ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση Χριστόφια με το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ κι ο Ερντογάν ας το μάθει τελευταίος

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ


Χαβανέζικο πούρο κέρασε ο Βάσος Λυσσαρίδης τον εκδότη της «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, μετά από γεύμα στην οικία του Γιατρού πριν μερικές μέρες. Μάλιστα, ο επίτιμος είπε στον δημοσιογράφο ότι τα πούρα εκείνα του τα στέλνει ο φίλος του ο Φιντέλ Κάστρο και ο ίδιος στέλνει στον κομαντάντε κιβώτια κυπριακών κρασιών.


Λεπτές ισορροπίες
Ήταν μεν θετική η στάση που τήρησαν στη συζήτηση του Κυπριακού με τον Ντάουνερ (μέσω τηλεδιάσκεψης) τα περισσότερα μέλη του Σ.Α. για το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει υποθαλάσσιες έρευνες στην ΑΟΖ της, όμως το γεγονός ότι αυτό έγινε στη συζήτηση του Κυπριακού περικλείει και κινδύνους να γίνει κομμάτι των συνομιλιών, άρα και αντικείμενο εκβιασμών και αλισβερίσι. Δηλαδή, κάτι σαν τους S-300. Ωστόσο, εκείνο που φαίνεται να παρακίνησε τα περισσότερα μέλη του Σ.Α. ήταν η ανησυχία μήπως οι έρευνες δώσουν πρόφαση στην Άγκυρα να προτρέψει την τ/κ πλευρά να «μπατάρει» τις διαπραγματεύσεις. Άρα, είχαν τους λόγους τους τα μέλη να ερωτήσουν.

Γεύμα με σημασία
Με την ηγεσία του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει συνάντηση και γεύμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις 27 αυτού του μήνα, αν αυτό λέει κάτι… στην παρούσα συγκυρία και υπό την πίεση των διαδραματιζομένων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με τις χρυσοφόρες πια ΑΟΖ και το τουρκικό… ενδιαφέρον. Πάντως ο Ιανός θα είναι εκεί, ή κάπου εκεί για να ακριβολογούμε, για να σας ενημερώσει δεόντως για την εξόχως ενδιαφέρουσα συνάντηση και το «μενού» του γεύματος. Το συγκεκριμένο γεύμα θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος της φετινής παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Και συναντήσεις με προέδρους
Το πρόγραμμα του Προέδρου Χριστόφια στις ΗΠΑ φέτος δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο. Πέραν της ομιλίας του στις 22 Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση και της συνέντευξης Τύπου που θα προηγηθεί, έχει το γεύμα με τους «5» στις 23 Σεπτεμβρίου και τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα, της οποίας η ημερομηνία δεν έχει ακόμη κλείσει. Από τα υπόλοιπα, θα δώσει μία ομιλία την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, θα γευματίσει την Τρίτη, όπως προαναφέραμε, με την ηγεσία του εβραϊκού λόμπι, ενώ την Τετάρτη θα παρευρεθεί στο γεύμα του γενικού γραμματέα με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών και στη δεξίωση του Μπαράκ Ομπάμα. Γίνεται επίσης λόγος και για καμιά-δυο συναντήσεις με προέδρους, ενώ ελέγχονται ως αναξιόπιστες έως κακεντρεχείς πληροφορίες που αναφέρονται σε επανάληψη της συνάντησης με τον πρόεδρο του Ιράν, Μ. Αχμαντινετζάτ. Πάντως ο Πρόεδρος, την Τετάρτη, θα συναντηθεί επίσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Το βράδυ της Παρασκευής θα παρευρεθεί και στο ετήσιο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

Λήγουν συμβόλαια
Τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο αντίστοιχα του 2012 λήγουν τα συμβόλαια του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και του βοηθού γενικού γραμματέα, Λιν Πάσκοε. Του μεν πρώτου η ανανέωση του συμβολαίου θα εξαρτηθεί από το αν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, του δε Πάσκοε δεν ανανεώνεται, αφού η θητεία του ολοκληρώνεται. Μάλιστα, φαίνεται ότι τελικά το πόστο του επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων της Γραμματείας του ΟΗΕ θα επιστραφεί στη Βρετανία, αφού πλέον οι προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχουν διαφοροποιηθεί από την περίοδο της διακυβέρνησης Μπους. Τη νέα διανομή υψηλόβαθμων θέσεων συζήτησε το καλοκαίρι με τον γενικό γραμματέα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ομπάμα, Τομ Ντάνιλον. Για την ώρα, οι Αμερικανοί έχουν εξασφαλισμένη τη θέση του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης (για να καθησυχασθεί και το Κογκρέσο) ενώ παίζεται και η θέση του προσωπάρχη.

Είχε και τα καλά της
Τελικά, ουδέν κακόν αμιγές καλού, μου έλεγε Κύπριος διπλωμάτης που υπηρετεί στο εξωτερικό. Μετά την έκρηξη στο Μαρί, ερωτήματα προς την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ αλλά και διάφορα υπουργεία, όχι μόνο απαντώνται σε χρόνο ρεκόρ, αλλά μέχρι και παλιά ερωτήματα που εκκρεμούσαν για εβδομάδες και βάλε απαντήθηκαν. Βλέπετε, όταν αρχίζουν να αναζητούνται ευθύνες, όλοι αρχίζουν να συμμορφώνονται. Χρειαζόταν όμως τέτοια καταστροφή και τόσοι θάνατοι για το αυτονόητο;

Θέμα εμπιστοσύνης
Μετά από την εμφάνιση του Προέδρου στην Ερευνητική Επιτροπή, οι υπουργοί πρέπει να επιλέγουν προσεκτικά τις λέξεις τους όταν κάνουν δηλώσεις. Για παράδειγμα, η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται στα ερτζιανά αυτή την περίοδο για τη συμφωνία με τη Noble όσον αφορά την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων είπε ότι η συμφωνία περιέχει αρκετά ευαίσθητα θέματα, γι’ αυτό και κρίθηκε από την κυβέρνηση ως απόρρητη. Ζήτησε, μάλιστα, να σταματήσει η αμφισβήτηση και να εμπιστευτούμε όλοι την κυβέρνηση. Ώς εδώ καλά, δεν μας είπε όμως γιατί να την εμπιστευθούμε, όταν μερικές μέρες πριν, ο Πρόεδρος ενώπιον του Πόλυ Πολυβίου περιέγραψε ένα κράτος σε διάλυση και μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να το κοντρολάρει. Ποια εμπιστοσύνη λοιπόν μπορεί να υπάρξει; Ας μας το απαντήσει αυτό και υποσχόμαστε να μην ασχοληθούμε ξανά με το θέμα.

Κόκκινο και τρέλα
Ο αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Γεωργιάδης, ο οποίος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα από τη θέση τμηματάρχη της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου, κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι μεταξύ άλλων ο προκάτοχός του, Γιώργος Γεωργιάδης, είπε στον υπαρχηγό Σάββα Αργυρού, «αν ήμουν στη θέση σου θα έκανα κόκκινο συναγερμό». Σε ερώτηση Πολυβίου αν «κόκκινος συναγερμός» στο στράτευμα σημαίνει εκκένωση, ο αντισυνταγματάρχης απάντησε ότι δεν ξέρει! Κύριε υπουργέ της Άμυνας, γίνεται να ζητήσω, όταν θα καταταγεί ο δεύτερος γιος μου στην Ε.Φ., να μην τον αναλάβει αξιωματικός που δεν θα ξέρει τι πρέπει να κάνει άμα σημάνει κόκκινος συναγερμός; Διαφορετικά, να του βγάλω τρελόχαρτο να ησυχάσω. Φυσικά, άμα ρωτήσετε έναν ειδικό, θα σας πει ότι είναι αυτονόητο πως ένας σοβαρός επαγγελματίας αξιωματικός γνωρίζει πως ο συναγερμός στο στράτευμα έχει εφτά διαβαθμίσεις και πως όντως το τελευταίο στάδιο είναι «κόκκινο», που σημαίνει την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου απόκρουσης επίθεσης εναντίον της Κύπρου.

Το μικρό ΓΕΕΦ
Ο πρώην γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Πέτρος Καρεκλάς, όταν παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Πολυβίου, μεταξύ άλλων είπε ότι στο υπουργείο λειτουργούσε ένα μικρό ΓΕΕΦ. Το μικρό ΓΕΕΦ λοιπόν υποσκέλιζε το μεγάλο και τον Αρχηγό Ε.Φ. και σε συνεργασία με τον υπουργό έκοβε κι έραβε. Σοβαρή καταγγελία αλλά δεν πιάνεται, κύριε Καρεκλά μου, διότι την ώρα που έπρεπε ως ανώτερο στέλεχος του υπουργείου να βγείτε δημοσίως να καταγγείλετε αυτές τις μεθόδους, εφαρμόσατε την παλιά δοκιμασμένη μέθοδο «κρύψε να περάσουμε». Τώρα μαθαίνω ότι θέλετε να γίνετε και δήμαρχος.

Άξιος ο μισθός του
Δεν ξέρω ποιος είναι ο επικοινωνιολόγος του Προεδρικού, αλλά όποιος και να είναι ξέρει από επικοινωνία τόσα, όσα εγώ από διαστημόπλοια. Εκτός πια κι αν όντως ευσταθεί αυτό που κυκλοφορεί πλέον ευρέως, ότι ο Πρόεδρος δεν παίρνει από συμβουλές. Πάντως την περασμένη Δευτέρα στην Ερευνητική Πολυβίου έμοιαζε με ιδανικό αυτόχειρα. Μάλιστα, κάποιες στιγμές έδινε την εντύπωση ότι δεν επικοινωνούσε η γλώσσα του με τη διάνοιά του. Ιδιαίτερα όταν είπε το περιβόητο με τον απατημένο σύζυγο. Μάλιστα, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξει ότι η εικόνα που του έδωσαν περί της ελάχιστης επικινδυνότητας του φορτίου ήταν και η απόδειξη ότι αυτό τοποθετήθηκε δίπλα από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, «αυτοπυροβολήθηκε» λέγοντας το μνημειώδες ότι δεν γνώριζε τη γειτνίαση της ναυτικής βάσης με το Βασιλικό.

Το σύστημα
Πάντως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τη Δευτέρα επιβεβαίωσε οικτρά το αξίωμα του Αμερικανού καθηγητή της ψυχολογίας του management στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Fred Fidler, ότι «η ποιότητα της ηγεσίας, περισσότερο από κάθε άλλη παράμετρο, καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία ενός οργανισμού», στην προκειμένη μιας κυβέρνησης. Ιδιαίτερα, θα λέγαμε εμείς, όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος επιρρίπτει τις ευθύνες στην αποτυχία του συστήματος, του οποίου –ειρήσθω εν παρόδω– είναι μέρος εδώ και τρεις δεκαετίες, εφτά χρόνια των οποίων ήταν δεύτερος τη τάξει και τρία και μισό πρώτος. Όπως έγραψε και τραγούδησε ο πολύς Σταμάτης Κραουνάκης το 1995, «λοιπόν μ’ αυτό το σύστημα / το ’χουνε βάλει σύστημα / να πάμε πριν την ώρα μας / παιδιά στα κυπαρίσσια», τελικά μας στείλανε…

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
Πόλυς Πολυβίου
Ο τίτλος κι αυτή την εβδομάδα πάει δικαιωματικά στον Πόλυ Πολυβίου, ειδικά διότι δεν επέτρεψε στην αίθουσα της Ερευνητικής να παρέμβει η αστυνομία και να προβεί σε σύλληψη.

www.kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Αρθρογραφία: Τελευταία Ενημέρωση