ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί οι ασθματικοί αρρωσταίνουν λιγότερο από Covid-19;

Η απάντηση ίσως βρίσκεται στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν κατά των κρίσεων άσθματος

Kathimerini.gr

Ενώ αρχικά υπήρχαν φόβοι ότι όσοι υποφέρουν από άσθμα θα κινδύνευαν περισσότερο από τον κορωνοϊό, λόγω βεβαρυμένων πνευμόνων, τελικά φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο, με λιγότερους συγκριτικά ασθματικούς να κολλάνε Covid-19, όπως επισημαίνει άρθρο καθηγητή σε πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αν και κάποιος που έχει άσθμα είναι πιθανότερο να καταλήξει στην εντατική εάν νοσηλευθεί με κορωνοϊό, συνολικά οι ασθματικοί διατρέχουν κατά τι μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν κορωνοϊό, να νοσηλευθούν ή και να πεθάνουν, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Όπως εξηγεί ο Μπρους Τόμπσον, επικεφαλής της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σουίνμπερν, στην Αυστραλία, αυτό οφείλεται από το γεγονός ότι κατά κανόνα οι ασθματικοί λαμβάνουν φάρμακα πρόληψης των κρίσεων άσθματος, τα οποία περιλαμβάνουν ένα είδος στεροειδών με τη γενική ονομασία «εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή». Αυτές οι ουσίες ελαττώνουν τις φλεγμονές στους πνεύμονες, δηλαδή τη βασική αιτία των κρίσεων άσθματος καθώς φράσσουν τις αναπνευστικές οδούς.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ένα άλλο στεροειδές, η δεξαμεθαζόνη, χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την Covid-19 για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Έτσι οι ασθματικοί φαίνεται ότι χωρίς να το γνωρίζουν έχουν ήδη μια ασπίδα μερικής προστασίας από τον κορωνοϊό εάν χρησιμοποιούν τα φάρμακα αποτροπής ασθματικών κρίσεων, καθώς κατά κάποιον τρόπο αυτά είναι σε θέση να περιορίζουν ή να εξαφανίζουν τις συνέπειες του κορωνοϊού στους πνεύμονες.

Κλινικές μελέτες στην Αυστραλία αποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με άσθμα είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στον SARS-CoV-2 καθώς οι αναπνευστικές τους οδοί είναι πιο προστατευμένες, φράζοντας τον δρόμο στον κορωνοϊό και εμποδίζοντάς τον να αγκιστρωθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.

Παράλληλα καταγράφεται και μείωση των κρίσεων άσθματος, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στα μέτρα κατά του κορωνοϊού, δηλαδή τις αποστάσεις και τη μείωση έκθεσης στο περιβάλλον, αποφεύγοντας έτσι παράγοντες που προκαλούν τέτοια προβλήματα όπως η γύρη, τα χημικά, ο καπνός και άλλοι ιοί. Το φαινόμενο είναι παράλληλο της καταγεγραμμένης μείωσης των περιστατικών της κοινής γρίπης. Βεβαίως αυτό δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ, επισημαίνει ο δρ Τόμπσον.

Πηγή: The Conversation

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση