ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο σημαντικός ρόλος του κατασκευαστικού τομέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Λόγω των συνεπειών του lockdown ο κατασκευαστικός τομέας έχει λάβει τη σκυτάλη για να οδηγήσει την κούρσα στον οικονομικό στίβο τους επόμενους μήνες. Ο τουρισμός, που είναι ο δυνατός αθλητής της οικονομίας λόγω τραυματισμού, είναι προς το παρόν στην εφεδρεία. Πώς εξασφαλίζουμε ότι η συνεισφορά του κατασκευαστικού τομέα στο ΑΕΠ διατηρείται και φέτος κατά το βέλτιστο δυνατό; Κατ’ αρχήν να πούμε πως οι κατασκευές αποτελούν σημαντικό ποσοστό της όλης δραστηριότητας του τομέα των ακινήτων.

Ο τομέας παρέχει συνθήκες απασχόλησης σε χιλιάδες κόσμου, παράγει προϊόν, δίνει οξυγόνο σε χιλιάδες επιχειρήσεις οριζοντίως και καθέτως σε πάρα πολλούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας που αποτελούν μεγάλο τμήμα της πραγματικής οικονομίας. Ο τομέας των κατασκευών ήταν λοιπόν σε καταναγκαστική αδρανοποίηση λόγω των διαταγμάτων. Με άλλα λόγια, έκανε αναγκαστικές διακοπές. Φυσικά μια περίοδος περίπου επτά με δέκα ημερών, ούτως ή άλλως, θα αποτελούσε περίοδο διακοπών λόγω του Πάσχα, αν δεν υπήρχε η πανδημία, οπότε το πραγματικό χάσιμο σε χρόνο είναι περίπου ένας μήνας.

Με το που ξεκαθάρισε πως τα εργοτάξια θα άνοιγαν, όλοι οι εμπλεκόμενοι άρχισαν να γκαζώνουν τις μηχανές. Είναι γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των εργοταξίων επανεκκίνησαν τις εργασίες τους εντός 1-2 ημερών, ενώ εντός 3-4 ημερών τα εργοτάξια που ακόμη δεν είχαν δραστηριοποιηθεί μετρούνταν στα δάχτυλα σε παγκύπρια κλίμακα και κυρίως αφορούσαν σε εργοτάξια που είχαν θέματα από πριν το lockdown. Μπορεί κάποια να έκλεισαν μετά που έλεγχοι κατέδειξαν πως τα μέτρα ασφάλειας για την υγεία δεν τηρούνταν βάσει των διαταγμάτων, αλλά αυτό ήταν προσωρινό και δεν αφορούσε προβλήματα οικονομικής φύσεως. Στον κατασκευαστικό τομέα, ιστορικά όλοι λέμε πως ο Αύγουστος είναι «μήνας νεκρός».

Είναι η περίοδος που οι διακοπές βρίσκονται στο απόγειο και πραγματικά η κατασκευαστική δραστηριότητα κατεβαίνει στο ναδίρ αφού όλες οι επιχειρήσεις είναι κλειστές. Ενόψει της φετινής ιδιάζουσας κατάστασης πιστεύω πως αυτή την πεπατημένη θα πρέπει να την αναπροσαρμόσουμε – τηρουμένων φυσικά πάντα των περιορισμών που μπορεί να μας επιβάλουν οι καιρικές συνθήκες και δη του καύσωνα. Οι πλείστοι ενδεχομένως φέτος να μην κάνουμε διακοπές όπως συνηθίζαμε μέχρι τώρα. Αν συντεταγμένα ο φετινός Αύγουστος δεν κηρυχθεί από έθιμο «μήνας νεκρός», μιας και ήδη είχαμε ένα νεκρό μήνα λόγω lockdown, τότε είμαι πεπεισμένος πως μέχρι το τέλος του χρόνου η συνεισφορά του κατασκευαστικού τομέα στο ΑΕΠ θα είναι (αν όχι καλύτερη) πολύ παρόμοια με την περυσινή. Αν πετύχουμε αυτό το πράγμα, τότε θέτουμε γερές βάσεις για πλήρη οικονομική ανάκαμψη εντός του 2021. Αυτό φυσικά θα ισχύσει αν επιπλέον με τα πιο πάνω δεν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας που θα επιφέρει νέα περιοριστικά μέτρα κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ο κίνδυνος του οποίου ενισχύει την ανάγκη ο Αύγουστος να λειτουργήσει με ανοικτά εργοτάξια.

Προϋπόθεση μη αρνητικού επηρεασμού του κατασκευαστικού τομέα είναι να συνεχίσουν απρόσκοπτα οι εγκριμένες χρηματοδοτήσεις των έργων. Αυτό θα επιτρέψει την ομαλή ροή των πληρωμών και τροφοδότηση όλης της κατασκευαστικής αλυσίδας με ρευστό που με
τη σειρά του θα τροφοδοτεί την υπόλοιπη οικονομία, όπως τομείς κατανάλωσης, ενοικίων, εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων, ενθάρρυνσης ιδιωτικών επενδύσεων κλπ. Αν, αντίθετα, οι τράπεζες σταματήσουν τις χρηματοδοτήσεις, πρακτικά θα τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια όλων, σπρώχνοντας την οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό θα επιφέρει όπως, αύξηση στην ανεργία, χρεοκοπία επιχειρήσεων, αύξηση μη εξυπηρετουμένων δανείων, νέα τραπεζική κρίση, χειροτέρευση των δημοσιονομικών με ενδεχόμενη χρεοκοπία του κράτους, νέα μνημόνια και ένα μέλλον πραγματικά μαύρο και άραχνο.

Γι’ αυτό απαιτείται από όλους ψυχραιμία και σθένος να τραβήξουμε κουπί βγαίνοντας από τις συνήθεις πρακτικές και συνήθειές μας. Είμαστε σε έναν ανηφορικό δρόμο που δεν ξέρουμε πόση κλίση έχει, αλλά θα πρέπει να τον διαβούμε για να επιβιώσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση