ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η βολική(;) κανονικοποίηση του ΕΛΑΜ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Κατά τα τελευταία χρόνια η ηγεσία και τα στελέχη του ΕΛΑΜ έχουν πρωταγωνιστήσει σε πολλά περιστατικά εξτρεμιστικής βίας και προβοκατόρικων ενεργειών, με στόχο την προώθηση της μισαλλοδοξίας και την αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης. Παρόλο που είναι γνωστό και σαφές ότι το ΕΛΑΜ ιδρύθηκε και λειτούργησε ως το κυπριακό παράρτημα της ελληνικής Χρυσής Αυγής (ΧΑ), η κυπριακή δικαιοσύνη επέλεξε παραδόξως να κωφεύσει στις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης που καταδίκασαν την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, παρέχοντας στο ΕΛΑΜ προστασία και ασυλία από τη θεσμική διερεύνηση, η οποία θα καταδείκνυε το προφανές. Η κανονικοποίηση του ΕΛΑΜ είναι μια λανθασμένη και προβληματική πολιτική πρακτική που το ισχυροποιεί και το σταθεροποιεί, ενώ οι ακραίες πολιτικές και οι ακραίες πρακτικές καθίστανται πλέον αποδεκτές ως κανονικές. Επιπρόσθετα, η πολιτική συμπόρευση με το ΕΛΑΜ είναι επικίνδυνη και τοξική, αφού επί της ουσίας αυτό κερδίζει περισσότερα από όσα δίνει, σε βάρος εκείνων που αφελώς θεωρούν ότι μπορούν ανέξοδα να τρίβονται στη μαγκούρα του βοσκού.

Ωστόσο, επειδή είθισται η ιστορία ενίοτε να επαναλαμβάνεται, είτε ως τραγωδία, είτε ως φάρσα, είναι χρήσιμη η υπενθύμιση μιας σειράς περιστατικών που έλαβαν χώρα πριν από μερικά χρόνια: Στην Ελλάδα το 2013, προκλήθηκε ένα ενδιαφέρον πολιτικό σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτηση του τότε γενικού γραμματέα της ελληνικής κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκου, όταν διαπιστώθηκε ότι αυτός λειτουργούσε ως άτυπος κοινοβουλευτικός καθοδηγητής της ΧΑ και ως συνδετικός κρίκος συνεργασίας με το τότε κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Τάκης Μπαλτάκος παρουσίασε σε μεταγενέστερη συνέντευξή του ως συνειδητή πολιτική επιλογή τη συστράτευση με τη ΧΑ και ανέφερε επί τούτου ότι «πρέπει να επανενωθεί η δεξιά, η ΝΔ , η ΧΑ και οι ΑΝΕΛ φτάνουν το 46%, αν ενωθούμε θα κυβερνάμε για 50 χρόνια». Ειδικότερα, διαπιστώθηκε μέσα από τη δημοσιοποίηση της εσωτερικής επικοινωνίας των στελεχών της ΧΑ ότι ο τότε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, έδινε γραμμή στους βουλευτές της ΧΑ για τις νομοθετικές διατάξεις που έπρεπε ή δεν έπρεπε να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν, με αποτέλεσμα αυτοί να λειτουργούν ως παράρτημα της ΝΔ, ενώ επικροτούσε τους κοινοβουλευτικούς τραμπουκισμούς στους οποίους οι ακροδεξιοί βουλευτές προέβαιναν κατά κόρον: Π.χ. είναι χαρακτηριστικό το εξής μήνυμα με αποδέκτη τον τότε βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη και αποστολέα τον στενό του συνεργάτη Θεόδωρο Ζούμπο: «Με είπε Μπαλτάκος ότι αύριο 12:00 στην Επιτροπή για τα ναρκωτικά με τα άρθρα 62 και 83 του Ρουπακιώτη πρέπει να είμαστε παρόντες. Η ψηφοφορία θα γίνει με ανάταση χεριών. Επίσης μου ’πε για Πέμπτη την τροπολογία των 85 για γένος στις Στρατιωτικές Σχολές. Του ’πα είμαστε ενήμεροι!». Επίσης, ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το εξής μήνυμα με τον ίδιο αποστολέα και τον ίδιο αποδέκτη: «Πέρασε Μπαλτάκος και είπε να δώσουμε συγχαρητήρια σε Ηλιόπουλο», μετά που ο συγκεκριμένος βουλευτής της ΧΑ αποκάλεσε από το βήμα της ελληνικής Βουλής «γίδια», «ξεφτίλες» και «ξεφτιλισμένους» του βουλευτές άλλου κόμματος, καταλήγοντας ότι «τον εθνικισμό δεν τον νικήσετε ποτέ». Σημειώνεται ότι σήμερα αμφότεροι οι τότε βουλευτές Ηλιόπουλος και Κασιδιάρης βρίσκονται στη φυλακή, καταδικασμένοι σε πολυετή φυλάκιση ως ένοχοι για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Όλα αυτά έβλαψαν την ελληνική πολιτική ζωή και έβλαψαν την παράταξη της ΝΔ, η οποία ενεργοποίησε ετεροχρονισμένα τα δημοκρατικά αντανακλαστικά που όφειλε να διαθέτει.

Πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα, με αφετηρία την αδιαφορία που οδήγησε στην ανοχή και τον εξευμενισμό, για να καταλήξει στη σύμπλευση και τη συνεργασία με τη ΧΑ, ανδρώθηκε και ενδυναμώθηκε ένα πανίσχυρο ακροδεξιό πολιτικό μόρφωμα που απέσπασε την υποστήριξη μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων, και υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση. Σήμερα στην Κύπρο, έξι εβδομάδες πριν από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας ερευνών CYMAR που δημοσιοποιήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 στις 15 Απριλίου 2021, εκτιμάται ότι το ΕΛΑΜ μπορεί να καταλάβει από πέντε μέχρι επτά βουλευτικές έδρες. Η συμπόρευση με την ακροδεξιά δοκιμάστηκε και απέτυχε, βλάπτοντας και επιβαρύνοντας τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και τις πολιτικές δυνάμεις που παρασύρθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Η ακροδεξιά δεν μπορεί να αποτελεί τη χρυσή εφεδρεία και τη χρήσιμη ρεζέρβα κανενός, αφού όποιος παίζει με τη φωτιά στο τέλος κινδυνεύει να καεί.

 

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση