ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίστοφερ Γουντχάουζ, «Το μήλον της Έριδος»

Αυτή την Κυριακή μαζί με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου , η «Καθημερινή» προσφέρει το πρώτο μέρος της εμπεριστατωμένης αποτύπωσης μίας από τις πλέον ταραγμένες δεκαετίες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

«Το βιβλίο είναι μοναδικό ως περιεκτική έρευνα του σύνθετου, απατηλού, συγκεχυμένου, καλειδοσκοπικού παιχνιδιού των δυνάμεων στην Ελλάδα κατά την περίοδο του πολέμου», αναφέρει ο Λόρδος Άλτριντσχαμ, προλογίζοντας το έργο του Γουντχάουζ.
Η σχέση του Γουντχάουζμε την Ελλάδα ήταν χαρακτηριστική και ουσιαστική, καθώς γαλουχήθηκε και αναπτύχθηκε σε μία έντονη συγκυρία, αλλά παρέμεινε ενεργή και στη συνέχεια. Κατετάγη στο Βασιλικό Πυροβολικό τον Οκτώβριο του 1939 και έδωσε το παρών στις επιχειρήσεις των Βρετανών στην Κρήτη, μέχρι την αποχώρησή τους την άνοιξη του 1941. Επέστρεψε στο νησί τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους με ψαροκάικο, και αξιοποίησε την εμπειρία στην οργάνωση της αντίστασης που απέκτησε βρισκόμενος στην περιοχή των Δελφών από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1942 και για δύο περίπου χρόνια. Εκεί, ήρθε σε επαφή με όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις μέχρι την D-Day, την ημέρα της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία (Ιούνιος 1944). Από τον Ιούνιο του 1945 υπηρέτησε ως Β΄ Γραμματέας της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ υπήρξε και γενικός γραμματέας της συμμαχικής αποστολής που ανέλαβε ρόλο παρατηρητή στις εκλογές του 1946.

Αυτή ακριβώς η σχέση προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα και αξία στο Μήλον της Έριδος. Στην αρχή του πρώτου τόμου, ο Γουντχάουζ περιγράφει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα πριν από τις 28 Οκτωβρίου 1940 και τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στα Βαλκάνια. Στη συνέχεια, καταγράφει σκηνές και χαρακτήρες τής υπό κατοχή Ελλάδας, όπως εμφανίζονται στην Αθήνα, τα ελληνικά βουνά, την Αίγυπτο, το Λονδίνο και αλλού. Τέλος, αναφέρεται στα γεγονότα από τον Απρίλιο του 1941 (είσοδος των Γερμανών στην Αθήνα) έως τον Νοέμβριο του 1943.

Μαζί Γαστρονόμος, K, New York Time και VOGUE με επιπλέον €2.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσφορές: Τελευταία Ενημέρωση