ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λευκωσία στον μαραθώνιο των κυρώσεων

Το κακό κλίμα στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων, το τηλεφώνημα Μέρκελ και οι εξελίξεις στο κυπριακό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στη Λευκωσία ενόψει και της έκτακτης Συνόδου των 27, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, με κύριο αντικείμενο τη Λευκορωσία. Και λέμε πως το διπλωματικό παρασκήνιο εξελίσσεται στην Λευκωσία, δεδομένου ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, έστειλε μήνυμα διασύνδεσης του ζητήματος των κυρώσεων στη Λευκορωσία με της κυρώσεις στην Τουρκία, για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ζητώντας στην ουσία από την Ε.Ε να δραστηριοποιηθεί επί του ζητήματος. Αυτή η διασύνδεση, δεν φέρεται να έχει επί του παρόντος την αναγκαία απήχηση από άλλα κράτη μέλη, ενώ και οι ΗΠΑ επιθυμούν αποσύνδεση των δύο και να αποδεχτούμε τις κυρώσεις στη Λευκορωσία.

Τι πρότεινε η Μέρκελ

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ» πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αρχίσει η Λευκωσία την προετοιμασία για την άτυπη Πενταμερή και πως η ίδια θα μεριμνήσει να φύγει άτυπα το Γιαβούζ από την περιοχή. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε και την αποχώρηση του Μπαρμπαρός.

Η απομόνωση…

Ήδη στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων το κλίμα δεν φαίνεται να είναι επί του παρόντος ιδιαίτερα θετικό για κυρώσεις απέναντι την Τουρκία. Η δική μας πλευρά φέρεται να ζητά επιπλέον κυρώσεις, με τα άλλα κράτη μέλη να επιμένουν στην ανάγκη προετοιμασίας για συνομιλίες. Η Ελλάδα κρατά επί του παρόντος χαμηλούς τόνους στο θέμα κυρώσεων. Καθόλου τυχαία η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ότι ζητάμε μεν να υπάρχει προετοιμασία μιας λίστας κυρώσεων, χωρίς ωστόσο να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν η Τουρκία επανέλθει στην λογική των παράνομων ενεργειών. Αυτές βεβαίως οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια συνδέονται και με τις προσπάθειες επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν η «Κ» η Ελλάδα θέλει να επικεντρωθεί στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία θέλει να εγείρει όλες τις διεκδικήσεις που έχει σε σχέση με την Ελλάδα.

Τα περί αναβολής….

Το που θα καταλήξει το θέμα των κυρώσεων, θα διαφανεί τις επόμενες μέρες, το σίγουρο ωστόσο είναι ότι άνοιξε εκ νέου η συζήτηση για την επανέναρξη των συνομιλιών με τις τελευταίες δηλώσεις του Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη των πρωτοβουλιών μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα. Το ζήτημα βεβαίως που προκύπτει, δεν είναι μόνο οι νέοι ισχυρισμοί Τσαβούσογλου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβαλε άλλες μορφές λύσης στο τραπέζι και πως το μοντέλο ομοσπονδίας έκλεισε, αλλά και η ψιθυρολογία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα για εκ νέου αναβολή των «εκλογών». Όπως σημειώνουν κύριος λόγος είναι η έξαρση του κορωνοϊού, ωστόσο υπάρχουν πηγές που σημειώνουν ως αιτία και τη δυναμική που φέρεται να αποκτά ο κ. Ακιντζί έναντι των πολιτικών αντιπάλων του.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ