ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ΔΔΟ καταργεί την Κ.Δ. και νομιμοποιεί τη διχοτόμηση, αλλά πώς θα την αποφύγουμε;

Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η ΔΔΟ, όπως συζητείται ή θα συζητηθεί, αν αρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν, και με βάση τις συγκλίσεις και πλαίσιο Γκουτέρες οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και στη συνέχεια στην τουρκοποίηση, αλλά πώς την αποφεύγουμε;

Τελευταίως δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σάββα Ιακωβίδη, που περιλαμβάνει πολλά άρθρα που δημοσίευσε κατά καιρούς, αποδεικνύοντας ότι η ΔΔΟ οδηγεί στη διχοτόμηση και την τουρκοποίηση. Το συμπέρασμα και η εισήγηση είναι ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και να αρχίσουμε αγώνα για απελευθέρωση.

Ορθή η διαπίστωση για την κατάληξη της ΔΔΟ, που θα καταργεί την Κ.Δ. και θα φέρει πολλά περισσότερα κακά από τη σημερινή κατάσταση, που θα συμπληρώσει φέτος 50 χρόνια. Το ερώτημα όμως είναι: Με ποιο τρόπο και με ποιο αγώνα θα διεκδικήσουμε την απελευθέρωση. Γιατί πρέπει να παραδεχτούμε, ότι πολεμική επιλογή ή οποιαδήποτε μορφή δυναμικού ένοπλου αγώνα θα είναι καταστροφική.

Η ΔΔΟ δεν είναι εξ ορισμού καταστροφική. Την κατέστησαν όμως απαράδεκτη, επικίνδυνη και καταστροφική οι υποχωρήσεις Χριστόφια και Αναστασιάδη. Αυτές οι καταστροφικές υποχωρήσεις αποτελούν τις συγκλίσεις, που πάνω τους και πάνω στο πλαίσιο Γκουτέρες θα στηριχθεί μια συμφωνία για επίτευξη της λύσης.

Οι συγκλίσεις αναγνωρίζουν ότι η ΔΔΟ θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κρατίδια με πολιτική ισότητα. Αυτή η σύγκλιση αποτελεί την πιο επικίνδυνη υποχώρηση. Όταν η ομοσπονδία αποτελείται από συνιστώντα κράτη, προέρχεται από παρθενογένεση και τα δύο συνιστώντα κράτη είναι τα ιδρυτικά μέρη της ομοσπονδίας.

Αν οι τότε συνομιλητές είχαν γνώση του θέματος, όπως τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, που δεν του ξέφευγε ούτε ένα γιώτα σε μια διατύπωση συμφωνίας, θα έπρεπε να φροντίσουν η σύγκλιση να ορίζει ότι η ΔΔΟ θα αποτελείται από δύο συστατικά κράτη. Αυτή η διατύπωση προϋπόθετε μετεξέλιξη της Κ.Δ. σε ομοσπονδία, στην οποία οι δύο κοινότητες να αποτελούσαν τα συστατικά μέρη της ομοσπονδίας στην οποία θα μετεξελισσόταν η Κ.Δ. Φαίνεται όμως το απαιτούσαν οι Τούρκοι.

Δεν θα αναπτύξω περισσότερο το καταστροφικό αποτέλεσμα από τα δύο συνιστώντα και όχι συστατικά μέρη. Αν σε αυτά προσθέσουμε τις δυο ιθαγένειες, τη διπλή κυριαρχία και τη διπλή διεθνή πραγματικότητα, που κρύβεται στην ορολογία άλλων συγκλίσεων, θα δούμε ανάγλυφη την εικόνα της νόμιμης διχοτόμησης και την κρυμμένη συνομοσπονδία. Αν προσθέσουμε τις πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες με πρώτη την αναγνώριση της ιδιοκτησίας των σφετεριστών της περιουσίας των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα, τότε έχουμε πλήρη εικόνα της καταστροφής.

Καταστροφική όμως για την πλευρά μας θα είναι και μια δήλωσή της πλευράς μας, ότι απορρίπτουμε τη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ». Θα μου πείτε ότι η Τουρκία απέρριψε τη ΔΔΟ και έθεσε την πρόταση για δύο κράτη, χωρίς καμιά συνέπεια. Αντίθετα μάλιστα. Οι διεθνείς παίκτες προσπαθούν να τετραγωνίζουν το κύκλο και να δικαιολογήσουν τη θέση της Τουρκίας. Άλλωστε η Τουρκία είναι το χαϊδεμένο παιδί της Δύσης και ποτέ δεν θα πει η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη για να μη θυμώσει η Τουρκία. Αν όμως εμείς απορρίψουμε τη ΔΔΟ, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα θα μας γυρίσει την πλάτη. Κι αυτό θα είναι πολύ εύκολο να το κάνουν, γιατί θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση να υποστηρίζουν το διεθνές δίκαιο.

Η πλευρά μας μπορεί να ενδυναμώσει τη διεθνή θέση μας, να φέρει τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. προ των ευθυνών τους και να δείξει την αδιαλλαξία και τους στόχους της Αγκυρας. Η Κ.Δ. μπορεί να δηλώσει: Οι συνομιλίες συνεχίζονται για δεκαετίες και δεν βρίσκουμε λύση. Καλούμε το Σ.Α. του ΟΗΕ και την Ε.Ε. να ορίσουν Επιτροπή συνταγματολόγων, που να καταρτίσουν το Σύνταγμα της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα με τρεις προϋποθέσεις. Η ΔΔΟ να αποτελεί μετεξέλιξη της Κ.Δ. και στο Σύνταγμα να κατοχυρώνονται η διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες οι πρόνοιες του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ένα τέτοιο σύνταγμα θα τύχει της έγκρισης σε δημοψήφισμα των νόμιμων κατοίκων των δύο κοινοτήτων.

Με τη δήλωση αυτή είμαι σίγουρος πως θα αποφύγουμε οριστικά τη διχοτομική ΔΔΟ και τη μετατροπή της Κ.Δ. σε τουρκικό προτεκτοράτο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση