ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άδειες οικοδομής και τρίτο στοιχείο γλυκού

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Είδαμε πρόσφατα πώς κινήθηκαν οι συναλλαγές των ακινήτων συνολικά και ανά επαρχία, ανά μήνα και περιοδικά και πώς αυτές συγκρίνονται αντιστοίχως με το 2020 και το 2019. Το συμπέρασμα είναι πως παρόλα τα διαδοχικά κλειδώματα της οικονομίας λόγω της πανδημίας, αλλά και του παρατεταμένου προεκλογικού τοξικού κλίματος, ο αριθμός συναλλαγών μπήκε σε ανάκαμψη καλύπτοντας μεγάλο από το χαμένο έδαφος, αλλά ο όγκος συναλλαγών, όπως μετριέται με την αξία συναλλαγών, είναι κατά κάποιο ποσοστό πίσω.

Είδαμε επίσης πως τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και δη τα επιτόκια στεγαστικών δανείων ενθαρρύνουν τις επενδυτικές κινήσεις σε οικιστικά ακίνητα και αυτό αποτυπώνεται και στις νέες συμβάσεις στεγαστικών δανείων που δημοσιεύτηκαν από την ΚΤΚ. Άρα το ενδιαφέρον αποτυπώνεται σε πράξεις.

Το τελευταίο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί είναι και τα προχθεσινά δημοσιευμένα στοιχεία των Αδειών Οικοδομής που έχουν εκδοθεί. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 εκδόθηκαν 1.897 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 1.526 την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Σε ποσοστό, η φετινή κίνηση του πρώτου τριμήνου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό συνιστά αύξηση 24,3% στην έκδοση νέων αδειών οικοδομής.

Φυσικά ο Μάρτιος του 2020 λειτούργησε κατά το ήμισυ αφού μετά επιβλήθηκε το πρώτο lockdown η επίδραση του οποίου εξάγεται αβίαστα, αφού φέτος τον Μάρτιο εκδόθηκαν 747 άδειες σε σχέση με τις μόλις 397 του περσινού Μαρτίου. Κατά αντιστοιχία, βλέπουμε δραματικές αυξήσεις και στη συνολική αξία των αδειών, όπως και στα τετραγωνικά μέτρα που εξυπακούονται αλλά και στον αριθμό των οικιστικών μονάδων που έλαβαν άδεια να ανεγερθούν. Τα στοιχεία των Αδειών Οικοδομής που έχουν εκδοθεί δεν αποτελούν βάση για πανηγυρισμούς · ότι τάχα η κτηματαγορά «πετά» και δεν υπάρχει ανησυχία. Δεν είναι αυτού του είδους τα συμπεράσματα που πρέπει να εξάγονται.

Τα στοιχεία των Αδειών Οικοδομής αποτυπώνουν το λεγόμενο «market sentiment» που λαμβάνει η πλευρά της προσφοράς από την πλευρά της ζήτησης, όπως και από τις μελλοντικές προοπτικές.

Η πλευρά της ζήτησης δείχνει ανά πάσα στιγμή τις προθέσεις της. Βλέπουμε για παράδειγμα, τους αριθμούς συναλλαγών. Και οι συναλλαγές γίνονται με αρκετά δυνατό επίπεδο αντιστάσεων στο αρνητικό κλίμα. Αυτό, για την προσφορά, είναι μια καλή ένδειξη για το μέλλον. Βλέπουμε επίσης τους ρυθμούς νέων δανεισμών. Από τη στιγμή που τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η ζήτηση για δάνεια υπάρχει και μετουσιώνεται σε πραγματικές νέες χορηγήσεις, τότε και η πρόθεση για επενδύσεις μετουσιώνεται σε πραγματικές συναλλαγές.

Πέραν αυτών, είναι και το γεγονός ότι βλέπουμε φως στο τούνελ εξόδου από την πανδημία.

Όπως έχω τονίσει τόσο εγώ όσο και τόσοι άλλοι, με την έξοδο θα αρχίσει μια καταναλωτική φρενίτιδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κύπρος θα έχει το μερίδιο της και χαίρομαι ιδιαίτερα που ένας αποσταθεροποιητικός εσωτερικός παράγοντας, που ήταν η προεκλογική περίοδος, αφαιρέθηκε πλέον από την εξίσωση.

Δεδομένου ότι το «just in time» σχεδόν δεν υπάρχει σαν έννοια στην ανάπτυξη γης, η προνοητικότητα μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην αντίδραση σε μια θετική μεταβολή του παγκόσμιου και εγχώριου επενδυτικού κλίματος. Η έκδοση αδειών οικοδομής συνιστά ένα μικρό ποσοστό επί του συνόλου του κατασκευαστικού κόστους, αλλά παρέχει τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης σε ένα κύμα αύξησης της ζήτησης.

Συνεπώς η αύξηση στην έκδοση αδειών οικοδομής σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα δεδομένα που έχουν αναλυθεί και υπό τον φακό της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας, κρίνεται θετικά από κάθε άποψη.

Ευχόμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες να ενεργούν με σύνεση και συνεχή ανάλυση των δεδομένων έτσι ώστε η αγορά των ακινήτων να μην χαρακτηρίζεται ούτε από υπερπροσφορά αλλά ούτε και από ελλείψεις και οι τιμές να αντικατοπτρίζουν έτσι τα εκάστοτε πραγματικά δεδομένα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X