ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στον κατάλληλο χρόνο, ο ΔΗΣΥ θα επιλέξει τον καλύτερο υποψήφιο

Γράφει ο Χάρης Μίλλας

Θα ξεκινήσω την παρέμβαση αυτή με την παραδοχή ότι ο κάθε ενεργός πολίτης τείνει να αξιολογεί την προσωπική του ιδεολογία, κόμμα, αντιλήψεις, ως ορθές και ωφέλιμες για τον τόπο. Έτσι και εγώ οφείλω να κάνω την παραδοχή ότι υπό αυτό το πρίσμα έχω γράψει το κείμενο που ακολουθεί. Αποτελεί προσωπικό προβληματισμό για τα όσα λέγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα και τα οποία κάνουν λόγο για ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ εν δυνάμει υποψηφίων στον χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού για τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές. Για επιτελεία που έχουν στηθεί, για διχασμό στελεχών, ακόμη και για υποτιθέμενο σενάριο παράκαμψης των θεσμοθετημένων διαδικασιών της παράταξης μέσω μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Θα πρέπει καταρχάς να σημειώσουμε ότι είναι φυσιολογικό και θεμιτό να υπάρχει αριθμός ενδιαφερόμενων για το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο ΔΗΣΥ παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του τόπου παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες και προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και στις δύο θητείες του Προέδρου Αναστασιάδη, συνεπώς το αντίθετο – δηλαδή η απουσία καταξιωμένων στελεχών που να ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν το χρίσμα του υποψηφίου - θα ήταν κάτι το αφύσικο. Θα ήταν ακόμη πιο αφύσικο, να μην συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτούς το όνομα του Προέδρου της Παράταξης. Αυτού που βρίσκεται στο τιμόνι του κόμματος όλη αυτή την δύσκολη περίοδο. Αναμενόμενο ακόμη, ορισμένοι εξ αυτών να έχουν γνωστοποιήσει αυτή τους την πρόθεση, ή τον προβληματισμό. Αυτό που δεν είναι αποδεχτό ούτε ηθικά ορθό, είναι δεκαπέντε μήνες πριν τις Προεδρικές, προτού καν η παράταξη εισέλθει σε ένα προκαταρκτικό προβληματισμό, να γίνεται λόγος για εκλογικά επιτελεία, για προεκλογική σε πλήρη εξέλιξη, ακόμη και για σενάρια παράκαμψης των θεσμοθετημένων διαδικασιών του κόμματος.

Ιδιαίτερα την περίοδο που τόσον ο Πρόεδρος και η ηγεσία της Παράταξης, όσο και η Κυβέρνηση και τα πρόσωπα που την υπηρετούν – ορθά – συμφωνούν ότι προτεραιότητα έχει η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε η συνεχιζόμενη Πανδημία, η ολοκλήρωση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, η αντιμετώπιση των νέων τετελεσμένων που επιδιώκει η Τουρκία και η προσπάθεια να εισέλθει ξανά το Κυπριακό σε μια ουσιαστική διαδικασία επίλυσης, μου είναι αδιανόητο να αποδεχθώ κάποιος να επιδίδεται σε ένα απροκάλυπτο, πρόωρο προεκλογικό, αντί να εργάζεται για την υλοποίηση όσων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του. Ελπίζω πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σε ότι αφορά το σενάριο ανεξάρτητης υποψηφιότητας, εκτιμώ ότι αυτό είναι ανέφικτο. Ο συναγερμικός κόσμος, αυτός που στάθηκε δίπλα στην παράταξη σε καιρούς δύσκολους, την περίοδο του μίνιμουμ προγράμματος, στην εποχή της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, θυμάται πως όποτε παραβιάστηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες των διευρυμένων σωμάτων της παράταξης και επικράτησαν προσωπικές φιλοδοξίες, το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Δεν πρόκειται να επιτρέψει ξανά κάτι ανάλογο και ούτε πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιος που θα το επιχειρήσει. Όποιος καταξιωμένος συναγωνιστής έχει την ευγενή φιλοδοξία να διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου που θα στηρίξει ο ΔΗΣΥ στις Προεδρικές, θα πρέπει να σεβαστεί τα χιλιάδες στελέχη του Παγκυπρίου Συνεδρίου και του Ανώτατου Συμβουλίου και να τους δώσει την ευκαιρία να τον αξιολογήσουν.
Ο κάθε ένας από εμάς έχει τα δικά του κριτήρια για να επιλέξει ποιόν εμπιστεύεται περισσότερο για να οδηγήσει τον τόπο, τη ζωή του και αυτή των παιδιών του σε καλύτερες ημέρες. Στη δική μου ζυγαριά χωράνε τρεις κατηγορίες κριτηρίων. Η πρώτη αφορά τις διαχρονικές θέσεις και απόψεις εκάστου σε ζητήματα που θεωρώ κρίσιμα, όπως το Κυπριακό, την οικονομία κλπ. Η δεύτερη αφορά τις ικανότητες και την ευρύτερη προσωπικότητα του. Την αξιοπιστία να υλοποιήσει, εάν εκλεγεί, όσα θα εξαγγείλει ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους αλλά και συνάμα την ικανότητα να χτίζει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες για να μπορέσει να τα υλοποιήσει. Η τρίτη κατηγορία κριτηρίων για εμένα, έχει να κάνει με την διαχρονική δράση και προσφορά στην Παράταξη.

Όταν λοιπόν έρθει η στιγμή για να ανοίξει συντεταγμένα ο προβληματισμός αυτός, τα στελέχη του κόμματος θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν με βάση τα δικά τους κριτήρια.

Ο Χάρης Μίλλας είναι αντιπρόεδρος Δ.Σ CYTA- Ακαδημαϊκός

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση