ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζητείται ηγέτης

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Η προεδρολογία άρχισε και οι διαβουλεύσεις με άτυπα γεύματα αρχηγών –φανερά ή μυστικά–υποδεικνύουν πως ο επόμενος ηγέτης του τόπου είναι προς αναζήτηση. Μέχρις εδώ καλά ή τέλος πάντων προβλεπτά. Το θέμα όμως έχει περαιτέρω διαστάσεις και πολύ σοβαρές μάλιστα. Με βάση όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, το θέμα δεν είναι απλά ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος και τι γελοίες συμμαχίες θα προκύψουν ώστε αυτός να εμφανιστεί ως ο νέος «σωτήρας», αλλά το τι πρέπει να διαθέτει ο εν λόγω πολιτικός για να μπορεί να μας ξεκολλήσει από το διαχρονικό σημειωτόν μας. Άρα, η αφετηρία θα πρέπει να είναι διαφορετική από εκείνη που ήταν μέχρι τώρα και που υπαγόρευε μαγειρικές συμμαχιών που θα ανατρέψουν τους κυβερνώντες για να φέρουν στην εξουσία τους αντιπολιτευόμενους.

Διότι είναι αυτός ακριβώς ο διαχωρισμός –κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι– το πρώτιστο που πρέπει να ξεπεραστεί για να αποδείξουν και οι μεν και οι δε πως αντιλαμβάνονται τα επείγοντα μηνύματα των καιρών και πως κατανοούν ότι πρέπει επιτέλους να διευρύνουν το βλέμμα της πολιτικής τους σκέψης και να απεγκλωβίσουν τη δική μας από τα ίδια αφηγήματα, που μας σερβίρουν και τα οποία το μόνο που πετυχαίνουν είναι να συντηρούν τους διαχωρισμούς για δικό τους συμφέρον. Διότι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς το γιατί έφτασε η χώρα στη σημερινή της κατάντια, δεν είναι θέμα κυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων, αλλά θέμα μιας σαθρής πολιτικής νοοτροπίας, η οποία από το ΄60 και εντεύθεν παραμένει η ίδια, αλλάζοντας απλώς χρώματα, καμώματα και αρώματα. Και όσο «πρωτοποριακοί» κι αν εμφανίζονται οι εκάστοτε «νέοι» κομματάρχες ο μηχανισμός του συστήματος παραμένει ο ίδιος. Μια θλιβερή κομματοκρατία που αλλοιώνει αρχές και αξίες προκειμένου να βολεύονται κάποιοι και που για να συνεχίσει να απλώνει τα πλοκάμια της παραχαράσσει τα πάντα, γλείφοντας συχνά εκεί που έφτυνε. Και εμείς κάθε φορά γλιστρούμε σε αυτή την παγίδα ανίκανοι να συνειδητοποιήσουμε το πού μας κατάντησε αυτό το αναξιοπρεπές κομματικό σύστημα. Γι’αυτό έχουν μεγάλη σημασία οι επικείμενες προεδρικές.

Διότι με όλα όσα έχουν μεσολαβήσει, καθίσταται πλέον επείγον το αίτημα της εκ βάθρων αναδόμησης του κράτους. Για να γίνει όμως αυτή η αναδόμηση πρέπει να υπάρξει μια πολιτική προσωπικότητα που να διαθέτει όχι μόνο διορατικότητα, ενσυναίσθηση και εξυπνάδα, αλλά κυρίως μαγκιά ώστε να τολμήσει την ανεξάρτητη κάθοδό της. Όχι ως στρατηγική για να καμουφλάρει προσυμφωνημένη κομματική υποστήριξη, αλλά γιατί πραγματικά θέλει να πολεμήσει το υφιστάμενο σύστημα προτείνοντας υπέρβαση και συμπόρευση ως τις μόνες οδούς προς ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Όπως λειτουργούν οι κομματικοί μηχανισμοί, ένα είναι το βέβαιο. Πως δεν μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοια αναδόμηση. Διότι ακόμα κι αν την προτείνουν στην πορεία θα αναγκαστούν να την κόψουν και να τη ράψουν στα μέτρα των δικών τους μικροκομματικών συμφερόντων. Άρα επί της ουσίας καμία αλλαγή. Και γι’αυτό οφείλουμε να δείξουμε και να αποδείξουμε ότι εμείς θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε από αυτό το καρκίνωμα, για το οποίο έχουμε τεράστια ευθύνη, αφού κάθε φορά πέφτουμε στην παγίδα της πελατειακής σχέσης πάνω στην οποία επενδύει η σαθρότητα της κομματοκρατίας. Για να υπάρξει ωστόσο η ανεξάρτητη πολιτική προσωπικότητα που θα επιχειρήσει αυτό το τόλμημα, οφείλουμε εμείς με τη στάση μας και την κριτική μας σκέψη, να στείλουμε το μήνυμα ότι το έδαφος είναι πρόσφορο. Ενθαρρύνοντας την εμφάνιση πολιτικών που διαθέτουν τα κότσια να παλέψουν με τα «τέρατα» ζητώντας απευθείας τη στήριξη των πολιτών και επιδεικνύοντας το ηθικό ανάστημα που αναζητεί η χώρα και που επί του παρόντος μόνο εκτός κομμάτων έχει ελπίδα γνησιότητας. Μόνο έτσι θα αναγκαστούν τα κόμματα σε αυτοκάθαρση και θα τα αναγκάσουμε να μας ακολουθήσουν σε μια υγιή πορεία αντί να τα ακολουθούμε εμείς στις ανθυγιεινές ατραπούς τους. Μπορούμε επιτέλους να ενθαρρύνουμε ένα τέτοιο τόλμημα ή ούτε εμείς τολμούμε να ξεκολλήσουμε από τη μάντρα μας;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση