ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τεκμηριωμένη πολιτική εισήγηση

Tης ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καλείται να αποδείξει, στο άμεσο μέλλον, πως παίρνει στα πολύ σοβαρά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο χρόνος, τα χρόνια, περνάνε σαν αστραπή. Ο χρόνος δεν είναι χρήμα, είναι όμως ανεκτίμητης αξίας. Κανείς δεν τον κατέχει και δεν μπορεί να τον αποταμιεύσει. Μπορεί μόνο να τον αξιοποιήσει χρήσιμα ή να τον ξοδέψει άσκοπα. Στον ανήφορο που λέγεται ζωή, όταν ο χρόνος χαθεί, ποτέ δεν γυρίζει πίσω. Μακροχρόνια, κρινόμαστε όλοι από τις πράξεις και τις παραλείψεις μας.

Αυτόν τον χρόνο, το 2023, ο ΔΗΣΥ έχει μοναδική ευκαιρία να εμπεδώσει και να προβάλει πολιτικές θέσεις και αντιθέσεις. Αντιθέσεις σε κομμουνιστικές και φασιστικές αντιλήψεις. Οι ακραίες τοποθετήσεις κάποιων τούς οδηγούν σε ιδεολογική σύγχυση. Το γεγονός αυτό δίνει στον ΔΗΣΥ ένα σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα και τη δυνατότητα να προβάλει τις θέσεις του μέσα από μία αμφίδρομη επικοινωνία με τα μέλη του. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας καταθέτω, λακωνικά, πέντε πολιτικές, ιδεολογικές θέσεις. Επιστέγασμα της πείρας που απέκτησα ως βουλεύτρια της Κερύνειας και της πολυετούς ανάμιξής μου στα κοινά. Παραθέτω θέσεις και είμαι έτοιμη να ακούσω αντιθέσεις, ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια καλύτερη σύνθεση πολιτικών θέσεων για το καλό της πατρίδας.

1. Τουρκική Αδιαλλαξία. ΔΔΟ.

Θεωρώ απαράδεκτη την τουρκική αδιαλλαξία και τη συνεχιζόμενη κατοχή και τον εποικισμό της Κύπρου. Απάνθρωπα είναι τα δεινά που η Τουρκία προξένησε και συνεχίζει να προξενεί, σε εκτοπισθέντες, πρώην αιχμαλώτους, εγκλωβισμένους, κακοποιηθέντες, πολίτες και των δύο κοινοτήτων. Υποστηρίζω τη διζωνική/ δικοινοτική ομοσπονδία. Σας καλώ να κάνετε το ίδιο, μακριά από φανατισμούς και αφορισμούς.

2. Άμβλυνση επιπτώσεων. Κτήματα σε δικαιούχους και απώλεια χρήσης

Πιστεύω πως ήρθε ο καιρός να ξεπεράσουμε κενά συνθήματα όπως «ισότιμη κατανομή». Ας εργασθούμε να επιτευχθεί άμβλυνση επιπτώσεων από τις αδικίες που προκαλεί η τούρκικη κατοχή. Ο κηδεμόνας τουρκοκυπριακών περιουσιών πρέπει να ανακαλέσει όλες τις άδικες αποφάσεις και να αποδώσει κτήματα σε άτομα που είναι ιδιοκτήτες περιουσιών στα Κατεχόμενα. Επιπλέον αυτού, και το θέμα της «απώλειας χρήσης» απαιτεί ουσιαστική μελέτη και βιώσιμες διευθετήσεις.

3. Τίτλοι ιδιοκτησίας σε συνοικισμούς

Πιστεύω -έστω και καθυστερημένα- θα πρέπει να ενισχυθούν όλοι οι κάτοικοι σε συνοικισμούς. Η νόμιμη παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε όλους είναι εφικτή. Τρόπος υπάρχει. Χρειάζεται βούληση. Υπενθυμίζω πως όταν εγώ και άλλοι βουλευτές χαράξαμε το μονοπάτι παραχώρησης τίτλων, ακούγαμε πολλά υβριστικά συνθήματα και εμείς και ο Γλαύκος Κληρίδης. Προχωρήσαμε όμως και δικαιωθήκαμε.

4. Παιδεία και υγεία

Θεωρώ καθήκον της Πολιτείας να ενισχύσει τη δημόσια παιδεία και υγεία. Είναι απαράδεκτο το 20% των μαθητών, στη Μέση Παιδεία να φοιτούν σε πολυδάπανα ιδιωτικά σχολεία. Απαράδεκτο είναι επίσης να υποσκάπτεται το Γενικό Σχέδιο Υγείας από γιατρούς, πολιτικούς, ασφαλιστές ή άλλους. Δημόσιο συμφέρον είναι η δημόσια υγεία.

5. Δικαιώματα γυναικών – Ενίσχυση πολυτέκνων

Πιστεύω πως οι γυναίκες, το 51,4% του κυπριακού πληθυσμού των 920 χιλιάδων, θα πρέπει να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους. Ενδεικτικά αναφέρω την ενίσχυση των πολύτεκνων μανάδων. Είναι εθνική ανάγκη. Αδήριτη ανάγκη είναι επίσης και η άμβλυνση των επιπτώσεων από αυτό που ονομάζεται «η άσχημη μορφή του ανήθικου καπιταλισμού» που επηρεάζει μέγιστα κάθε γυναίκα, οικοκυρά και μάνα.

Τελειώνω, με μια ρήση του Καζαντζάκη, αλλάζοντας μία μόνο λέξη: « Η Κύπρος επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα». Όλοι μαζί ας αγωνιστούμε για το πολύ μεγάλο θαύμα. Μία Κύπρο ενωμένη, δημοκρατική, πολιτισμένη, ευημερούσα και φυσικά ελεύθερη.

 

Η κα Κατερίνα Παντελίδη είναι πρώην βουλεύτρια, και υποψήφια για μία θέση στο Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση