ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς σταθεροποίηση η αγορά ακινήτων

Έκθεση της KPMG διαβλέπει ότι τα ακίνητα θα ακολουθήσουν πορεία ανάκαμψης,

Ισχυρές ενδείξεις υπήρξαν την περσινή χρονιά ότι η αγορά ακινήτων αρχίζει σταδιακά να σταθεροποιείται, δημιουργώντας αισιοδοξία ότι το 2015 θα αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό το δυσμενές περιβάλλον των προηγούμενων ετών και θα δοθεί το έναυσμα για ανάκαμψη του κλάδου. Σε έκθεση της KPMG, στην οποία συνοψίζονται οι κυριότεροι παράγοντες και εξελίξεις στην εγχώρια κτηματαγορά, σημειώνεται ότι παρά τις πιέσεις που εξακολουθεί να δέχεται ο τομέας των ακινήτων, είτε στις τιμές αγοράς είτε στις τιμές ενοικίασης, εντούτοις αυτές οι αρνητικές επιδράσεις έχουν περιοριστεί σε χαμηλά επίπεδα, την ώρα που τα σημάδια σταθεροποίησης σε ορισμένους τομείς είναι ήδη εμφανή.

Η αγορά ακινήτων εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει κοινή πορεία με την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας αρχής γενομένης από φέτος, σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων από τις τοπικές τράπεζες. Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση, τα βασικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, όπως το φυσικό περιβάλλον, οι ανεπτυγμένες υποδομές, η αναπτυσσόμενη αγορά του τουρισμού και ο χαμηλός φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας «καθιστούν τη χώρα ιδανικό προορισμό για επενδύσεις σε ακίνητα», ενώ τα κυβερνητικά κίνητρα για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας κατάφεραν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές.


Πτωτικά οι κατασκευές
Αναγνωρίζοντας ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών και η σταδιακή επάνοδος της κυπριακής οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης, με την ύφεση να περιορίζεται περαιτέρω και ταχύτερα από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ οι εκτιμήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της Τρόικας κάνουν λόγο για ξεκίνημα της ανάπτυξης εντός της φετινής χρονιάς, η έκθεση επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων. Σε αντίθετες πορείες φαίνεται να κινούνται επί του παρόντος η κυπριακή αγορά ακινήτων και ο κατασκευαστικός τομέας, καθώς ο αξιοσημείωτος αριθμός πωλήσεων της περσινής χρονιάς, έπειτα από μία χρονιά ραγδαίας ύφεσης, του 2013, δεν ήταν αρκετός για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Παρόλο που η σημαντική αύξηση σε ποσοστό 20,18%, η οποία καταγράφηκε στις πράξεις πωλήσεων κατά τη διάρκεια του 2014 σε σύγκριση με το 2013, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η εγχώρια αγορά κινείται σε τροχιά σταθεροποίησης, ωστόσο, οι προβλέψεις για τις κατασκευές δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντικές. Η υποχώρηση κατά 7,64% του αριθμού των άδειων οικοδομής, καθώς και η μείωση κατά 25% της αξίας και του εμβαδού των εν λόγω αδειών υποδηλώνει ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα θα παραμείνει σε πτωτική τάση στο επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενη στις προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες τόσο η κυπριακή οικονομία όσο και η αγορά ακινήτων, η έκθεση της KPMG τονίζει ότι «η τρέχουσα κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα των τραπεζών να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας γενικότερα και των σημαντικών έργων ανάπτυξης ειδικότερα». Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, εντούτοις τα υψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν μία από τις κυριότερες προκλήσεις του τραπεζικού τομέα, με αντίκτυπο στην κτηματαγορά, καθώς μέρος της έκθεσης ενός δανείου σχετίζεται με τα ακίνητα και τις κατασκευές.

Παράλληλα, στην έκθεση σημειώνονται τα σημαντικά βήματα της κυβέρνησης για την τόνωση της βιομηχανίας, όπως η προώθηση αναπτύξεων υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της «πολυαναμενόμενης άδειας για λειτουργία καζίνο». Το ξεμούδιασμα της αγοράς την περσινή χρονιά και η αύξηση των πωλήσεων θέτουν τις βάσεις για βελτίωση της αγοράς, η οποία καλείται, ωστόσο, να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ