ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ειδικό καλαμάκι σταματάει τον λόξιγκα σε ποσοστό 92%

Eπιστήμονες φέρεται να βρήκαν τη λύση στην «αθώα» αυτή ταλαιπωρία, δημιουργώντας ένα ειδικό καλαμάκι.

Kathimerini.gr

Πως σταματάτε έναν επίμονο λόξιγκα; Κρατάτε την αναπνοή σας για αρκετά δευτερόλεπτα, ζητάτε από κάποιον να σας αιφνιδιάσει και να σας τρομάξει ή πίνετε νερό ανάποδα; Όλες οι παραπάνω σπιτικές «γιατρειές» κατά του λόξιγκα έχουν ενίοτε την αποτελεσματικότητα τους, όμως δεν αποτελούν εγγύηση για την καταπολέμηση του ενοχλητικού φαινομένου, το οποίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχει εξαιρετικά παρατεταμένη διάρκεια.

Μολαταύτα, επιστήμονες φέρεται να βρήκαν τη λύση στην «αθώα» αυτή ταλαιπωρία, δημιουργώντας ένα ειδικό καλαμάκι σε σχήμα L, το οποίο, σύμφωνα με σχετική έρευνα, αντιμετωπίζει τον λόξιγκα με αποτελεσματικότητα 92%. Το καλαμάκι «αναρρόφησης και κατάποσης» φέρει την αγγλική ονομασία «forced inspiratory suction and shallow tool» (FISST) και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ως HiccAway. Το ένα άκρο της πλαστικής άκαμπτης συσκευής διαθέτει ένα επιστόμιο, ενώ το άλλο ένα ρυθμιζόμενο καπάκι με βαλβίδα πίεσης, με τη μορφή μίας μικρής τρύπας. Το άτομο που έχει λόξιγκα απλώς πίνει νερό από το ειδικό αυτό καλαμάκι, έχοντας τεράστιες πιθανότητες να τον σταματήσει.

Το καλαμάκι «λειτουργεί αμέσως και το αποτέλεσμα του παραμένει για αρκετές ώρες», δήλωσε ο Δρ Αλί Σέιφι, ένας εκ των συντακτών της μελέτης για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης πλαστικής συσκευής. Η επιστημονική ομάδα πίσω από την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Jama Network Open, εξέτασε τις αντιδράσεις που είχαν στην κατάποση νερού από το καλαμάκι 249 εθελοντές, τα δύο τρίτα εκ των οποίων δήλωσαν ότι υποφέρουν από λόξιγκα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μετέφεραν στην επιστημονική ομάδα οι 249 εθελοντές, το «θαυματουργό» αυτό καλαμάκι σταματάει τον λόξιγκα σε ποσοστό 92%, με πάνω από το 90% των συμμετεχόντων να το χαρακτηρίζουν επίσης βολικό στη χρήση και 183 από τους 203 συμμετέχοντες να αναφέρουν ότι είχε καλύτερα αποτελέσματα από οποιοδήποτε άλλο σπιτικό «γιατροσόφι». Εντούτοις, η έρευνα έχει και τους περιορισμούς της, καθότι δεν συμμετείχε σε αυτή ομάδα ελέγχου των αποτελεσμάτων, βασιζόμενη στις προσωπικές δηλώσεις των εθελοντών.
Πηγή: The Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση