ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

του Δρος Χρίστου Αχιλλέως Θεοδούλου*

Τέλειωσαν οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Τώρα η προσοχή στρέφεται στη Γαλλία, στην οποίαν, οι Προεδρικές εκλογές θα γίνουν το 2017. 

Στους Σοσιαλιστές, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Francois Hollande, δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές. Είναι ίσως η πρώτη φορά που εν ενεργεία Πρόεδρος δεν εκτίθεται για δεύτερη θητεία. Ο δρόμος τώρα είναι ανοικτός για τον Πρωθυπουργό Manuel Valls, τον πρώην Υπουργό Macron και τους άλλους φερέλπιδες από το Σοσιαλιστικόν κίνημα, για να διεκδικήσουν την υποψηφιότητα του κόμματος για τον Προεδρικόν θώκο.

Ο δε Jacques Attali καλεί όλους τους «προοδευτικούς» σε συσπείρωση (βλ. Jacques Attali “Faites une primaire des gauches”, Le Monde, 29 Νοεμβρίου 2016, σελ. 26)

Η δεξιά όμως, άρχισεν ενωρίτερα τις προκριματικές εκλογές και εξέλεξεν ήδη τον υποψήφιόν της. Κύριοι διεκδικητές ήταν ο πρώην Πρόεδρος Nicolas Sarkozy και οι πρώην πρωθυπουργοί Alain Juppe και Francois Fillon. O Sarkozy ηττήθηκε από τον πρώτο γύρο και στο δεύτερο γύρο ο Francois Fillon επικράτησεν επι του Juppe παίρνοντας τα 2/3 των ψήφων.

Έτσι τώρα υποψήφιος της δεξιάς θα είναι ο πρώην Πρωθυπουργός του Sarkozy, Fillon. Ένας καθολικός, φιλελεύθερος συντηρητικός (βλ. «Fillon, la Revolution conservatrice», Le Monde, 29 Νοεμβρίου, 2016 σελ. 1 και κύριο άρθρο σελ 27).
Οι Σοσιαλιστές, όμως, και η δεξιά θα έχουν να αντιμετωπίσουν την Marine Le Pen και το Εθνικό Μέτωπον, τους εξτρεμιστές της δεξιάς. Και δεν θα είναι τόσον εύκολον αυτή τη φορά, όπως επί Chirac, να τους καταβάλουν, μέσα σε μιάν Ευρώπη του προσφυγικού, της λιτότητας και του φόβου της τρομοκρατίας.

*Ο Δρ. Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων

c.a.theodoulou@cytanet.com.cy

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση