ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακίνητα και βαθμός παιδείας

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Έχουμε στην χώρα μας την απαραίτητη παιδεία να διαχειριστούμε ένα πολυσύνθετο επενδυτικό μέσο όπως είναι τα ακίνητα; Η μονολεκτική απάντηση είναι, όχι. Είμαι υπερβολικός όταν με μια μονοκοντυλιά τοποθετούμαι αρνητικά Και πάλι, όχι. Αντιδρώντας θα μου πείτε, «καλά και πώς γίνεται τόσοι και τόσοι να ασχολούνται με τα ακίνητα και να τολμάς να λες πως δεν έχουν παιδεία;»

Κατ’ αρχήν, το γεγονός ότι πολλοί ασχολούνται με κάτι, δεν αποτελεί τεκμήριο ότι είναι και γνώστες του αντικειμένου. Για παράδειγμα, εδώ και ένα χρόνο όλοι ζούμε με την πανδημία και όλοι έχουμε άποψη. Αυτό δεν μας καθιστά και ειδικούς επί του θέματος άσχετα αν πολλοί από εμάς ισοπεδώνουμε καθημερινά τους ειδικούς ισχυριζόμενοι πως είναι άσχετοι και κομπάζουμε πως εμείς ξέρουμε καλύτερα. Άστε που κατά καιρούς ο μέσος κύπριος έτυχε να είναι ειδικός επί των χρηματιστηριακών, ειδικός επί των γεωπολιτικών, ειδικός επί του Κυπριακού, ειδικός επί των υδρογονανθράκων, ειδικός επί των προπονητικών, ειδικός επί των εμβολίων κ.λπ. Αν έπρεπε να βρούμε μια ειδικότητα που συλλεκτικά θα μας περιέγραφε σαν λαό, αυτή θα ήταν η «ειδικός ειδήμονας». Πάει αυτό.

Κατά δεύτερον, δυστυχώς πέρασε η εποχή που ο ενδιαφερόμενος αγοραστής ενός ακινήτου ήταν ο παρατηρητικός αγοραστής · ο αγοραστής που έψαχνε το ακίνητο στη λεπτομέρειά του, έβαζε κάτω τα υπέρ και τα κατά και αποφάσιζε. Ομολογουμένως, οι παππούδες μας έκαναν καλύτερη δουλειά από εμάς. Όταν ήθελαν να αγοράσουν ένα χωράφι για να το μετατρέψουν σε περιβόλι, το περπατούσαν από άκρη σε άκρη, έπαιρναν μια τσάπα και έσκαβαν 5-6 λάκκους να δουν πώς οργώνεται, να δουν το υπέδαφός του για να ξέρουν αν το χώμα ήταν γόνιμο, ήθελαν να ξέρουν τι γίνεται με το νερό και αν δεν υπήρχε νερό μπορεί να ζητούσαν από ένα ραβδοσκόπο να τους υποδείξει αν υπήρχε υπόγεια πηγή για να ξέρουν αν μπορούσαν να το εξορύξουν, ήθελαν να διαπιστώσουν αν η περιοχή ήταν ανεμοδαρμένη και αφού εξακρίβωναν τα πάντα που τους αφορούσαν, προχωρούσαν σε διαπραγμάτευση και αγορά αν πληρούσε τα κριτήρια.

Με την μετεξέλιξη της αγροτικής μας οικονομίας σε μια της ελαφριάς βιομηχανίας και του τουρισμού και ακολούθως μιας της παροχής υπηρεσιών, το ψάξιμο κατά την αγορά ακινήτων εστίαζε σε άλλα πράγματα παρά στα ειδικά χαρακτηριστικά του ακινήτου. Μάθαμε να κοιτάζουμε την περιοχή και την τιμή με αποτέλεσμα τα δύο να είναι άρρηκτα δεμένα. Πόσοι αλήθεια ασχολήθηκαν με το αν το υπέδαφος στην «καλή περιοχή» ήταν κοννώδες ή αν το «λοφούδι» που αγόραζαν για να κτίσουν το σπίτι τους ήταν προϊόν μπάζων του εργολάβου, που έκανε τον διαχωρισμό και που με την πάροδο του χρόνου έγινε ένα με το περιβάλλον και βλάστησε πάνω χορτάρι Λίγοι. Οι πολλοί ανακάλυπταν τα μειονεκτήματα όταν άρχιζαν τις εκσκαφές και φορτώνονταν κόστος επαναφοράς.

Στην πορεία μάθαμε για πολλά άλλα πράγματα, όπως πολεοδομικές ζώνες, συντελεστές δόμησης, για δικαιώματα διάβασης, για μεμονωμένες κατοικίες, για χώρους πρασίνου, για υπηρεσίες υποδομής, για διατηρητέα κτήρια, για απομονωτικές λωρίδες, για ζώνες προστασίας της παραλίας, για τοπικά σχέδια, για δήλωση πολιτικής, για θερμομονώσεις, για ανερχόμενες υγρασίες, για πέτρες της Συρίας, για κεραμικά γρανιτέ, για κόριαν, για μελαμίνες, MDF, για επενδύσεις, για design και μύρια άλλα. Όμως μάθαμε Ή τα γνωρίσαμε επιδερμικά Μάλλον το δεύτερο.

Το τελευταίο διάστημα πήγαμε σε άλλο επίπεδο. Από τη μια είχαμε ακίνητα που προσφέρονταν προς πώληση με κατασκευασμένες τιμές λόγω του ΚΕΠ. Από την άλλη έχουμε ακίνητα με τιμές που είναι προϊόν αλχημειών τραπεζικών ισολογισμών. Στην πρώτη περίπτωση ο αγοραστής αγόραζε επειδή ήθελε το όφελος του διαβατηρίου. Στη δεύτερη περίπτωση ο αγοραστής ενδιαφέρεται επειδή η τιμή είναι (λογικά) χαμηλή. Όλα τα άλλα τεκμήρια έχουν καταντήσει σχεδόν ασήμαντα. Αγοράζουν αρκούμενοι στο να βλέπουν 2-3 φωτογραφίες που μπορεί να δείχνουν το χωράφι ή πολύ εύκολα το χωράφι του γείτονα ή μια φωτογραφία από δορυφόρο ζουμαρισμένη στα δύο χιλιόμετρα από το επίπεδο της θάλασσας με μια κόκκινη γραμμή πάνω στα κατά προσέγγιση σύνορά του. Αγοράζουν σπίτι ή διαμέρισμα στην καλύτερη περνώντας με το αυτοκίνητο απ’ έξω, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για την στατική του επάρκεια, για τα πιθανά προβλήματα υγρασιών, την κατάσταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, το αν είναι λειτουργικό ή όχι, χωρίς να έχουν ένα σχέδιο της ηλεκτρικής εγκατάστασης και τι κανονισμούς πληροί, για το αν έχει παρανομίες και τόσα, μα τόσα άλλα.

Σε μια αγορά όπου φαινομενικά η μόνη κινητήρια δύναμη είναι ο πάτος της τιμής και το μόνο υπόβαθρο αυτής, το ποιος και γιατί το πουλά, δημιουργούνται κίνδυνοι. Όχι κίνδυνοι για κραχ στην αγορά, αλλά κίνδυνοι ο αγοραστής να βρεθεί προ εκπλήξεων που θα του κοστίσουν είτε σε επιπλέον κόστος ή/και σε ένα μακροχρόνιο κλείδωμα στην επένδυσή του. Γι’ αυτό είναι καλά να επανέλθουμε στον παλιό καλό καιρό όπου ο αγοραστής ήταν ψαγμένος και ο σωστός επενδυτής, ο πληροφορημένος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X