ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το παζάρι των χρυσών διαβατηρίων και ο διασυρμός της Κ.Δ.

*Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Για τα χρυσά διαβατήρια λέγονται διάφορα. Ο λαός, όμως, έχει μνήμη και κρίση…Το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου σχεδιάστηκε, αρχικά, ως εργαλείο για ώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας. Στόχος ήταν η προσέλκυση επενδύσεων για προώθηση των νέων τεχνολογιών και της έρευνας, για δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το 2013, είχαν παραχωρηθεί από δύο κυβερνήσεις λιγότερα από 200 διαβατήρια.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ, από τον δεύτερο μήνα της διακυβέρνησής της, αλλάζοντας καταχρηστικά τα κριτήρια και αγνοώντας τους απαιτούμενους ελέγχους, με αδιαφανείς διαδικασίες, μετέτρεψε το επενδυτικό πρόγραμμα σε βιομηχανία χρυσών διαβατηρίων, ένα φαγοπότι δισεκατομμυρίων για κυκλώματα και μεσάζοντες. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την πραγματικότητα. Έδωσαν πάνω από 4.000 διαβατήρια, δεκαπενταπλασιάζοντας τον αριθμό των πολιτογραφήσεων και αδιαφορώντας για τους σεσημασμένους απατεώνες της υφηλίου, οι οποίοι αγόρασαν την κυπριακή υπηκοότητα.

Ως αποτέλεσμα, διέσυραν την Κύπρο διεθνώς, δημιούργησαν μια φούσκα στην κυπριακή οικονομία, η οποία συνέβαλε στην εκτόξευση των τιμών των ακινήτων και των ενοικίων και επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη ανέγερση ψηλών κτηρίων, χωρίς σαφή περιβαλλοντικά και πολεοδομικά κριτήρια. Σωρεία καταγγελιών εναντίον της Κύπρου κάνουν λόγο για περιπτώσεις προσώπων που κατά τον χρόνο των πολιτογραφήσεων ήταν, ήδη, γνωστοί εγκληματίες παγκόσμιας εμβέλειας και δικτάτορες. Ορισμένοι εξ αυτών είναι «συμπατριώτες» μας από τη Μαλαισία, την Καμπότζη, τη Σαουδική Αραβίακαι αλλού, οι οποίοι δεν ήρθαν ποτέ στην Κύπρο. Καταγγελίες και αποκαλύψεις εις βάρος της Κύπρου έγιναν από την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον ΟΟΣΑ, τη Διεθνή Διαφάνεια, το Διεθνές Παρατηρητήριο για το έγκλημα και τη διαφθορά, ακόμα και από την πολιτική ομάδα του ΔΗΣΥ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, αλλά η Κομισιόν προειδοποιεί, επανειλημμένα, με λήψη νομικών μέτρων για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και απαιτεί από την Κύπρο αυστηρότητα στην ανάκληση πολιτογραφήσεων. Ο αρμόδιος Επίτροπος, μάλιστα, μας αποκάλυψε πως η Ε.Ε. προειδοποίησε την Κύπρο μερικές φορές, ακόμη και γραπτώς, με επιστολή.

Από το επίσημο βήμα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε με έντονο τρόπο στις απαράδεκτες παραβιάσεις του κράτους δικαίου, τονίζοντας πως δεν είναι ανεκτή η πώληση των χρυσών διαβατηρίων. Μάλιστα, προειδοποίησε πως, πριν από το τέλος του μήνα, η Κομισιόν θα εγκρίνει την πρώτη ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου, με αναφορές σ’ όλα τα κράτη μέλη. Ας κρύβεται, λοιπόν, η κυβέρνηση πίσω από το δάκτυλό της. Το μέγεθος και η σοβαρότητα του σκανδάλου δεν μπορούν να καλυφθούν. Η Κύπρος έπαθε μεγάλη ζημιά.

Το θέμα θα λήξει μόνο όταν τερματιστούν οι πρακτικές που υποσκάπτουν το κράτος δικαίου, πλήττουν την οικονομία μας και διασύρουν τη χώρα μας. Οι ευθύνες τους είναι ασήκωτες. Αντί να πάρουν άμεσα διορθωτικά μέτρα, ώστε η χώρα μας να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές, κωλυσιεργούν και επιδίδονται σε επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος. Ανακοίνωσαν πως η κυβέρνηση θα ανακαλέσει 26 διαβατήρια που δόθηκαν σε αμφιλεγόμενες περιπτώσεις, αλλά σκάλωσαν στη «γραφειοκρατία». Κατέθεσαν, με καθυστέρηση, στη Βουλή τους νέους κανονισμούς, για ρύθμιση του προγράμματος, αλλά και πάλι ενσωμάτωσαν παραθυράκια και ασάφειες. Διατυμπανίζουν «όλα στο φως», αλλά ακόμα κρύβονται για το θέμα των 350 αιτήσεων πολιτογραφήσεων που υποβλήθηκαν από μεγάλα γραφεία, με τα οποία συνδέεται ο ίδιος ο Πρόεδρος, τρία μέλη της κυβέρνησης και δύο τέως υπουργοί.

Η έκθεση Καλογήρου είναι καταπέλτης με τρανταχτά στοιχεία, αλλά ο ΥΠΕΣ θέλει να ρίξει στο σκοτάδι τις έρευνες, εκλιπαρώντας τον γενικό ελεγκτή να... σιγήσει. Και η διαφθορά συνεχίζεται... Καλούμε την κυβέρνηση να θέσει, επιτέλους, την Κύπρο και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού πάνω από τις μπίζνες των ημετέρων της. Απαιτείται πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να επανακτήσει η Κύπρος την αξιοπιστία της. Ανταποκριθείτε, έστω και την υστάτη. 

*Ο κ. Γιώργος Γεωργίου είναι ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση