ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα οικονομική κρίση προ των πυλών;

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Αρκετοί είναι αυτοί που ανέμεναν μια νέα διεθνή οικονομική κρίση την οποία και τοποθετούσαν κάπου μεταξύ του 2021 και 2023. Συνήθως τέτοιες κρίσεις ξεκινούν με ένα φαινομενικά ασήμαντο γεγονός, ένα συμβάν που μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένο στο οποίο σχεδόν κανένας δεν δίνει μεγάλη σημασία. Στην πορεία όμως αποδεικνύεται πως ήταν η κορυφή ενός παγόβουνου ή ένα σημάδι καπνού, που εξελίχθηκε σε πύρινη λαίλαπα επειδή ακριβώς κανένας δεν του έδωσε τη δέουσα σημασία. Κατ’ αντιστοιχία, μεγάλες πολεμικές συρράξεις εξελίχθηκαν σαν τέτοιες ως απότοκο μιας φαινομενικά ασήμαντης συγκυρίας ή ενός αμελητέου συμβάντος, ακόμα και παρεξήγησης ή παρερμηνείας.

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού και ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε πανδημία είναι ορατός. Παρόλο που λαμβάνονται μέτρα παγκοσμίως για συγκράτησή του, τίποτα δεν είναι βέβαιο πως θα λειτουργήσει κατασταλτικά, επειδή στην τελική, σημασία έχει η πειθαρχία που ο καθένας μπορεί να επιβάλει στο άτομό του, σε συνδυασμό με το σεβασμό που επιδεικνύει στους συνανθρώπους του. Το τι πάντως ακούγεται εδώ κάτω, τόσο σε ό,τι αφορά στους ελέγχους που γίνονται από την πολιτεία, όσο και από το πόσο επιδερμική και ανεύθυνη είναι η αντιμετώπιση από άτομα που ταξίδεψαν σε περιοχές που είναι πιο εκτεθειμένες στον ιό, δεν αφήνει μεγάλη ελπίδα για το πόσο ανεξέλεγκτοι είμαστε στην έκθεση κινδύνων.

Πέραν του υγειονομικού κομματιού, το οποίο θέλω να πιστεύω μέσα σε κάποιους μήνες θα επιλυθεί είτε με την εξέλιξη κάποιων εμβολίων ή/ και λόγω αύξησης της θερμοκρασίας εν μέσω καλοκαιριού, υπάρχει το οικονομικό κομμάτι. Μπορεί εμάς εδώ κάτω ακόμη να μην έτριξε τα δόντια του, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο ήδη υπάρχουν τεράστιες ζημιές σε όλο το φάσμα οικονομικής δραστηριότητας, από αεροπορικές εταιρείες που μετρούν ζημιές πέραν των €20δισ., την τουριστική βιομηχανία που μετρά ζημιές πέραν του €1δισ. μηνιαίως, τις χρηματιστηριακές αξίες που υπέστησαν καθίζηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, για να μην αναφερθούμε εκτενώς σε όλο το φάσμα τροφοδοτικών αλυσίδων στις οποίες η Κίνα είναι από τους κυριότερους, αν όχι ο κυριότερος, παίκτης από την εποχή που εντάχθηκε πλήρως στο σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας.

Εδώ, το Χόλυγουντ και ο κινηματογράφος ευρύτερα μετράει τεράστιες ζημιές αφού λόγω του γεγονότος ότι έκλεισαν για λόγους ασφαλείας τα σινεμά σε πολλές χώρες, οι προβολές ταινιών δεν έχουν τα αναμενόμενα έσοδα θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους ως ventures. Ο χρονισμός είναι μέγιστης σημασίας στο να κριθεί κάτι ως επιτυχημένο ή ως αποτυχημένο και σε αυτό το κομμάτι της βιομηχανίας – όπως και σε πολλά άλλα – ο χρονισμός δεν είναι υποβοηθητικός ως προς την επιτυχία.

Η κινεζική οικονομία κοντεύει να απολέσει πέραν του 25% του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσής της, γεγονός που σημαίνει πως αν το ωστικό κύμα του ιού εξελιχθεί σε πανδημία τότε άνετα μπορούμε να μιλάμε για απώλειες στην παγκόσμια οικονομία πέραν του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Είναι δεδομένο πως με τέτοιες απώλειες η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση έρχεται χρονικά πιο μπροστά καθώς οι απώλειες δεν είναι κάτι που απλά αναπληρώνονται ακόμη και αν ο ιός εξαλειφόταν σήμερα. Δηλαδή, με απλά λόγια, η όποια παραγωγή μεγέθους «x» η οποία δεν σημειώθηκε για όση περίοδο είναι κλειστά τα εργοστάσια στην Κίνα, ίσως γίνει όταν ανοίξουν τα εργοστάσια. Όμως τα εργοστάσια δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους στα 2x και στα 3x έτσι ώστε να καλυφθεί η παραγωγή που δεν έγινε και επιπλέον η όποια νέα παραγωγή απαιτηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά και πάλι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά καθώς αναλόγως του πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση, θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε εταιρείες ανά το παγκόσμιο που επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα και που μπορεί να οδηγήσει κάποιες μέχρι και σε χρεοκοπία.

Άρα είναι πολύ πιθανόν ένας ιός, ο οποίος έκανε την εμφάνιση του σε 3-4 ανθρώπινα περιστατικά πριν δύο μήνες και σε πέραν των 80.000 ατόμων σήμερα, να επιφέρει ένα τεράστιο δυσαναπλήρωτο σοκ στην παγκόσμια οικονομία. Εμείς εδώ μπορούμε να κάνουμε ένα σωρό υποθέσεις και εικασίες για το πώς θα μας επηρεάσει. Ενώ όλες μπορεί να είναι αληθοφανείς, στην πραγματικότητα καμία δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να είναι αξιόπιστη.

Το δεδομένο είναι πως θα έχουμε μια κάμψη στη ζήτηση, τόσο για αγαθά όσο και για υπηρεσίες αφού είμαστε κι εμείς μέρος της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα επηρεαστεί ο τομέας του τουρισμού και των ακινήτων και ας ελπίσουμε πως ο αρνητικός επηρεασμός θα είναι μέχρι τέτοιου μεγέθους που θα διατηρήσει στη ζωή όλους όσοι ασχολούνται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση