ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περιζήτητα τα ακίνητα εισοδήματος στο Λονδίνο

Οι επενδυτές αναγκάζονται να στραφούν σε δευτερεύουσες αγορές και μικρότερες πόλεις

Kathimerini.gr

Ολο κι εντονότερος γίνεται ο ανταγωνισμός των επενδυτών για την απόκτηση ακινήτων εισοδήματος στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα οι εγχώριοι επενδυτές να αναγκάζονται να στραφούν σε δευτερεύουσες αγορές και μικρότερες πόλεις, προκειμένου να αποφύγουν τις άτυπες «δημοπρασίες» που συχνά λαμβάνουν χώρα στη βρετανική πρωτεύουσα. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένοι από τους Βρετανούς θεσμικούς επενδυτές κινούνται και προς την ανάπτυξη κτιρίων γραφείων, πέραν της απευθείας αγοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, με την ολοκλήρωση του εννεαμήνου του 2014 προέκυψε ότι η έκθεση των Βρετανών θεσμικών επενδυτών σε περιφερειακές αγορές είχε αυξηθεί σε ποσοστό 46% των τοποθετήσεών τους στην κτηματαγορά, έναντι αντίστοιχου ποσοστού της τάξεως του 33% πριν από ένα χρόνο. Αν μάλιστα προστεθούν και οι κινήσεις ιδιωτών επενδυτών και εταιρειών ακινήτων, τότε το μερίδιο αυτό αυξάνεται σε 60%.

Η έξοδος των τοπικών αγοραστών από το Λονδίνο οφείλεται στους ξένους επενδυτές, κυρίως Ρώσους, Κινέζους, αλλά και Νοτιοευρωπαίους, οι οποίοι επιχειρούν να τοποθετηθούν με κάθε κόστος στην αγορά ακινήτων της πρωτεύουσας, καθώς την θεωρούν ένα από τα ελάχιστα επενδυτικά καταφύγια. Η παρουσία των ξένων επενδυτών έχει γίνει εμφανής σε μια σειρά από νέα κτίρια - σημεία αναφοράς, όπως το Σαρντ, το νέο ψηλότερο κτίριο του Λονδίνου, ή σε συμφωνίες μεγάλης αξίας, όπως π.χ. τα 3,45 δισ. δολάρια που στοίχισε εντέλει η πώληση της οικονομικής ζώνης του Κάναρι Γουόρφ. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2014 εκτιμάται ότι επενδύθηκαν κεφάλαια 72 δισ. ευρώ στη Μεγ. Βρετανία, κυρίως από ασφαλιστικούς ομίλους, κρατικά ελεγχόμενα επενδυτικά κεφάλαια και από συνταξιοδοτικά ταμεία.

Πάντως, κατά τους πρώτους μήνες του 2015, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μικρή στασιμότητα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ακίνητα, ιδίως μεταξύ των ξένων επενδυτών, ως αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Μαΐου. Ωστόσο αυτή η υστέρηση αναμένεται ότι θα είναι προσωρινή. Εν τω μεταξύ πάντως, όλο και περισσότεροι από τους Βρετανούς επενδυτές εκτιμούν ότι οι ισχύουσες τιμές στο Λονδίνο, ιδίως στην αγορά γραφείων, είναι στο απόγειό τους και προτιμούν να κινηθούν σε πιο «έξυπνες» επιλογές, επενδύοντας σε πιο φθηνές περιοχές, που όμως καταγράφεται άνοδος των τιμών των ενοικίων και υπάρχουν προοπτικές για υπεραξίες στο μέλλον. Τέτοιες πόλεις θεωρούνται το Μάντσεστερ, το Λιντς και η Γλασκώβη, καθώς η οικονομική ανάκαμψη γίνεται εμφανής σε όλη τη χώρα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ