ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξ αφορμής των αποφοιτήσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ

Γράμμα στον 24χρονο εαυτό μου.

Η απόκτηση ενός πτυχίου είναι σίγουρα σημαντική. Είναι μια επιβράβευση των δικών σου κόπων, λίγων ή πολλών δεν έχει σημασία. Τα κατάφερες. Είναι επίσης μια σημαντική στιγμή και μια επιβράβευση των δικών σου ανθρώπων. Μια ηθική ικανοποίηση, περηφάνεια, αισιοδοξία. Το δικαιούνται.

Ξέρω ότι μπορεί να νιώθεις αγχωμένος τώρα. Για το μετά. Μην. Δεν χρειάζεται. Απόλαυσε τη στιγμή. Σε λίγο θα ξεκινήσεις μεταπτυχιακά. Λίγο αργότερα θα πρέπει να λάβεις άλλες αποφάσεις. Είναι σημαντικές, αλλά όχι πιο σημαντικές από άλλες πιο κάτω στον δρόμο. Κάθε επόμενη σημαντική απόφασή σου σου δείχνει τα όριά σου. Που επεκτείνονται κάθε φορά. Προς το παρόν όμως απόλαυσε τη ζωή. Είναι ό,τι πιο σημαντικό. Να απολαμβάνεις τη στιγμή.

Μη στεναχωριέσαι για το αν θα χαθείς με κάποιους από τους γύρω σου. Με αυτούς που πρέπει δεν θα χαθείς. Αυτοί θα είναι οι φίλοι σου μια ζωή. Μπορεί να κάνεις κι άλλους. Έχεις χρόνο. Συνήθως οι φιλίες ζωής γεννιούνται σε πολύ σκοτεινές ή πολύ φωτεινές στιγμές. Να τους αφιερώνεις χρόνο. Να τις καλλιεργείς τις σχέσεις σου. Και αυτές θα σου δώσουν καρπό.

Στη ζωή να ρισκάρεις. Βγες από τον κύκλο ασφαλείας σου. Να δοκιμάσεις και ας αποτύχεις. Θα μάθεις. Να μη μετανιώσεις για πράγματα που θα κάνεις. Γενικά προτίμα να κάνεις παρά να μην κάνεις. Πάντα όμως να μιλάς με τον εαυτό σου. Να τον σέβεσαι και να τον αγαπάς. Κι αυτός θα σου μιλά και θα σε συμβουλεύει. Άκου τον. Συνήθως η πρώτη του αντίδραση και συμβουλή είναι η καλύτερη. Να λες αυτό που σκέφτεσαι. Να το σκέφτεσαι πρώτα και μετά να το λες.

Να λες την αλήθεια.

Όσα έμαθες στην τάξη μην αγχωθείς, αν τα ξεχάσεις. Δεν ήταν ποτέ διαγωνισμός μνήμης. Έμαθες να μαθαίνεις. Να ρωτάς, να ψάχνεις, να αμφισβητείς, να κρίνεις. Αυτά να θυμάσαι. Μερικά πράγματα που έμαθες έτσι κι αλλιώς θα θαφτούν κάτω από νέα γνώση, νέα δεδομένα, νέα ερωτήματα. Εσύ όμως ξέρεις να μαθαίνεις. Και θα μαθαίνεις για πάντα.

Η πρώτη σου δουλειά δεν θα είναι και η τελευταία σου. Ξεκίνα. Μάθε. Σκέψου. Φαντάσου. Πράξε. Θα απογοητευτείς και θα απογοητεύσεις. Είναι οκ. Ο πόνος είναι δάσκαλος.

Επίσης να ξέρεις ότι η ζωή δεν έχει αδιέξοδα. Πάντα υπάρχουν επιλογές. Ακόμα και λάθος στροφή να πάρεις, υπάρχει διέξοδος, υπάρχει επιλογή. Πάντα. Η ζωή δεν είναι πάντα ευθεία γραμμή. Κάποτε είναι ευθεία, κάποτε καμπύλη, κάποτε καθυστερεί, κάποτε βιάζεται, πάει πίσω, παίρνει φορά και προχωρά μπροστά.

Να μαθαίνεις τι γίνεται γύρω σου. Να ενδιαφέρεσαι και να συμμετέχεις στα κοινά. Θα σε εκπλήξει ο κόσμος. Κάποτε θετικά, κάποτε αρνητικά. Να νιώθεις ευθύνη για το σύνολο. Όση σου αναλογεί.

Να αγαπάς. Τους ανθρώπους. Λίγο παραπάνω αυτούς που πονούν και σε πονούν. Να ταξιδέψεις, να μάθεις τη γη. Να αγαπάς τη φύση. Περπάτα την, τρέξε την. Σεβάσου την.

Το κορίτσι σου επίσης. Δεν είναι ώρα για άλλες σκέψεις. Θα έρθει η ώρα. Αλλά να την αγαπάς, να της το δείχνεις.

Υπομονή. Ειλικρίνεια.

Φίλε μου, να είσαι ο εαυτός σου. Όλοι οι άλλοι είναι πιασμένοι, όπως λέει ο ποιητής. Θα είσαι μια χαρά.
Με αγάπη, ο 42χρονος εαυτός σου.

 

Ο κ. Μενέλαος Α. Μενελάου είναι προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

*Οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση