ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεκαετία της αλλαγής, Καλωσόρισες! (Fingers Crossed)

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Μπαίνουμε στη νέα χρονιά και στη νέα δεκαετία με τα φτερά μαδημένα. Η δεκαετία που μας άφησε ήταν μια συνεχής κατηφόρα σε όλες τις εκφάνσεις της ακόμα και όταν κάποια νούμερα έδειχναν διαφορετικά. Αυτό δεν αποτελεί μομφή σε κάποιο θεσμό απομονωμένα, αλλά συλλογική μομφή στο πολιτειακό μας σύστημα, χωρίς να αφήνω εκτός κι εμάς, την κοινωνία ευρύτερα. Δεν αντιδρούμε όποτε πρέπει, ή αντιδρούμε όποτε μας συμφέρει ή σπασμωδικά, εκλέγουμε λάθος άτομα σε λάθος θέσεις για να μας αντιπροσωπεύουν και αυτοί με τη σειρά τους ενεργούν όπως τους καπνίσει, με την ψευδαίσθηση πως ενεργούν για το καλό μας και τη σιγουριά πως μπορούν να ενεργούν για την πάρτη τους. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που επιτελούν έργο καίγονται με τα ξερά και μπορεί να καταντούν έως και γραφικοί.

Όπως γράφω αυτό το άρθρο βλέπω στην τηλεόραση ένα ρεπορτάζ για κάποιον άνθρωπο που ζει σε παράγκα με τσίγκους χωρίς ρεύμα. Ένα πραγματικό παράπηγμα. Τραγική υπόθεση δεν αντιλέγω, αλλά ερωτώ: πού ήταν οι δημοσιογράφοι της διερευνητικής δημοσιογραφίας να αναδείξουν το θέμα αυτό ενώπιον της κοινωνίας και να εκθέσουν το κράτος που ανέχεται τέτοιες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες του Να σας πω το προφανές: από τα μέσα Μαρτίου ήταν busy να αναλώνουν το 80% του τηλεοπτικού τους χρόνου και χώρου των δελτίων ειδήσεων και εκπομπών τους για να μας παρουσιάζουν ασυνάρτητα νούμερα για τα κρούσματα του κορωνοϊού όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και παγκόσμια. Το υπόλοιπο 20% αφορούσε την ανάδειξη σκανδάλων που τώρα ανακάλυψαν κάποιοι πως γίνονται. Είναι εκπληκτικό.

Η κτηματαγορά επιτέλεσε ένα σοβαρό έργο στην όποια επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το τέλμα στο οποίο ήρθε το 2013 μετά από κατρακύλα ετών. Παρόλο που αυτό αιωρείται στην ατμόσφαιρα ως γεγονός, θα προσπαθήσω να σας το αποδείξω με αναλύσεις το επόμενο διάστημα με όσα στοιχεία υπάρχουν στη διάθεσή μου. Θεσμικά, σημειώθηκαν θετικές αλλαγές και βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς με ανάλογο αντίκτυπο τόσο στην ίδια την αγορά όσο και στην οικονομία ευρύτερα. Είναι κρίμα που άλλες ιδέες δεν μετουσιώθηκαν σε πράξη ή δεν εξετάστηκαν καν σαν επιλογές, ή βάλτωσαν στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που όλο υποδεικνύουμε αλλά ελάχιστα κάνουμε για να τις καταργήσουμε.

Σαν παραδείγματα βελτιώσεων αναφέρω την έννοια του αυτοελέγχου στις αδειοδοτήσεις – έστω μικρών – κατασκευαστικών έργων, γεγονός που υποβοήθησε τη σύντμηση στον χρόνο αδειοδότησης οικιστικών αναπτύξεων με πολύ θετικά πρώτα αποτελέσματα. Εσχάτως, η σύντμηση της διαδικασίας αδειοδότησης σε ένα ευρύτερο πλαίσιο έργων ανάπτυξης μόνο θετική μπορεί να κριθεί καθώς επιτρέπει την πιο γρήγορη και ευέλικτη αντίδραση της αγοράς σε εναλλαγές των οικονομικών συνθηκών.

Θετικά κρίνεται η δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού και η αλλαγή του πλαισίου κατηγοριοποίησης, αξιολόγησης και κατάταξης των τουριστικών μονάδων και η εισαγωγή νέων κατηγοριών ξενοδοχείων που το προηγούμενο πεπαλαιωμένο πλαίσιο δεν επέτρεπε. Δυστυχώς, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, δεν είδαμε το τι μπορεί να παραχθεί με το νέο καθεστώς, αλλά οι προδιαγραφές είναι εκεί, όπως επίσης και τα πρώτα σημάδια με τη δημιουργία δεκάδων Boutique Hotels ανά την Κύπρο και πιστεύω πως με τη νέα σαιζόν (αν όλα πάνε κατ’ ευχήν) θα δούμε πολύ ζωντανά πράγματα.Στα θετικά κατατάσσω την δραστική μείωση στον αριθμό των μη εκδομένων τίτλων ιδιοκτησίας και την εισαγωγή της έννοιας και της διαδικασίας για τους εγκλωβισμένους αγοραστές.

Η έκδοση ξεχωριστών τίτλων ιδιοκτησίας συμβάλλει στην απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων, μειώνει το επενδυτικό ρίσκο και αποτελεί βάση ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης. Το ευρύτερο πλαίσιο της τιτλοποίησης περιουσιακών στοιχείων μπορεί και πρέπει να τύχει περαιτέρω βελτιώσεων έτσι ώστε η τιτλοποίηση να μην αποτελεί σκόπελο στην ανάπτυξη και μέσο δυσφήμισης της χώρας μας στο εξωτερικό. Στα αρνητικά κατατάσσω την συντήρηση ενός πεπαλαιωμένου και ελλιπέστατου πλαισίου διαχείρισης και κατασκευαστικής συντήρησης κτηριακών συμπλεγμάτων, βάσει του οποίου οι διαχειριστικές επιτροπές αδυνατούν να εκτελέσουν αποφάσεις γενικών συνελεύσεων ιδιοκτητών επειδή δύσκολα μπορούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους αντιρρησίες και κακοπληρωτές ιδιοκτήτες.

Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε ασυντήρητα κτήρια που καταντούν να αποτελούν και δημόσιο κίνδυνο. Η ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων και μάλιστα εντός του αυστηρού πλαισίου μείωσης των ρύπων σαν χώρα που μας επιβάλλει η ΕΕ, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία να λύσουμε τα χέρια των διαχειριστικών επιτροπών και ιδιοκτητών και να αναβαθμιστούν μαζικά χιλιάδες κτήρια. Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το επενδυτικό πρόγραμμα. Ήταν από τις καλύτερες συλλήψεις σαν ιδέα για να επανεκκινήσει η οικονομία. Είχαμε μια νέα κότα για να γεννά χρυσά αβγά. Αντί να προστατέψουμε το ΚΕΠ σαν κόρη οφθαλμού όχι μόνο σφάξαμε την κότα, αλλά κάψαμε και το κοτέτσι. Η μόνη εξιλέωση είναι να ανακληθούν όσα διαβατήρια κακώς δόθηκαν και να πάνε φυλακή όσοι το εκμεταλλεύθηκαν με τρόπους διεφθαρμένους.

Καλή Χρονιά και Καλή Δεκαετία όντας σίγουρος πως με το τέλος της πανδημίας η ανάπτυξη θα είναι ραγδαία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X