
Kathimerini.gr
Είναι ασφαλές να τεντωνόμαστε για να φτάσουμε κάτι όσο μεγαλώνουμε; Oχι πάντα. Κινήσεις που κάποτε κάναμε χωρίς δεύτερη σκέψη –όπως το να φτάσουμε ένα μπολ σε ένα ψηλό ράφι ή να πιάσουμε μια κρεμάστρα από το πάνω τμήμα της ντουλάπας– μπορούν να γίνουν εκπληκτικά δύσκολες. Κάτι που παλιά γινόταν αυτομάτως τώρα απαιτεί περισσότερη προσοχή.
Το τέντωμα του σώματος ψηλά γίνεται επικίνδυνο.
Το να φτάσετε αντικείμενα που βρίσκονται ψηλά γίνεται πιο δύσκολο, λόγω των σωματικών αλλαγών που επέρχονται με την ηλικία. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.
Το εύρος κίνησης μειώνεται. «Πριν από μερικά χρόνια, μπορούσατε να τεντώσετε τα χέρια ευθεία πάνω, έτσι ώστε οι βραχίονες να βρίσκονται κοντά στα αυτιά σας. Τώρα, όμως, έχετε πιθανότατα χάσει την ευλυγισία των ώμων και το σώμα σας καμπουριάζει, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορείτε να σηκώσετε τα χέρια σας εξίσου ψηλά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τεντωθείτε περισσότερο για να φτάσετε κάτι», εξηγεί ο Jim Zachazewski, φυσικοθεραπευτής στο Mass General Brigham Sports Medicine.
Οι μύες γίνονται πιο αδύναμοι. Χρειάζεστε δύναμη και γερή λαβή για να κρατήσετε ένα αντικείμενο το οποίο έχετε φτάσει. Oμως οι μύες που έχουν γίνει πιο αδύναμοι μπορεί να μη σας επιτρέπουν να κρατήσετε και να ελέγξετε σταθερά ένα αντικείμενο έως ότου το ακουμπήσετε κάπου. Το ίδιο ισχύει αν έχετε πόνο στις παλάμες.
Πιθανοί τραυματισμοί
Παρόλο που μια απλή κίνηση για να πιάσετε κάτι μπορεί να μη φαίνεται παράτολμη, μπορεί να γίνει επικίνδυνη όταν βιάζεστε και να οδηγήσει σε κάποια από τις ακόλουθες συνέπειες:
Τραυματισμός των ώμων. Oταν προσπαθείτε να φτάσετε κάτι, μπορεί να τεντωθείτε περισσότερο από όσο σας επιτρέπει το εύρος κίνησής σας. Μπορεί να προκαλέσετε διάστρεμμα ή ρήξη στον ώμο ή διάστρεμμα ενός τένοντα στο στροφικό πέταλο – την ομάδα τενόντων του ώμου που προσαρτούν τους μυς στο οστό.
Τραυματισμός του αυχένα. «Επιπλέον, το εύρος κίνησης του αυχένα μειώνεται όσο μεγαλώνετε. Αν τεντωθείτε πολύ και καμπουριάσετε την πλάτη σας, μπορεί να υποστείτε διάστρεμμα σε έναν μυ ή σε μια άρθρωση του αυχένα», λέει ο Zachazewski.
Τι πρέπει να κάνετε αν βρεθείτε σε δύσκολη θέση
Είναι εύκολο να κινηθείτε για να πιάσετε κάτι χωρίς να σκεφτείτε. Τι πρέπει να κάνετε αν βρεθείτε να έχετε τεντωθεί παραπάνω από τις δυνάμεις σας και να στέκεστε στις μύτες των ποδιών, κρατώντας κάτι υπερβολικά βαρύ;
Σταματήστε τη δραστηριότητα στη μέση. «Ακουμπήστε το αντικείμενο κάπου ή απλώς αφήστε το να πέσει», συνιστά ο Zachazewski. «Είστε πιο σημαντικοί από το αντικείμενο. Είναι προτιμότερο να το αφήσετε να πέσει παρά να πέσετε εσείς».
Βρείτε έναν καλύτερο τρόπο να φτάνετε αντικείμενα
Αρχικά, είναι καλό να κάνετε τακτικά ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεις στους μυς των βραχιόνων και των ώμων, για να τους κρατήσετε δυνατούς και εύκαμπτους.
Θα πρέπει επίσης να προσέχετε όταν προσπαθείτε να φτάσετε ένα αντικείμενο που βρίσκεται ψηλά. Ο Zachazewski συνιστά να χρησιμοποιείτε ένα γερό σκαμνί-σκαλοπάτι για να αποφύγετε να σηκώνεστε στα δάχτυλα των ποδιών. Εάν το σκαμνί είναι σαφώς περιττό, υιοθετήστε μια σταθερή στάση, με το ένα πόδι μπροστά και το άλλο λίγο πιο πίσω. Βεβαιωθείτε ότι πίσω σας δεν βρίσκεται τίποτα στο οποίο θα μπορούσατε να χτυπήσετε αν πέσετε πάνω του.
Επίσης, βρείτε κάτι για να στηρίζεστε, όπως για παράδειγμα τον πάγκο της κουζίνας, ένα ντουλάπι, την κάσα μιας πόρτας, τη ράγα της ντουλάπας ή τη λαβή μιας σκάλας. «Από πού θα πιαστεί το ελεύθερο χέρι σας αν χρειαστεί να κρατηθείτε;», ρωτά ο Zachazewski.
Επιπλέον, καθορίστε από πριν πού θα ακουμπήσετε το αντικείμενο. Επιλέξτε έναν ελεύθερο χώρο χωρίς ακαταστασία και όσο το δυνατόν πιο κοντά σας.
Τέλος, ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει αν δεν είστε σίγουροι για την ικανότητά σας να φτάσετε κάτι και να το πάρετε με ασφάλεια. Οι κίνδυνοι υπερβαίνουν κατά πολύ τα οφέλη αν προσπαθήσετε να το πιάσετε μόνοι σας.