ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψυχοθεραπεία, Ψυχολογία, Ψυχιατρική

Του δρος Βασίλη Χριστοδούλου

Όπως η κοινή ρίζα των λέξεων υποδηλώνει και οι τρεις αυτοί κλάδοι ασχολούνται με την ψυχική - ψυχοσωματική διάσταση του ανθρώπου!

Οι αντιπαραθέσεις είναι ιδίωμα των ανθρώπων και όχι των όποιων γνωστικών αντικειμένων! Κάθε κλάδος έχει να συνεισφέρει στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου. Όχι μόνο στη θεραπεία αλλά πρωτίστως στο πώς ο άνθρωπος να είναι και να παραμένει υγιής! Στο Κήπο της θεραπευτικής και γενικότερα της υγείας πολλά δένδρα υπάρχουν και όλα δίνουν καρπούς! Ο καθένας βρίσκει τους καρπούς που του ταιριάζουν και τον τρέφουν. Και οι ρίζες όλων των δένδρων διαπλέκονται, αλληλοτροφοδοτούνται και όλα τα δένδρα αυτού του κήπου ποτίζονται και λιπαίνονται από την γνώση του τις εστί ο Άνθρωπος! Η ψυχολογία και η ψυχιατρική διδάσκονται στα πανεπιστήμια και με την απαραίτητη πρακτική γιατροί και ψυχολόγοι αποκτούν κάποια ειδικότητα. Από την άλλη οι ψυχοθεραπείες, παραδοσιακά, διδάσκονται από Ινστιτούτα, τα οποία προσφέρουν γνώση και πρακτική εκπαίδευση στα μέλη τους για να μπορέσουν να κάνουν, μαζί με τον θεραπευόμενο, το ταξίδι, όχι μόνο της γνώσης του εαυτού (η γνώση από μόνη της δεν αρκεί), αλλά και της επαναδιαπραγμάτευσης των τραυμάτων τους και της κάλυψης πιθανών αναπτυξιακών ελλειμμάτων.

Σε αυτά τα Ινστιτούτα ψυχίατροι, ψυχολόγοι, εθνολόγοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί άλλων ειδικοτήτων και άνθρωποι με βαθύ ενδιαφέρον για τον άνθρωπο ανεξάρτητα κλάδου σπουδών, κάποτε και χωρίς ακαδημαϊκές περγαμηνές, αξιολογούνται από επιτροπές των ινστιτούτων και εάν κριθούν κατάλληλοι γίνονται δεκτοί να ακολουθήσουν το πρόγραμμα του ινστιτούτου. Το πρόγραμμα είναι συνήθως πολυετές και περιλαμβάνει μακρόχρονη ατομική ή και ομαδική ψυχοθεραπεία και εποπτείες που στη πορεία της εκπαίδευσης δεν σταματούν ποτέ!Η ψυχοθεραπεία είναι, λοιπόν, βιωμένη προσωπική εμπειρία. Δεν διδάσκεται...! Ο θεραπευόμενος ακολουθεί το δικό του δρόμο. Είναι ταξίδι που ο καθένας καλείται να το κάνει μόνος, μαζί με ένα καλό συνοδοιπόρο. Κάποιον που έχει κάνει ήδη το ταξίδι. Κάθε δρόμος είναι μοναδικός αλλά κατά παράδοξο τρόπο και κοινός.

Ατομικά είναι αρχικά τα τραύματα που συναντούμε στο δρόμο. Η συνειδητότητα μας, βυθιζόμενοι στο ατομικό ασυνείδητο και στις αγκυλώσεις που τα τραύματα επέφεραν στο σώμα, διευρύνεται. Αυτός που υπομένει τον κάματο του ταξιδιού ανοίγεται σιγά σιγά στο συλλογικό ασυνείδητο και από εδώ στο συμπαντικό ασυνείδητο και στον αληθινό εαυτό. Για μένα η ψυχοθεραπεία είναι ποίηση. Ποίηση όπως την μαρτυρά ο Αργεντινός ποιητής Χόρχε Λουίς Μπόρχες «... έκφραση του ωραίου διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους». Ο άνθρωπος είναι ον λόγου και ότι βιώνεται στη ψυχοθεραπεία το γειώνουμε στο λόγο. Και ο λόγος είναι όντως «περίτεχνα υφασμένος» με το βίωμα του θεραπευόμενου που εκφράζει ότι πιο ωραίο υπάρχει... ο αληθινός εαυτός. Βυθιζόμαστε στα σκοτάδια της ατομικής οντότητας, παλεύουμε με τις σκιές του κάτω κόσμου που άφησαν τα τραύματα, ατομικά και πολιτισμικά. Τραύματα που μας κρατούν δέσμιους στο κόσμο του πόνου και της οδύνης. Και το παράδοξο, όσο πιο βαθιά βυθιζόμαστε στο σκοτάδι τόσο πιο πολύ πλησιάζουμε το φως. Το φως της Αλήθειας! Κάποιοι μιλούν για τον κόσμο των ψευδαισθήσεων. Όσο όμως ζούμε, μόνο στον πραγματικό κόσμο, ο πόνος, η οδύνη και η κατάθλιψη, οι ψυχασθένειες και οι αρρώστιες και οι σωματικές ασθένειες δεν είναι ψευδαισθήσεις, είναι συχνά απελπιστικό βίωμα που μας βγάζει πλήρως από τον δρόμο της αλήθειας και της ίασης.Σήμερα, διαφαίνεται η τάση επικράτησης συνθετικών μοντέλων για τη στήριξη και θεραπεία του πάσχοντος ανθρώπου. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όλοι, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, γενικοί και ειδικοί γιατροί, ψυχοθεραπευτές… όλοι έχουμε να συνεισφέρουμε εμπλουτίζοντας τη σύγχρονη ψυχοθεραπεία. Τη θεραπεία του όλου ανθρώπου!

Δρ Βασίλης Χριστοδούλου Κλινικός Ψυχολόγος-Σωματικός Ψυχοθεραπευτής

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση