ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η διακρατική με την Αίγυπτο δίνει πόντους στην Λευκωσία

Πολιτική ευφορία αφήνει πίσω της η συμφωνία που βάζει τις δυο χώρες σε πλεονεκτική θέση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι εκφράσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκκοτρύπη κατά την υπογραφή της πρώτης διακρατικής συμφωνίας Κύπρου – Αιγύπτου με την οποία ρυθμίζεται το μελλοντικό επενδυτικό πλαίσιο εξαγωγής Φυσικού Αερίου (ΦΑ) από τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ προς την Αραβική χώρα καταμαρτυρεί τους συνειρμούς που προκάλεσε στην Λευκωσία και σε πολιτικό επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι παραμονή και ανήμερα της υπογραφής κυριάρχησε περισσότερο το τεχνοκρατικό κομμάτι της συμφωνίας από κυπριακής πλευράς στην αποτίμηση που γίνεται κυριαρχούν οι θετικές παρενέργειες που προκαλούνται από μια συμφωνία η οποία όπως γίνεται παραδεκτό δεν είναι η κύρια για την εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του «Αφροδίτη».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο και κυρίως στο Προεδρικό η συμφωνία με την Αίγυπτο ουσιαστικά μεταφράζεται ως ένα αντίβαρο στα όσα άφησε πίσω της η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ και οι έντονες φωνές ότι ανοίγει ο δρόμος για τον τουρκικό αγωγό που θα μεταφέρει ΦΑ από τα ισραηλινά κοιτάσματα.

Αυτό όμως που θεωρείται ως επιτυχία στην παρούσα χρονική στιγμή είναι ότι η συμφωνία με το Κάιρο κατέρριψε στην πράξη όλες εκείνες τις απόψεις εντός και εκτός  που ήθελαν την Κύπρο στριμωγμένη και ανήμπορη να αντιδράσει σε μια ενδεχόμενη διέλευση αγωγού από την περιοχή.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην «Κ» ότι η διακρατική κατέρριψε το υπόβαθρο επιχειρηματολογίας που αναπτύχθηκε κυρίως από τουρκικής πλευράς. Με το σκεπτικό ότι αυτού του είδους οι συμφωνίες προκαλούν επενδυτική ηρεμία και ασφάλεια αυτό που τονίζετε έντονα είναι ότι ο ρόλος και της Κύπρου είναι καταλυτικής σημασίας για να προχωρήσουν έργα αυτού του μεγέθους.

Ένα άλλος παράγοντας που δεν πέρασε απαρατήρητος είναι ο αντίκτυπος που αφήνει η συμφωνία στην διπλωματική σκακιέρα της περιοχής την στιγμή μάλιστα που η Άγκυρα εκδήλωνε προθέσεις για εξομάλυνση των σχέσεών της με το Κάιρο.

Η αποτίμηση του Καίρου
Στο εμπορικά αλλά και ευρύτερα οφέλη για τις δυο χώρες εστιάζει η αιγυπτιακή πλευρά μετά τις υπογραφές που έπεσαν στο υπουργείο Ενέργειας. Ο υπουργός Πετρελαίων της χώρας ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος μετά την συνάντηση που είχε στο Προεδρικό με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Αν και επικεντρώθηκε στο εμπορικό κομμάτι με νόημα εξήρε δημόσια την πολιτική στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζονται και οι αναφορές του αιγύπτιου αξιωματούχου για επέκταση του πλαισίου ενεργειακής συνεργασίας έμμεση αναφορά στην δεύτερη διακρατική που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από τα υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών και αφορά τον αγωγό μεταφοράς του ΦΑ από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο συνέδριο φιλοξενήθηκαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X