ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αμερικανοί και Κινέζοι κυριαρχούν στην αγορά του Λονδίνου

Από επενδυτές του εξωτερικού η πλειονότητα των κεφαλαίων στη βρετανική πρωτεύουσα

Kathimerini.gr

Οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι επενδυτές προβλέπεται να κυριαρχήσουν στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, εμπορικά καταστήματα κ.λπ.) του Λονδίνου κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με πρόσφατη πρόβλεψη της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills. Σε κάθε περίπτωση, η πλειονότητα των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στη βρετανική πρωτεύουσα θα αφορά επενδυτές του εξωτερικού. Κατά το 2014, υπολογίζεται ότι από τα 28,3 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν στην αγορά του Λονδίνου, τα 19,7 δισ. ευρώ, δηλαδή το 70%, προήλθαν από ξένους επενδυτές. Οι Αμερικανοί επενδυτές τοποθέτησαν 4,6 δισ. ευρώ, οι Κινέζοι 2,97 δισ. ευρώ και οι Καταριανοί 1,62 δισ. ευρώ.

Μία από τις σημαντικότερες νέες «εισόδους» στην αγορά του Λονδίνου ήταν αυτή του κινεζικού ασφαλιστικού ομίλου China Life, ενώ συνολικά οι Κινέζοι επενδυτές ήταν οι πιο δραστήριοι μεταξύ των αγοραστών ακινήτων από την Ασία. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Savills, οι πρώτες αυτές τοποθετήσεις τους δεν πρόκειται να σταματήσουν, με την τάση να εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2015. Από τους Αμερικανούς επενδυτές ξεχωρίζουν ονόματα όπως η Blackstone και η Hines, που έχουν ενδιαφερθεί ή ακόμα και τοποθετηθεί και στην ελληνική αγορά ακινήτων (π.χ. η Blackstone στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development με ποσοστό της τάξεως του 10%). Νέες εισόδους καταγράφηκαν επίσης από επενδυτές από την Ταϊβάν, την Τουρκία, τη Σιγκαπούρη, το Ισραήλ και την Υεμένη.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Savills, ένας από τους βασικούς λόγους που οι ξένοι επενδυτές προσελκύονται από την αγορά ακινήτων του Λονδίνου είναι το χαμηλό κόστος δανεισμού, η εμπιστοσύνη για τη δυναμική της αγοράς ενοικίων, όπου οι τιμές συνεχώς ενισχύονται, αλλά και το γεγονός ότι οι αγορές ομολόγων δεν προσφέρουν ανάλογες αποδόσεις. Ενας ακόμα λόγος είναι και η πολιτική και η οικονομική αστάθεια που κυριαρχεί στις χώρες προέλευσης ορισμένων από τους εν λόγω επενδυτές.

Κατά κύριο λόγο, οι όμιλοι που επενδύουν στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου προέρχονται από τον ασφαλιστικό κλάδο και εκείνον της ανάπτυξης ακινήτων. Ιδίως από την Κίνα, οι περισσότεροι επενδυτές είναι μεγάλοι όμιλοι ανάπτυξης ακινήτων που επιχειρούν να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους κι εκτός Κίνας, μετά την πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμών που εφαρμόζονταν από το κράτος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ