ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνία για την Τουρκία μετά από πολύωρο παζάρι

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων

Kathimerini.gr

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν, περίπου στις 2 τα ξημερώματα, σε συμφωνία για το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Άγκυρα, με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεμπλοκάροντας και το ζήτημα των κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Είχε προηγηθεί μαραθώνιος διαπραγματεύσεων, με την Ελλάδα και την Κύπρο να απορρίπτουν το πρώτο προσχέδιο που είχε συνταχθεί, εκφράζοντας ενστάσεις για τη διατύπωση στις αναφορές σχετικά με την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, είχε πραγματοποιηθεί, μεταξύ πρώτου και δεύτερου προσχεδίου και πενταμερής συνάντηση Ελλαδας, Κύπρου, Γαλλίας και Γερμανίας, με τη συμμετοχή και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο των ηγετών, παρουσιάστηκε το νέο προσχέδιο, με πιο αιχμηρές αναφορές απέναντι στην Τουρκία, το οποίο, με τροποποιήσεις έγινε δεκτό.

Συγκεκριμένα το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει τα εξής:

«Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέσης με την Τουρκία. Η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ είναι απόλυτη απαίτηση ως προς αυτό. Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Ακολούθως, «η ΕΕ χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και την ανακοίνωση ότι θα συνεχίσουν τις άμεσες διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν».

Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που πρέπει να σταματήσουν».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί την Τουρκία να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και καλεί την Τουρκία να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου για έναρξη διαλόγου με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου».

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ». "Περιμένει το ίδιο και από την Τουρκία", προστίθεται.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη (των συνομιλιών), έναν εκπρόσωπο στην αποστολή των γραφείων του ΟΗΕ» αναφέρεται.

Ακολούθως, «υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συνεχιστεί εποικοδομητικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου, τις επαφές ανθρώπων, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου και τη συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί τον Πρόεδρό του, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Κομισιόν και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να εκπονήσουν σχετική πρόταση για την αναζωογόνηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά της για την Τουρκία τον Οκτώβριο του 2019, «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις, κατά περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του του Δεκεμβρίου».

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί σε μια πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με την οργάνωσή της».

«Λεπτομέρειες όπως η συμμετοχή, το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης, της ασφάλειας, της ενέργειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας», καταλήγουν τα συμπεράσματα.

Σημειώνεται ότι μετά τη σύνταξη του πρώτου προσχεδίου, Αθήνα επέμεινε ότι η αναφορά σε μελλοντικό διάλογο με την Άγκυρα πρέπει να εξισορροπηθεί με αναφορά σε κυρώσεις σε περίπτωση που η αποκλιμάκωση αποδειχθεί προσχηματική.

Η καγκελάριος Μέρκελ, ωστόσο, δεν επιθυμούσε να υπάρξει αναφορά σε κυρώσεις, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα περί μηχανισμού απεμπλοκής (deconfliction mechanism) μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

«Διπλή στρατηγική»

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου ο κ. Μισέλ, «υπήρξε συμφωνία σε μία διπλή στρατηγική» απέναντι στην Τουρκία.

«Η θετική ατζέντα προϋποθέτει θετικές κινήσεις και από την πλευρά της, τον τερματισμό των μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», σημείωσε επιβεβαιώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα τον προσεχή Δεκέμβριο.

«Κανείς δεν μπορεί να μας διαιρέσει», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που πρόσθεσε πως υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες:

«Η μία για μια κατάσταση που δε θέλουμε – την περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία πάλι προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες» και η δεύτερη που «αφορά μια πιο θετική ατζέντα. Συμπλήρωσε δε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι έχει βούληση να διεξαγάγει πραγματικά εποικοδομητικό διάλογο με την Ε.Ε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X