ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Του Σταύρου Χριστοδούλου

stavros.christodoulou@gmail.com

Έγραφα την περασμένη βδομάδα ότι προσπαθώ να εκφράζομαι κόσμια, γιατί δεν θέλω να προσχωρήσω στον αδιέξοδο διχασμό ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αλλά σε αυτόν τον τόπο, δυστυχώς, είμαστε καταδικασμένοι η πραγματικότητα να μας προσγειώνει ανώμαλα. Γιατί καλός είναι ο πολιτικός πολιτισμός, καλή και η πολιτική ορθότητα, όμως δεν μπορούμε να μαϊμουδίζουμε τον καθωσπρεπισμό του Downton Abbey μέσα στη χλαπαταγή. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο. Κι επειδή δεν μου αρέσει να θεωρητικολογώ, θα εστιάσω σε όσα απίστευτα είδα, άκουσα και διάβασα τις τελευταίες ημέρες.

Είδα λοιπόν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας αντιεμβολιαστών, νέοι γονείς κυρίως και μικρά παιδιά, όλοι φυσικά χωρίς μάσκα. Όπου εμφανίστηκε ένας τύπος με στολή σούπερ ήρωα και οι υπόλοιποι έκαναν πλάκα με την αβάσταχτη ελαφρότητα, ανεμίζοντας το λάβαρο του ανένδοτου. Είδα επίσης την επιτομή της πολιτικής ιδιωτίας, ένα πανό που ανέγραφε «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Είδα κοντολογίς ανθρώπους ανιστόρητους να φαφλατίζουν χωρίς αιδώ. Όπως είδα και ένα άλλο βίντεο, από μια συγκέντρωση στη Λεμεσό, με έναν τύπο που έγραφε με την κάμερά του το υπαίθριο πάρτι αντιλεμβολιαστών. Και κάποιους άλλους που πούλαγαν μαγκιά και τσαμπουκά, παπαγαλίζοντας χαζομάρες περί χούντας και αντίστασης. Και κάποιους που έβγαζαν επιδεικτικά τη γλώσσα στις αρχές, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει. Διάβασα επίσης θεωρίες συνωμοσίας, καθώς και άρθρα που ανέλυαν με περίσσια σοβαροφάνεια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπάτηση της Σύμβασης του Οβιέδο. Αυτούς σιγοντάριζαν οι φωνές διαμαρτυρίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, με έξτρα μπόνους τα μελοδραματικά κρεσέντο για ηρωικούς επαγγελματίες υγείας που αντιστέκονται στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Είδα τέλος και τις εικόνες της ντροπής, τους βανδαλισμούς στα σχολεία, τις καμένες τάξεις και τα τοξικά συνθήματα που οι τραμπούκοι άφησαν στο πέρασμά τους. Αφού λοιπόν είδα, άκουσα και διάβασα όλα όσα εμπεριέχουν αυτό τον οχετό, αναγκάστηκα να παραδεχτώ πως δεν έχουμε πια την πολυτέλεια της κοσμιότητας. Γιατί κινδυνεύουμε ο ελέφαντας στο δωμάτιο να καταλάβει κάθε ίντσα του ζωτικού χώρου που μας αναλογεί. Και γιατί αυτός ο συρφετός των φανατικών τους πολιτισμένους τρόπους τους γράφει στα παλιά του τα παπούτσια, για να μην πω αυτό που όλοι σκεφτόμαστε, αλλά δεν το λέμε για να μην κυλιστεί το επίπεδο στα πατώματα.

Δεν καταλαβαίνουν αυτοί από ευγένειες, ούτε από λογικά επιχειρήματα. Και εκείνοι που τραμπουκίζουν, αλλά και όσοι προσπαθούν να τους δικαιολογήσουν με επιχειρήματα περί της ελευθερίας της άποψης. Αναρωτιέμαι, σε τι είδους λογική συζήτηση να μπεις με ανθρώπους που αδυνατούν να αντιληφθούν ότι το μοναδικό όπλο που έχουμε απέναντι στην πανδημία είναι η επιστήμη; Όποτε τους χαρακτηρίζουμε ψεκασμένους ή καμένους θυμώνουν, όμως αυτό είναι το τίμημα όταν συμπλέεις με τους ανεγκέφαλους. Κάτι απίθανες περιπτώσεις που τους βλέπαμε στην trash τηλεόραση διεκδικούν πλέον το prime time, κραδαίνοντας τον αντίχριστο και αναμασώντας γελοιότητες για το πώς ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να μας αλλάξει το DNA. Με αυτούς κανείς δεν πρέπει να μπαίνει σε καμία συζήτηση. Αλλά ούτε και με τους άλλους που επιδεικτικά αγνοούν τους νόμους, που λοιδορούν εκπαιδευτικούς και απειλούν με εξέγερση, γιατί τα παιδιά τους πρέπει να φορούν μάσκα!

Το θέμα φυσικά δεν είναι ο «ελέφαντας», αλλά τα κόμματα και αυτοί που έχουν την ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας. Μετά τους βανδαλισμούς των σχολείων και την τρομοκρατική επίθεση με βόμβα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν να σιωπά. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει το αξίωμα ότι η σιωπή είναι συνενοχή. Δεν γίνεται να χαϊδεύουν οι πολιτικοί τα αφτιά του κάθε διαταραγμένου ούτε να κρύβονται πίσω από την επιτήδεια ουδετερότητά τους από φόβο μήπως χάσουν ψήφους. Αν κάτι μάθαμε τα τελευταία δύο χρόνια, με τον σκληρό τρόπο, είναι ότι η πανδημία δεν δοκιμάζει μόνο τις αντοχές μας αλλά και τη σοβαρότητα όσων πολιτεύονται. Εκείνοι που με μισόλογα αποφεύγουν να μιλήσουν για τον ελέφαντα στο δωμάτιο να ξέρουν ότι αυτό θα έχει κόστος κι όταν έρθει η ώρα θα πληρώσουν την πολιτική τους ανευθυνότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Σταύρος Χριστοδούλου: Τελευταία Ενημέρωση