ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκδηλώσεις Κυπριακής επιτροπής ICOMOS για Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων

Εντάσσει το Μονοήμερο Συνέδριο και την Έκθεση της BRAU5 με θέμα «The Charme of the decay – Η γοητεία της αποσύνθεσης»

ΚΥΠΕ

Το Κυπριακό Τμήμα του ICOMOS (International Council of Monuments and Sites) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Χώρων που ήταν η χθεσινή ημέρα, έχοντας αναλάβει τη διοργάνωση της κυπριακής συμμετοχής στην 5η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης BRAU5, εντάσσει το Μονοήμερο Συνέδριο και την Έκθεση της BRAU5 με θέμα “The Charme of the decay – Η γοητεία της αποσύνθεσης” που διοργανώνεται από την CICOP Ιταλίας και το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί διαδικτυακά στις 24 Απριλίου 2021, λόγω των περιορισμών που θέτει η πανδημία του Covid-19.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η Έκθεση και το Συνέδριο της Μπιενάλε συνδιοργανώνεται από το Κυπριακό ICOMOS, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το Δήμο Λευκωσίας, το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ), το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ), το Σύνδεσμο Αρχαιολόγων Κύπρου (ΣΑΚ), την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας. Η BRAU5 παρουσιάζεται ταυτόχρονα σε πέντε χώρες, Βραζιλία, Κύπρο, Ιταλία, Συρία, Αίγυπτο.

Σημειώνει ότι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Χώρων φιλοδοξούν αφενός μεν να αναδείξουν στο ευρύτερο κοινό τις αξίες, τον πολυδιάστατο χαρακτήρα και την σημαινότητα των παγκόσμιων πολιτιστικών αποθεμάτων, αλλά και τον προβληματισμό που εκπηγάζει από την ανάγκη διαχείρισης, διατήρησης και, εν τέλει, βιωσιμότητας αυτών, αφετέρου δε να προβάλλουν και περαιτέρω ισχυροποιήσουν το ζήτημα της προστασίας και ενσωμάτωσης των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο σύγχρονο κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων υπό το θεματικό άξονα «Σύνθετο Παρελθόν: Πολύμορφο Μέλλον (Complex Past: Diverse Futures)» επικεντρώνεται στην ανάγκη αμερόληπτης προσέγγισης τόσο του παρελθόντος όσο και των επιτευγμάτων της ανθρώπινης δημιουργίας. Σχετίζεται, επίσης, με την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «Δράση Δεκαετίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», στο πλαίσιο της οποίας προωθούνται θέματα πολιτιστικής και κοινωνικής ποικιλομορφίας και ισότητας δικαιωμάτων των φύλων.

Το εγχείρημα της διατήρησης και διασφάλισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναφέρεται, απαιτεί κριτική εξέταση του παρελθόντος, προκειμένου αυτό να αποτελέσει πηγή γνώσης για το σχεδιασμό αλλά και την πρόβλεψη του μέλλοντος. Σήμερα θεωρούνται, πλέον, ξεπερασμένες οι συζητήσεις και οι τάσεις για στοχευμένη λήθη και μνημονική εξάλειψη συγκεκριμένων αφηγημάτων του παρελθόντος, καθώς, επίσης, και η προνομιακή παρουσίαση κάποιων ιστορικών αφηγήσεων έναντι άλλων. Η αντιμετώπιση των αμφισβητούμενων ιστοριών, ως εκ τούτου, προϋποθέτει ενδελεχή έρευνα και εξαντλητικό διάλογο, αποφεύγοντας μεροληπτικές αντιλήψεις και ερμηνείες του παρελθόντος.

Σημειώνεται ότι η άνω θεματική προάγει περισσότερο από ποτέ σήμερα, όπου η ανθρωπότητα βρίσκεται υπό την απειλή της πανδημίας του Covid-19, προάγει την αναγκαιότητα της ενότητας και της από κοινού ενεργοποίησης και δράσης των λαών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας με καθοδηγητή και γνώμονα τους ισχυρούς δεσμούς που δημιουργεί διαχρονικά ο πολιτισμός στις κοινωνίες.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Κινηματογραφική αφίσα του σοβιετικού κινηματογράφου πριν από την επιβολή του σοσιαλιστικού ρεαλισμού επί Στάλιν. (TASCHEN)

Ματιές στον κόσμο

Μια νέα έκδοση της Taschen συγκεντρώνει πάνω από 250 κινηματογραφικές αφίσες της εποχής που οι καλλιτέχνες του συστήματος ...
Kathimerini.gr
 |  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ