ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Eχει πλάνο η κυβέρνηση για την ακρίβεια;

Του ΧΑΡΗ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ

Όταν στις 4 Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών εξήγγελε την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 5% για μια μικρή μερίδα νοικοκυριών που εντάσσονται στον ειδικό συντελεστή της ΑΗΚ έκλεινε κατηγορηματικά την πόρτα σε όποια πρόσθετα μέτρα. Η δε Υπουργός Ενέργειας ήταν σαφής ότι η μείωση δεν θα κάλυπτε άλλους καταναλωτές. Οι επόμενες μέρες και η άρον άρον υποχώρηση που θα ακολουθούσε θα επιβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το πρόβλημα της ακρίβειας με μια τεράστια προχειρότητα και επιπολαιότητα.

Πρώτο, διότι όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα άφηνε να νοηθεί ότι δεν θα μας επηρεάσει και ιδιαίτερα. Σε σημείο που δεν ήταν διατεθειμένη αρχικά να λάβει κανένα μέτρο στήριξης. Το έκανε μόνο όταν υπήρξε η πίεση του ΑΚΕΛ και της αντιπολίτευσης και αφού πρώτα έστησε επικοινωνιακή φιέστα με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, για να δείξει ότι η απόφαση της ΑΗΚ για μείωση 10% στους λογαριασμούς ήταν καρπός συνεννόησης της κυβέρνησης με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Δεύτερο, στην έκκληση της αντιπολίτευσης για πρόσθετα μέτρα επιστράτευσε τον χλευασμό και την απάθεια. Όταν το ΑΚΕΛ ζήτησε πρόσθετα μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9%, η αξιοποίηση των εσόδων από το εμπόριο ρύπων για στήριξη των ευάλωτων ομάδων, η κατάργηση της επιβολής του ΦΠΑ πάνω στον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και μέτρα που αφορούν την αγοραστική δύναμη των μισθών, έδειξε να μην κατανοεί την κρισιμότητα των στιγμών και επεδίωξε να αφήσει τον χρόνο να περάσει με την ελπίδα ότι το θέμα θα ξεφούσκωνε.

Τρίτο, όταν αντιλήφθηκε ότι είχε απέναντί της ένα κοινωνικό μέτωπο αντίδρασης, επιστράτευσε κάλπικα επιχειρήματαγια να διασώσει την αξιοπρέπεια για την απραξία του προηγούμενου διαστήματος. Όταν η πρόταση νόμου για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9% κατατέθηκε στη Βουλή από το ΑΚΕΛ και συνυπογράφτηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιστράτευσε το πρόσχημα της άρνησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την πρόφαση ότι το μέτρο ήθελε να εξυπηρετήσει τους πλούσιους. Αγνοούσε φαίνεται ότι μόλις πριν λίγες μέρες η Ισπανία, μια άλλη χώρα μέλος της Ε.Ε., έπαιρνε εκ νέου έγκριση για παράταση της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 21% στο 10%. Και βεβαίως υποτιμούσε τη νοημοσύνη της κοινωνίας, ανασύροντας το επιχείρημα της στήριξης στους πλουσίους, όταν η ίδια, χωρίς να νιώθει ανευθυνότητα και λαϊκισμό, μοίρασε ανερυθρίαστα φορολογικές εκπτώσεις στους ανά την υφήλιο πολυεκατομμυριούχους μέσα από το πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων.

Για να φθάσουμε τελικά στην ανακοίνωση της Πέμπτης για υποβολή αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9%, που στην ουσία υιοθετεί το πνεύμα της πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Μια απόφαση που καταρρίπτει όλα τα επιχειρήματα που έφερνε το προηγούμενο διάστημα και που εύχομαι να πάει μέχρι τέλους. Σημειώνοντας όμως ότι η πρόθεση για εφαρμογή του μέτρου για τρεις μήνες είναι εκτός οικονομικής πραγματικότητας και θα πρέπει να επεκταθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τις εκτιμήσεις που γίνονται για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Μια απόφαση όμως που δεν αναιρεί μια άλλη θλιβερή πραγματικότητα. Ότι έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που δεν πολιτεύεται με βάση τα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας. Μια κυβέρνηση που πολιτεύεται με βασικό κριτήριο το πώς θα κερδίσει επικοινωνιακούς πόντους στον πολιτικό στίβο. Μια κυβέρνηση που αναγκάστηκε να λάβει μέτρα για ένα από τα κορυφαία ζητήματα της οικονομίας, μόνο όταν είδε ότι η κοινωνία έβαζε πίεση και ένιωσε ότι η απραξία της θα δημιουργούσε πολιτικό κόστος. Μια κυβέρνηση που μέχρι το 2023 θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τον χρόνο.

 

Ο κ. Χάρης Πολυκάρπου είναι μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση