ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτικοί διορισμοί και πολιτική ηθική

Του Άριστου Δαμιανού

Πρόεδρος, κυβέρνηση και συγκυβερνώντα κόμματα κατέγραψαν σοβαρά ελλείμματα πολιτικής ηθικής και χρηστής διοίκησης μετά τα πολλαπλά κρούσματα ημετεροκρατίας σε διορισμούς, σε διάστημα δύο και κάτι μηνών. Πολύ φοβούμαι ότι, αν δεν υπάρξει επί της ουσίας αλλαγή στάσης και συνεχιστεί η πεπατημένη του ρουσφετιού και του βολέματος, το στίγμα θα συνοδεύει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη όπως στιγμάτισε και εκείνη του Νίκου Αναστασιάδη.

Η δικαιολογημένη αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών πηγάζει αφενός από τη συσσωρευμένη αγανάκτηση για όλα όσα προηγήθηκαν της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Αφετέρου πηγάζει από το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος εμφανίστηκε ως ο φορέας «του διαφορετικού». Παρά το γεγονός ότι θήτευσε για εννιά συναπτά έτη ως ο εξ απορρήτων του κ. Αναστασιάδη. Επομένως η διάψευση των προσδοκιών (όσων τόν πίστεψαν) εντείνει την αγανάκτηση και το θυμό, ο οποίος ομολογουμένως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενίοτε είναι και ακραίος, άρα και καταδικαστέος.

Λέχτηκαν και γράφτηκαν πολλά. Έγιναν και νομικές αναλύσεις κατά που βολεύει. Πλην όμως, το θέμα δεν είναι κυρίως νομικό. Πρωτίστως είναι ζήτημα χρηστής διοίκησης και πολιτικής ηθικής. Αν κριτήριο των πολιτικών διορισμών είναι η συγγένεια αυτό ελέγχεται. Αν κριτήριο πάλι είναι η εξαργύρωση προεκλογικών γραμματίων και αυτό ελέγχεται. Διότι ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκίνησε με την αποδέσμευση από τις δεσμεύσεις για την ίση εκπροσώπηση γυναικών και αντρών. Συνεχίσε με το διορισμό εξ αγχιστείας συγγενών στο προεδρικό, το διορισμό ανθρώπου με περίεργο βιογραφικό στην ΕΔΥ, τον σχεδόν διορισμό με πρόδηλη σύγκρουση συμφέροντος στην Αρχή Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνο, το διορισμό συνεργάτιδας στο Υφυπουργείο Τουρισμού χωρίς πτυχίο, σε μια χώρα όπου 7 στους 10 είναι πτυχιούχοι και όπου η ανεργία στους νέους πτυχιούχους κτυπά κόκκινο και εσχάτως ακούμε ότι με μια σολομώντειο λύση θα αλλάξει υφιστάμενο διορισμό υψηλά αμειβόμενης στο προεδρικό γιατί ο αρχικός μπάζει νερά, είναι παράτυπος.

Όλα αυτά συνθέτουν μια κάκιστη εικόνα για τον Πρόεδρο και τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ με τα οποία συγκυβερνά. Το δε πρόβλημα εντείνεται αν σημειωθεί ότι για μέρες ολόκληρες στήριζαν με θέρμη τις επιλογές του νέου Προέδρου συνεργώντας στην πρόδηλη παραβίαση των αρχών της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών. Διόλου τυχαίο ότι τον περασμένο Δεκέμβριο καταψήφισαν πρόταση του ΑΚΕΛ για δέσμευση του κονδυλίου για τους συνεργάτες Υπουργών και προεδρικού για να μην ασκείται προληπτικός κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Συνειδητά επιλέξαμε να τοποθετήσουμε εαυτούς στην υπεύθυνη και διεκδικητική αντιπολίτευση. Πλην όμως δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή σε φαινόμενα νεποτισμού και ημετεροκρατίας που χωρίζουν τους πολίτες στη βάση του ποιον ψήφισαν, ποιον ή ποιαν ξέρουν και όχι πόσο αξίζουν.

Το γεγονός ότι ως αποτέλεσμα της λαϊκής κατακραυγής και της πολιτικής επίκρισης υπήρξε μερική αναδίπλωση δεν είναι αρκετό. Ήδη έχουμε εγγράψει θέμα προς συζήτηση στη Βουλή και αν δεν υλοποιηθεί η δέσμευση για ειδική νομοθεσία που θα δεσμεύει την εκάστοτε κυβέρνηση με μετρήσιμα κριτήρια και τυπικά προσόντα, όπως κάναμε στη Βουλή για τους επιστημονικούς/κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, τότε θα νομοθετήσουμε εμείς για την κυβέρνηση. Είναι θέμα αρχής. Εξάλλου τα εκατομμύρια των αμοιβών προέρχονται από τους φορολογούμενους πολίτες και έχουμε καθήκον αποτροπής, μεταξύ άλλων, της διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Επί των ημερών Αναστασιάδη -μόνο στο προεδρικό- η δαπάνη ξεπερνούσε το €1,2 εκ. ετησίως από τα δηλωμένα κονδύλια.

Είναι γνωστή η ρήση το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Ο νέος Πρόεδρος καταγράφει διπλάσιο αριθμό πολιτικών αστοχιών σε διορισμούς, με μπόλικη δόση σκοπιμότητας σε διάστημα 70 ημερών. Ελπίζουμε να έχει ληφθεί το μήνυμα. Αρκετά πλήγηκε το κράτος δικαίου και η χρήστη διοίκηση τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Προεκλογικά προειδοποιήσαμε ότι θα είχαμε συνέχεια στις πολιτικές και στις νοοτροπίες αν εκλεγόταν ο κ. Χριστοδουλίδης. Ας μην γίνει διάδοχος του προκατόχου του και στην κατάχρηση εξουσίας. Οι πολίτες δικαιούνται σεβασμό.

Άριστος Δαμιανού, Βουλευτής, Επικεφαλής Τομέα Δικαιοσύνης Κ.Ε. ΑΚΕΛ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση