ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:42
 

Προς τα πού πέφτει το Μόντε Κάρλο;

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Αυτό οραματίζεται ο δήμαρχος της Αγίας Νάπας κ. Καρούσος: Μέχρι το 2030 να τη μετατρέψει σε ένα νέο Μόντε Κάρλο. Και εννοεί πως θα την καταστήσει σε ένα από τα «πιο κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου». Γι’ αυτό και άρχισε ήδη την «εκστρατεία» με το να διακηρύσσει πως πρέπει να αποκλείσουμε τους «χαμηλής ποιότητας νεαρούς τουρίστες», οι οποίοι, λέει, προκαλούν προβλήματα με τη συμπεριφορά τους και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις.

Με απλά λόγια δυσφημούν αυτό το «παραδεισένιο» τουριστικό θέρετρο. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ξεκαθαρίζω πως δεν αντιτάσσομαι στην ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής, ούτε στους στόχους του δημάρχου να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πως για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι και να υπάρξει ένας σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επίγνωση του εγκλήματος το οποίο έχει διαπραχθεί στην εν λόγω περιοχή. Ένα έγκλημα το οποίο διαπράττεται εδώ και χρόνια ώστε να εξυπηρετούνται τα μεγαλοσυμφέροντα, ώστε να κερδοσκοπούν κάποιοι εις βάρος της φυσικής ομορφιάς του τόπου, ώστε να τροφοδοτείται και να συντηρείται εσαεί ο αρχοντοχωριατισμός μας και ώστε να αποδεικνύουμε καθημερινά πως στον βωμό του χρήματος είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε ακόμα και τα ωραιότερα μέρη της χώρας.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να προχωρήσουμε μπροστά όπως οραματίζεται ο κ. Καρούσος δεν αρκεί να χτυπάμε τους δήθεν χαμηλής ποιότητας τουρίστες, ισχυριζόμενοι ότι αυτοί δυσφημούν την Αγία Νάπα διότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική απ’ αυτό τον ισχυρισμό. Η πραγματικότητα καταδεικνύει καθημερινά ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος και αυτός δεν είναι άλλος από τους κρατικούς αρμοδίους και τους τοπικούς «άρχοντες», οι οποίοι χρόνια τώρα επέτρεψαν με τον αρχοντοχωριατισμό τους, την κακογουστιά τους, την έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον και την απληστία τους να καταστραφεί ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Κύπρου. Δεν υπήρξε ποτέ καμία πρόνοια που να θέτει περιορισμούς στην οικοδομική αναρχία και στην οικονομική ασυδοσία και δεν υπήρξε ποτέ κανένας σοβαρός σχεδιασμός ο οποίος να προστατεύει την περιοχή από τα τερατουργήματα που ξεπετάγονταν σαν τα μανιτάρια και από την κάθε λογής κακογουστιά που προκαλούσε στον οποιοδήποτε σκεπτόμενο πολίτη πολιτισμική αποστροφή.

Αντιθέτως, καυχιόμασταν ότι η Αγία Νάπα ήταν μια νέα Ίμπιζα επιτρέποντας αφενός στον όποιο υπόκοσμο να κάνει κουμάντο και να καθορίζει τον χαρακτήρα της περιοχής και αφετέρου στα μεγαλοσυμφέροντα να κερδοσκοπούν εις βάρος όχι μόνο της φυσικής ομορφιάς αλλά κυρίως της αισθητικής ποιότητας. Και όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι παρενέργειες της νοοτροπίας που μας διακατέχει και η οποία συνοψίζεται εύκολα στην έννοια του άκρατου αρχοντοχωριατισμού μας, της απληστίας μας και κυρίως της παντελής έλλειψης αισθητικής παιδείας και κουλτούρας. Άρα αν ο κ. Καρούσος έχει πραγματικά την πρόθεση να αλλάξει την εικόνα και τον χαρακτήρα της Αγίας Νάπας δεν αρκεί ούτε ο αποκλεισμός των χαμηλής ποιότητας τουριστών, ούτε η επένδυση στην κατασκευή της μαρίνας, ούτε καν η προσέκλυση επενδύσεων σε τεράστιων διαστάσεων έργα.

Εκείνο που προέχει είναι να κάνει πρώτα αυτή την παραδοχή: Πως αυτοί που φρόντισαν να αποκλείσουν τον ποιοτικό τουρισμό από την Αγία Νάπα είμαστε εμείς οι ίδιοι, καταστρέφοντας ό,τι όμορφο είχε κάποτε η περιοχή και αδυνατώντας (μέχρι σήμερα) να εναρμονίσουμε την όποια ανάπτυξη της με το φυσικό περιβάλλον. Αντιθέτως, την αφήσαμε έρμαιο στην αμορφωσιά και την κακογουστιά μας προκειμένου να αναγάγουμε το ευκαιριακό κέρδος σε ύψιστη αξία. Και έτσι για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους η Αγία Νάπα σήμερα με τον «χαρακτήρα» που έχει αποκτήσει μόνο χαμηλής ποιότητας τουρίστες είναι ικανή να προσελκύσει ή πλούσιους αμόρφωτους αρχοντοχωριάτες, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν το ποιοτικό από το μη. Διότι ο πραγματικά ποιοτικός τουρισμός εκείνο που επιζητάει είναι ένα προορισμό που να εναρμονίζει τη οικοδομική του ανάπτυξη με το φυσικό περιβάλλον. Κάτι το οποίο η Αγία Νάπα μόνο αν γκρεμιστεί ολόκληρη και ξαναχτιστεί θα καταφέρει να πετύχει.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση

X