ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η δική μου οπτική στην αστυφιλία

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Είδαμε προχθές τις «χειρουργικές επεμβάσεις» του ΥΠΕΣ στο σχέδιο παροχής κινήτρων για καταπολέμηση της αστυφιλίας στοχεύοντας συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που πληρούν κάποια κριτήρια. Οι «χειρουργικές επεμβάσεις» κρίθηκαν αναγκαίες μετά την όχι και τόσο επιτυχή υποδοχή του προηγούμενου σχεδίου.

Η αστυφιλία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες αφού οι συνεχώς αυξητικά μεταβαλλόμενες κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις σπρώχνουν τον κόσμο προς τα αστικά κέντρα, απογυμνώνοντας έτσι την ύπαιθρο και τις ορεινές περιοχές. Εμείς έχουμε και το επιπλέον πρόβλημα των απομονωμένων ακριτικών περιοχών.

Παρόλο που ένας τρόπος αντιμετώπισης της αστυφιλίας είναι η ενθάρρυνση των νέων που γεννήθηκαν στις πληγείσες περιοχές να μένουν εκεί, ο διαχρονικός εκφυλισμός των περιοχών και η συνεπακόλουθη πληθυσμιακή απογύμνωση τους επί σειρά δεκαετιών, δεν μπορεί να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα από μόνη της αφού η αρχική πηγή πληθυσμού είναι ήδη συρρικνωμένη. Θα πρέπει η πληθυσμιακή βάση να είναι πολύ πιο ευρεία.

Ένα σχέδιο ενίσχυσης της ζωής στις ορεινές (και άλλες πληγείσες) περιοχές ως μέτρο καταπολέμησης της αστυφιλίας πρέπει να είναι μακρόπνοο και να βάζει το χέρι βαθιά στην κρατική τσέπη όπου οργανωμένα να δημιουργεί αυτές τις συνθήκες ενθάρρυνσης των επενδύσεων. Αρχίζοντας από τα βασικά, θα πρέπει να αναφερθούμε στο ασφαλές και στο όσο γίνεται πιο απρόσκοπτο οδικό δίκτυο. Είναι μία βασική παράμετρος έλκυσης επενδύσεων στις ορεινές περιοχές, καθώς η σύντμηση του χρόνου διακίνησης σε συνθήκες ασφάλειας είναι καθοριστικός παράγοντας αύξησης των επιχειρήσεων που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν, αφού αυτή η παράμετρος ενισχύει δραστικά την βιωσιμότητά τους. Και πρέπει να το καταλάβουμε πως είναι deal breaker.

Γιατί να θέλουμε επιχειρήσεις; Επειδή χωρίς δρώσες επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας και άρα οι περιοχές που θέλουμε να βοηθήσουμε πάσχουν τόσο από πλευράς μόνιμων και εποχιακών εργατοϋπαλλήλων, αλλά και συχνών επαναλαμβανόμενων επισκεπτών.

Ένα μακρόπνοο και πιο ουσιαστικό πρόγραμμα καταπολέμησης της αστυφιλίας είναι η έλκυση ατόμων από όλα τα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού προς τις περιοχές αυτές και μακριά από τα αστικά κέντρα. Ένα σοβαρό οικονομικό αντικίνητρο είναι ο ΦΠΑ. Αν εκπονηθεί ένα σοβαρό σχέδιο μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (ας πούμε 5% αντί 19%) στο κατασκευαστικό κομμάτι, για όσους δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά και για όσους αποκτήσουν μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία, το ενδιαφέρον που θα μετουσιωθεί σε πράξη θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ένα τέτοιο σχέδιο που θα έχει ευρύ κοινωνικό πρόσωπο όπως αυτό της πληθυσμιακής ενίσχυσης των κοινοτήτων με σκοπό την αναχαίτηση της αστυφιλίας, μείωση του μέσου όρου ηλικίας κατοίκων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξης και ανάδειξης παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, νέων βιοτεχνιών κλπ, θα τύχει ευκολότερης έγκρισης από την ΕΕ χωρίς να θεωρείται μέτρο που προκαλεί διακρίσεις ή στείρα κρατική ενίσχυση. Παίζει, δηλαδή, σοβαρό ρόλο πώς πλασάρεται ένα τέτοιο σχέδιο.

Σήμερα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η εξ αποστάσεως εργασία είναι ένα νέο δεδομένο της ζωής μας που αναπόφευκτα θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί. Αυτό θα επιφέρει αλλαγές σε τομείς της αγοράς ακινήτων, όπως ο γραφειακός και ο οικιστικός τομέας. Με δύο λόγια ο μεν γραφειακός τομέας θα σμικρυνθεί, ο δε οικιστικός τομέας θα αναδιαρθρωθεί.

Η τηλεργασία δεν απαιτεί να είσαι κοντά ή σχετικά κοντά στον χώρο εργασίας σου. Κάτι που μπορεί να κάνεις από πέντε ή δέκα χιλιόμετρα μακριά, μπορείς να το κάνεις από όποια απόσταση σου κάνει κέφι. Οι περιορισμοί έχουν να κάνουν με το τι διευκολύνσεις και τι υποδομές έχεις γύρω σου. Δηλαδή, αν παραστεί ανάγκη να πας στο γραφείο, πόσο εύκολα μπορείς να το κάνεις; Τι δυνατότητες σταθερής συνδεσιμότητας διαδικτύου έχει η περιοχή σου; Τι ουσιώδεις υπηρεσίες έχεις γύρω σου;

Είναι προφανές πως το διαδίκτυο είναι ουσιαστικός παράγοντας καθώς μέσω αυτού μπορείς να έχεις πρόσβαση σε άπειρες υπηρεσίες. Σε αυτό θα βοηθήσει και η ηλεκτρονική αναβάθμιση όλων των κρατικών υπηρεσιών σε εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τον πολίτη. Άρα, αν θέλουμε να ελκύσουμε κόσμο στις ορεινές περιοχές, πρέπει να εξασφαλίσουμε πως το διαδίκτυο καλύπτει απρόσκοπτα αυτές τις περιοχές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το προϊόν υπάρχει και παρέχει σοβαρά πλεονεκτήματα που είναι δώρο από την ίδια την φύση. Το θέμα είναι να το αναδείξουμε και να το ενισχύσουμε με τα κατάλληλα κίνητρα, πείθοντας τον κόσμο ότι όχι μόνο μπορεί να ζήσει εκεί χωρίς να θυσιάζει τίποτα από όσα έχει στην πόλη, αλλά ότι αυξάνει και την ποιότητα ζωής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X