ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκτάκτως ο Νίκος Δένδιας στη Λευκωσία

Βλέπει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Τρόοδος και Υπουργό Εξωτερικών για τουρκική παραβατικότητα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να συνεχίζει να κόβει βόλτες, πότε εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πότε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για όγδοη μέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί, την Τρίτη, ταξίδι στη Λευκωσία. Μια επίσκεψη η οποία όπως όλα δείχνουν φαίνεται να κλείδωσε μετά το μεσημέρι Δευτέρας.

Επίσημα όπως ανακοινώθηκε σε Αθήνα και Λευκωσία, ο Νίκος Δένδιας κατά τις επαφές που θα έχει με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδης, θα εστιάσουν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής. Η ανακοίνωση της επίσκεψης του κ. Δένδια έδωσε τροφή, στο παρασκήνιο, και στις δυο πρωτεύουσες για ενδεχόμενη διπλωματική κίνηση των δυο χωρών, στα πρότυπα της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου. Στη Λευκωσία και στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές, δεν επιβεβαίωναν πως το ταξίδι Δένδια συνδέεται με μια εξέλιξη στο θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ των δυο χωρών. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πριν τη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.

Διπλωματικός συντονισμός

Στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία, οι δυο ΥΠΕΞ θα επικεντρωθούν στη διπλωματική εκστρατεία για ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας, ενόψει μάλιστα και της έκτακτης συνόδου των ηγετών, αύριο Τετάρτη για το θέμα της Λευκορωσίας. Σε μια πρώτη εκτίμηση οι δυο πλευρές αξιολογούν θετικά τα διπλωματικά βήματα που έχουν γίνει. Η Λευκωσία εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα μηνύματα που εκπέμπει η Ε.Ε, με τον αστερίσκο ότι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και η πολιτική των μηνυμάτων συμπαράστασης δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν την Τουρκία από τις έκνομες ενέργειες της.

Επί του προκειμένου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος επανέλαβε «ότι η ΕΕ πρέπει να έχει μια πολύ πιο έντονη, ουσιαστική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι στο τέλος της ημέρας η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, είναι τα σύνορα δύο κρατών μελών της Ευρώπης - της Κύπρου και της Ελλάδας - και βλέπουμε δυστυχώς μια ατολμία εκ μέρους της ΕΕ να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο και να εφαρμόσει αποτρεπτικές πολιτικές».

Ικανοποίηση για Χέιλ

Στον απόηχο της επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για πολιτικά θέματα κ. Ντέιβιντ Χέιλ, η Λευκωσία εμφανίζεται ικανοποιημένη τα όσα μετέφερε στον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη και κυρίως όσα είπε δημοσίως ο Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος. Η κυβέρνηση χαιρέτισε τις δηλώσεις Χέιλ για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ καθώς και την ξεκάθαρη τοποθέτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ για τα θέματα της στήριξης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα με τον κ. Χέιλ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε διμερή θέματα που αφορούν τόσο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και τη συνεργασία των μερών για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, εμπορίου, οικονομικών, ενέργειας και άλλων. Στο θετικό κλίμα που επικρατεί στη Λευκωσία για τον αμερικανικό παράγοντα, τη δεδομένη στιγμή προστίθενται και τα όσα είπε μετά τη συνάντηση με τον τούρκο ΥΠΕΞ, ο Μάικ Πομπέο. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ έχουν δώσει το στίγμα της πολιτικής των ΗΠΑ για την ανάγκη εκτόνωσης της κρίσης στην περιοχή.

Oruc Reis

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται η τουρκική πλευρά συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο με το Oruc Reis να συνεχίζει να κινείται μεταξύ κυπριακής ΑΟΖ και ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παρουσία που παρακολουθείται επιστάμενα από πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ελλάδας. Όπως μεταδόθηκε το βράδυ Τρίτης από την Τουρκία η Άγκυρα ετοιμάζεται να στείλει και το τρίτο γεωτρύπανο που διαθέτει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X