ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:34
 

«Κούρεμα» στην Διαφάνεια

Του Κωνσταντίνου Πογιατζή*

Παρά τα οικονομικά σκάνδαλα, την διαπλοκή και την διαφθορά στην Κύπρο, που ναυάγησαν την κυπριακή οικονομία, αλλά και διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό φαίνεται εκεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων να μην λαμβάνουν τα μηνύματα των καιρών. Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο η βουλή των Αντιπροσώπων έχει διακηρύξει την αναγκαιότητα για διαφάνεια για να σταματήσουν την σήψη, την διαφθορά., τον αθέμιτο πλουτισμό και την απαξίωσης της πολιτική σκηνής. Για αυτό τον λόγο συζητείται η διεύρυνση του ''πόθεν έσχες'' για χιλιάδες άτομα που αυτή την στιγμή δεν υποχρεούνται να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.


Οι συζητήσεις περιέλαβαν δημόσιους υπαλλήλους κλίμακας Α11 και άνω μέχρι και τον ΠτΔ (συμπεριλαμβανόμενων Υπουργών, Βουλευτών, Επιτρόπων, Ρυθμιστών και όσων εκ της θέσεώς τους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.). Υπήρξε σκέψη για συμπερίληψή τους στον κατάλογο, ώστε κάθε 30 μήνες να υποχρεούνται να δηλώνουν πόθεν έσχες. Μια θετική εξέλιξη θα έλεγα.

Μέχρι πριν από λίγες μέρες φαίνεται να υπήρξε συναντίληψη ως προς την αναγκαιότητα και το πιο σημαντικό, την φιλοσοφία εφαρμογής του νομοσχέδιου, που προβλέπει τη πλήρη δημοσιοποίηση των δηλώσεων.

Επειδή όμως στην Κύπρο η θεωρία από την πράξη απέχει έτη φωτός και τα εμπλεκόμενα συμφέροντα ''κινούν νήματα'' καθώς αυτή η ρύθμιση ενόχλησε πολλούς, άρχισαν τώρα το γνωστό και πάντα εύχρηστο παραμύθι της ενδεχόμενης αντισυναγματικότητας στοχεύοντας έτσι σε ένα πιο... χαλαρό «πόθεν έσχες». Δεν θα μπω στην ουσία του προτεινομένου νόμου παρά μόνο να πω ότι τώρα οι βουλευτές Υπουργείο Δικαιοσύνης και Γενική Εισαγγελία ''ξεκίνησαν'' το κούρεμα του καταλόγου ελεγχομένων προσώπων με αποκορύφωμα την εξαίρεση των συζύγων των βουλευτών από αυτή την υποχρέωση σε μια ολοφάνερη προσπάθεια απονεύρωσης και εξόντωσης της προσπάθειας να προωθηθεί η διαφάνεια και να παταχθεί η διαφθορά.

Αν θέλουμε να έχουμε καλύτερο μέλλον σε αυτό τον τόπο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του συστήματος που έχουν δημιουργηθεί. Αν θέλουμε να έχουμε ελπίδα να το πετύχουμε, το ''πόθεν έσχες'' αποτελεί βασική προϋπόθεση.

* Αντιπρόεδρος Νεολαίας ΔΗΚΟ Πάφου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Εισήλθε σε οικία 34χρονης, της επιτέθηκε άσμενα και την έκλεψε

«Nα σταλεί στην χώρα προέλευσης. Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και ας μην πουν κάποιοι ...»
ΑΚΑ  |  09:18

Στις 14 Οκτωβρίου η εκδίκαση των εφέσεων για τις αποκοπές δημοσίων

«Eίναι γνωστό ότι τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου δημιουργήθηκαν από τις απαιτήσεις της ΠΑΣΥΔΥ και ...»
ΑΚΑ  |  09:16

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X