ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η έκπληξη του Νοεμβρίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ο Νοέμβριος υπό κανονικές περιστάσεις είναι ένας υπέροχος μήνας. Εκτός του ότι γιορτάζω, βάζει τον κόσμο σε ψυχολογία Χριστουγέννων, ενώ και ο ίδιος ο καιρός αρχίζει να συμπεριφέρεται περισσότερο χειμερινά παρά φθινοπωρινά. Ιστορικά είναι και ένας μήνας που ενθαρρύνει τις συναλλαγές στα ακίνητα.

Πάμε να δούμε τι επιδόσεις είχε ο Νοέμβριος αυτής της δίσεκτης χρονιάς που τίποτα δεν φέρνει από «κανονικές περιστάσεις».

Σε παγκύπρια κλίμακα σημειώθηκαν 1.426 συναλλαγές. Αυτές συνιστούν αύξηση 13% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο και με δεδομένο ότι ο περσινός Νοέμβριος κατέγραψε 1.362 συναλλαγές, ο φετινός είναι κατά 4,7% αυξημένος. Αυτό μπορεί να φέρνει λίγα χαμόγελα αν το δούμε στα πλαίσια της φετινής χρονιάς, αλλά ας δούμε και τις αξίες των συναλλαγών για να έχουμε καλύτερη εικόνα.

Τον Νοέμβριο λοιπόν αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής μέσης αξίας €245 εκ. Αυτό σε σχέση με τον Οκτώβριο κατατάσσει τον Νοέμβριο οριακά σε ψηλότερη θέση και πιο συγκεκριμένα, κατά 2%. Σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο που κατέγραψε συνολική μέση αξία συναλλαγών σχεδόν €275 εκ. ο φετινός είναι μειωμένος κατά 11%. Άρα το πολύ γενικό χαρακτηριστικό της αγοράς ήταν πως κατά τον φετινό Νοέμβριο σημειώθηκαν περισσότερες αλλά μικρότερες συναλλαγές σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο. Επιπλέον, μπορεί να λεχθεί πως η ανά μήνα γενική τάση του έτους μετά το lockdown είναι ανοδική μεν αλλά εξελικτικά πιο αναιμική.

Αν αναλύσουμε τα στοιχεία Νοεμβρίου ανά επαρχία, τα δεδομένα έχουν ως ακολούθως:

Η Λευκωσία οδήγησε με διαφορά την κούρσα του αριθμού πωλήσεων/ μεταβιβάσεων με 513 πωλήσεις (πάνω 39% σε σχέση με τον Οκτώβριο και πάνω 24% σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο).

Η Λεμεσός πήρε το αργυρό μετάλλιο με 344 πωλήσεις (πάνω 3% σε σχέση με τον Οκτώβριο και κάτω 6,5% σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο).

Η Πάφος πήρε το χάλκινο με 239 πωλήσεις (πάνω 10% σε σχέση με τον Οκτώβριο, αλλά κάτω 5,5% σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο).

Από κοντά ακολούθησε η Λάρνακα με 233 πωλήσεις (κάτω 4,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο και κάτω 6,4% σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο).

Η Αμμόχωστος σημείωσε 97 πωλήσεις (κάτω 0,2% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο σημείωσε αύξηση 24,3%).

Σε επίπεδο μέσου όγκου αξιών, η Λευκωσία οδήγησε την κούρσα με μέση αξία της τάξης των €75εκ., ακολουθούμενη από τη Λεμεσό με €74,4εκ., την Πάφο με €39,4εκ., τη Λάρνακα με €38,5εκ. και την Αμμόχωστο με €17εκ.

Τι συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από τα πιο πάνω αποτελέσματα.

Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί τον Δεκέμβριο, φαίνεται πως σε επίπεδο αριθμού συναλλαγών η αγορά ανέκαμψε πλήρως μετά το lockdown του πρώτου κύματος της πανδημίας, αφού από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο καταγράφεται μια γενική ανοδική πορεία του αριθμού συναλλαγών και μάλιστα μια πορεία που συγκρίνεται πολύ θετικά, σε κάποιες περιπτώσεις και καλύτερα, με την αντίστοιχη περσινή.

Το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί για την μέση αξία του μηνιαίου όγκου συναλλαγών. Φέτος, το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι οι αυξημένες συναλλαγές μικρότερης αξίας. Αυτό ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι αφενός το πρόγραμμα πολιτογράφησης μέσω επενδύσεων μπήκε σε φθίνουσα πορεία από πέρσι τον Μάη και περνώντας μέσα από μύρια κύματα φέτος καταργήθηκε και αφετέρου, την φετινή χρονιά το όποιο ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές ήταν πενιχρό λόγω της πανδημίας και της φυσικής απουσίας ξένων επισκεπτών.

Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται για άλλη μια φορά αυτό που λέω κατά καιρούς και κάποιοι το παρεξηγούν, πως δηλαδή έχει μεγάλη σημασία να επενδύουμε πρώτα έχοντας τον Κύπριο επενδυτή κατά νουν και μετά τους άλλους. Η Λευκωσία που στηρίζεται κατά κόρον στη ντόπια αγορά είχε μέχρι τώρα μια σταθερή έως ανοδική πορεία, όπως και η Αμμόχωστος που φαίνεται να αποτελεί ένα μόνιμο στόχο των Λευκωσιάτικων ραντάρ. Και φυσικά, η ικανοποιητική υπό τις περιστάσεις πορεία των άλλων επαρχιών οφείλεται στη δύναμη της εγχώριας ζήτησης. Απλά η μείωση που υπέστησαν οφείλεται στην καθίζηση της ξένης ζήτησης. Αυτό δείχνει τα περιθώρια που υπήρχαν και υπάρχουν για κατεύθυνση της ανάπτυξης των τοπικών αγορών στις παραλιακές πόλεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

#PoliticsBlog Το νέο εύρημα του Οδυσσέα και οι σαμπάνιες του Νικόλα

«Αυτά συμβαίνουν στον πολιτικό μικρόκοσμο της ημικατεχόμενης Κύπρου εν έτει 2021.»
Leon  |  13:09

Τέσσερις νεαροί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον Αγρό

«Αντί οι κυπραίοι να εκτιμούν τον τόπο τους τον εκτιμούν οι ξένοι»
Leon  |  12:57

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση