ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκκλησία και πολιτική

Του ΓΙAΝΝΗ ΓΕΩΡΓΟYΛΑ

Πάντα η εκκλησία είχε έναν έμμεσο ρόλο στην πολιτική σε Ελλάδα και Κύπρο. Αυτό ίσως βόλευε γιατί η εκκλησία έχει ένα κοινό που την ακολουθεί όχι μόνο όσον αφορά την πίστη, αλλά και σε ζητήματα της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, είδαμε κατά την περίοδο του κορονοϊού ότι κάποιοι ιεράρχες ίσως άθελά τους παραπλάνησαν τον κόσμο όσον αφορά την επικινδυνότητα του ιού. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τυφλά τον παπά της ενορίας τους λόγω της πίστης στον θεό με αποτέλεσμα να μην σκέφτονται αντικειμενικά για διάφορα θέματα, αφού ο παπάς έχει ήδη αποφασίσει γι’ αυτούς.

Ο ρόλος της εκκλησίας και κατ’ επέκταση της πίστης είναι πολύ σημαντικός και χρειαζόμαστε αυτόν τον θεσμό για να μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο μας, να γιατρέψουμε τις πληγές της ψυχής μας και να έχουμε ελπίδα για το αύριο, φτάνει όμως αυτό να μην γίνεται αιτία πολιτικής εκμετάλλευσης από επιτηδείους. Δυστυχώς, σε αυτές τις εκλογές στην Ελλάδα υπάρχει συγκεκριμένο κόμμα το οποίο εκμεταλλεύεται το θρησκευτικό αίσθημα έχοντας τη στήριξη από συγκεκριμένους κύκλους με τον φόβο ότι μπορεί να είναι φιλικοί προς το καθεστώς της Ρωσίας. Έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν τον Πούτιν να χρησιμοποιεί τη Ρωσική εκκλησία για προώθηση πολιτικών ή για να ασκήσει επιρροή όπου χρειάζεται. Στην Κύπρο επίσης η Ρωσία φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον. Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιοι πήραν θέση υπέρ της Ρωσικής εκκλησίας στη διένεξη με την Ουκρανική.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας όπου οι αποφάσεις μας θα παίξουν ρόλο στην εξέλιξη του τόπου μας και η εκκλησία έχει καθήκον να προστατεύσει το ποίμνιο της και να λειτουργήσει όπως πάντα υπέρ του Ελληνισμού. Χρειαζόμαστε μια δυνατή, αντικειμενική, χωρίς εξαρτήσεις εκκλησία και προπαντός μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Οι ιεράρχες μας πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε η εκκλησία να κάνει αυτό που πρέπει. Να μας βοηθήσει όλους για την προσωπική μας σωτηρία, τονίζοντας όμως ότι η θρησκεία δεν έχει λόγο στην πολιτική .

Ο κ. Γιάννης Γεωργούλας είναι σύμβουλος Στρατηγικής και Επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση