβευμα για την Άγκυρα είναι εάν «μακροπρόθεσμα» γίνει μέλος της ΕΕ: «Αυτές οι ενέργειες θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση μια πιθανή ένταξη της Τουρκίας». Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατηγόρησε την Τουρκία ότι «περιφρονεί κάθε σύμβαση» στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλεί την ΕΕ και επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα. Κατά τον κ. Σέλενμπεργκ είναι «πολύ σημαντικό» η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ υποστήριξε την αναγκαιότητα συνομιλιών των δύο χωρών με την Τουρκία. Τα επίμαχα ζητήματα τόνισε ότι θα πρέπει να συζητηθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ο Αλεξάντερ Σέλενμπεργκ υποστήριξε ακόμη την αναγκαιότητα μιας «επί της αρχής συζήτησης» στην ΕΕ για τις σχέσεις της με την Τουρκία. «Επιτέλους», είπε, «θα πρέπει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη να ξυπνήσει αναφορικά με τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας».

Ελληνικές νουθεσίες

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πριν την έναρξη της Συνόδου συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας κατήγγειλε τη «συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα». Τόνισε ότι «η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία» και ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Επίσης τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας». Ο κ. Στόλτενμπεργκ για μια ακόμη φορά εξέφρασε την πρόθεση «να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης». Η στάση αυτή οπωσδήποτε δεν ικανοποίησε την ελληνική πλευρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ