ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

RICS: Εφαρμογή Διεθνούς Προτύπου Μέτρησης Ακινήτων

Στόχος να αντικαταστήσει δεκάδες υφιστάμενα πρότυπα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ένα νέο πρότυπο που θα φέρει διαφάνεια και συνέπεια στην παγκόσμια αγορά ακινήτων, το Διεθνές Πρότυπο Μέτρησης Ακινήτου (IPMS) φιλοδοξεί να εισάγει το RICS Κύπρου. To νέο αυτό πρότυπο είναι αποτέλεσμα παγκόσμιων προσπαθειών, από πολλούς οργανισμούς, για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας μεθόδου μέτρησης ακινήτων και θα αντικαταστήσει δεκάδες υπάρχοντα πρότυπα που χρησιμοποιούνταν ανά τον κόσμο.

Το RICS είναι ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού που ανέπτυξε το IPMS, μαζί με άλλους 55 οργανισμούς. Με την εφαρμογή του από επαγγελματίες και επαγγελματικά σώματα, το πρότυπο θα διασφαλίσει μια συνεπή μεθοδολογία για τη μέτρηση των ακινήτων. Πρόσφατα το RICS, έχει προσαρμόσει τον δικό του Κώδικα Μέτρησης, ώστε να συμβαδίζει απόλυτα με το Διεθνές Πρότυπο Μέτρησης Ακινήτων. Η ανανέωση του Κώδικα θα δώσει τη δυνατότητα στους εκτιμητές να παρέχουν στους πελάτες τους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αναφορικά με την μέτρηση γραφειακών χώρων. Στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να ακολουθήσει η εφαρμογή του προτύπου και σε άλλα είδη ακινήτων, όπως οικιστικά, βιομηχανικά και εμπορικά.

Η ανάγκη για ένα ενιαίο πρότυπο προήλθε από τη σύγχυση και την ανακολουθία που υπήρχε από τις διάφορες μεθόδους μέτρησης ακινήτων. Για παράδειγμα, στην Ινδία η μέτρηση ενός γραφείου δεν περιλαμβάνει τους χώρους στάθμευσης, ενώ στην Ισπανία περιλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο. Ανάλογα με το πρότυπο που χρησιμοποιείται, η μέτρηση για ένα κτίριο μπορεί να διαφέρει κατά 24%. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις έπρεπε να αναπτύξουν τις δικές τους δαπανηρές διαδικασίες για τη μέτρηση και τη συγκριτική αξιολόγηση περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, οι επενδυτές είχαν να αντιμετωπίσουν το ρίσκο που συνδέεται με τη διακύμανση των τιμών.

Σε δηλώσεις του ο Scott McMillan, Division Chief: Facilities Management, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε: «Είναι προφανές ότι υπάρχει άμεσο όφελος στους χρήστες ακινήτων, στους επενδυτές και στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης που εργάζονται εκτός των συνόρων, αλλά και στα πλαίσια μιας περιφερειακής ή τοπικής αγοράς, καθώς η δυνατότητα να ελέγχουν τις πληροφορίες μέτρησης ακινήτων με συνέπεια και σε διεθνές επίπεδο, είναι εξαιρετικά πολύτιμη».

Στην Κύπρο, ο Συνασπισμός αντιπροσωπεύεται από το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ), τον Σύνδεσμο Πολιτικών Μηχανικών (ΣΠΟΛΜΗΚ) και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ). Από την πλευρά τους, το κτηματομεσιτικό γραφείο Urban KEYS, η κατασκευαστική εταιρεία Αδελφοί Ιακώβου (Κατασκευές) Λτδ και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου στηρίζουν την πρωτοβουλία, μέσω εταιρικής σχέσης. Ενδιαφέρον για το πρότυπο έχουν δείξει και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Αναπτυξης Γης & Οικοδομών καθώς και ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Κύπρου. Πρόσφατα στο Συνασπισμό έχει ενταχθεί και ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟΚΚ).
Αναφερόμενη στην ένταξη του ΣΕΕΟΚΚ στο Συνασπισμό, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Λήδα Φιλίππου δήλωσε: «Αναγνωρίζοντας τη διεθνή δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι χρήστες, επενδυτές, ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης για να συγκρίνουν τους χώρους ενός ακινήτου λόγω των πολλών μεθόδων που υπάρχουν, ο Σύνδεσμός μας στηρίζει ένθερμα την προώθηση του IPMS σαν το αναγνωρισμένο Διεθνές Πρότυπο Μέτρησης. Λόγω της φύσης της εργασίας μας σαν Επιμετρητές αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη Πρότυπων Μεθόδων διεθνώς αναγνωρισμένων. Ο τομέας των κατασκευών θεωρείται από διεθνείς επενδυτές ως ψηλού κινδύνου.  Για το λόγο αυτό ετοιμάζεται τώρα και το Διεθνές Πρότυπο Μέτρησης Κατασκευών (ICMS) το οποίο σκοπεύει να συνδυαστεί με το IPMS, όσον αφορά την ποιότητα, κόστος, χρόνο, κινδύνους και τεχνολογία μιας κατασκευής».
 
Το RICS προσφέρει τρία διαδικτυακά σεμινάρια μέσω του RICS On Line Academy (rics.org/onlineacademy) αναφορικά με το Διεθνές Προτύπο Μέτρησης Ακινήτων (Τα Πρότυπα, Η Eφαρμογή και Μεθοδολογία και το Σχεδιασμό, Ανάπτυξη και Διαχείριση Ακινήτων)  , ώστε κάθε μέλος να μπορεί να εκπαιδευτεί και να ενημερωθεί για το νέο πρότυπο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ