ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γίνε Τούρκος Κεμάλ!

Άρθρο του Γιώργου Περδίκη, Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Ο Κεμάλ είναι Τουρκοκύπριος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μανδριά, ένα χωριό της Πάφου. Εκεί είναι και το σπίτι του κι ας κατοικούν σήμερα σ’ αυτό πρόσφυγες από την Κερύνεια, κι ο ίδιος σε ένα δίπατο στη Μόρφου.

Όταν η Κυπριακή Δημοκρατία εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κεμάλ ήταν από τους πρώτους που απευθύνθηκε για έκδοση ταυτότητας και Κυπριακού / Ευρωπαϊκού διαβατηρίου. Ως Κύπριος που πιστεύει στην επανένωση, έδωσε για διεύθυνση τη διεύθυνση του σπιτιού του στα Μανδριά της Πάφου. Ο Κεμάλ είναι πολιτικοποιημένο άτομο. Είναι δάσκαλος και συμμετέχει στην Συντεχνία των Τουρκοκύπριων Δασκάλων ενεργά. Πιστεύει στην Κυπριακή Δημοκρατία, το κοινό σπίτι και πατρίδα Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου. Το παράπονό του είναι ότι στις τελευταίες Ευρωεκλογές (2014) δεν του επέτρεψαν να ψηφίσει γιατί στο αρχείο πληθυσμού αναφέρεται ως διεύθυνση του το δικό του σπίτι, στα Μανδριά της Πάφου. Τον έβαλαν να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση κι αυτός προσβεβλημένος αρνήθηκε να ψηφίσει. Τώρα διαβάζει από τις εφημερίδες ότι για να μπορέσει να ψηφίσει στις επόμενες Ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο, πρέπει να απευθυνθεί στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αλλάξει τη διεύθυνση του. Να γράψει τη διεύθυνση του στην κατεχόμενη Μόρφου, το σπίτι του πρόσφυγα συμπατριώτη του. Ο Κεμάλ πρέπει να αλλάξει ταυτότητα.

Να παύσει να είναι Τουρκοκύπριος, που πιστεύει στην επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους. Τον καλεί η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία να ξεχάσει το σπίτι του στα Μανδριά. Τον καλεί να γίνει Τούρκος. Σας φαίνεται παραμύθι; Κι όμως δεν είναι. Το 2014 δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν 35.000 Τουρκοκύπριοι γιατί είχαν δηλώσει για διεύθυνσή τους – από πατριωτισμό ή από κεκτημένη ταχύτητα – το σπίτι τους στις ελεύθερες περιοχές. Τώρα, η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία τους καλεί να αλλάξουν τη διεύθυνσή τους στην ταυτότητα ή/και το διαβατήριό τους και να δηλώσουν τα κατεχόμενα ως μόνιμη διεύθυνσή τους. Σας φαίνεται περίεργο; Κι όμως είναι πραγματικότητα. Και είναι αυτό εις γνώσιν όλων των πολιτικών κομμάτων που φαίνεται να το εγκρίνουν και ετοιμάζονται να το ψηφίσουν προσεχώς.
Ακούστε και το πλέον παράδοξο: Ο Τουρκοκύπριος που ζει στο Λονδίνο, που έχει δηλώσει ως μόνιμη κατοικία το σπίτι του πρόσφυγα στην Κερύνεια, θα μπορεί να εγγραφεί στο εκλογικό κέντρο που θα λειτουργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Βρετανία και να ψηφίσει, ενώ ο γείτονάς του Ελληνοκύπριος που δεν είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο, όπως βέβαια και ο Τουρκοκύπριος που έχει δηλώσει ως τόπο διαμονής του στην ελεύθερη Κύπρο (απ’ όπου έφυγε πριν το 1974 στην προσφυγιά της Αγγλίας), δεν θα μπορεί να ψηφίσει λόγω Brexit.

Η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία διαχωρίζει τους πολίτες της και το χειρότερο επιχειρεί να στερήσει το δημοκρατικό δικαίωμα σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους και μάλιστα απ’ αυτούς που σέβονται και αγαπούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την υιοθέτηση για όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, του ενός και μοναδικού εκλογικού καταλόγου και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από το Αρχείο Πληθυσμού. Όπως 80.000 κάτοικοι των κατεχομένων δικαιούνται να ψηφίσουν απλά επειδή είναι εγγεγραμμένοι στο Αρχείο Πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον ίδιο τρόπο και οι υπόλοιποι 95.000 χιλιάδες Κύπριοι εκλογείς (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) πρέπει να μπορούν να ψηφίσουν στις προσεχείς Ευρωεκλογές ως εγγεγραμμένοι στο Αρχείο Πληθυσμού. Ένας λαός είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτός είναι ολόκληρος ο Κυπριακός λαός.

Ας τολμήσουμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε ένα κοινό εκλογικό κατάλογο, το Αρχείο Πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λοιπόν, ένας Κυπριακός λαός στην Ευρώπη, ένας εκλογικός κατάλογος για τις Ευρωεκλογές.

*Ο κ. Γιώργος Περδίκης είναι Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X