ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας από το 1893 πρωταγωνιστεί και προσφέρει

Γιάννης Α. Οικονομίδης*

Η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας στη μακρόχρονη πορεία της συνέδεσε το όνομα και την παρουσία της με την ίδια την πορεία της εκπαίδευσης, αλλά και ευρύτερα με την ίδια την Ιστορία της πατρίδας μας. Υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος της στήριξης, της διάρκειας και της διατήρησης της παιδείας στην Κύπρο, πρώτιστα της Λευκωσίας, μέσα μάλιστα από αντίξοες συνθήκες.

Η πολύχρονη και τεράστια προσφορά της Σχολικής Εφορείας στον τόπο μας, μας υποχρεώνει να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε το έργο των προκατόχων μας, οι οποίοι διαφύλαξαν την παρακαταθήκη των πρώτων Εφόρων, που είχαν την έμπνευση της δημιουργίας ενός τέτοιου οργανισμού.

Τα μέλη της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας από την πρώτη στιγμή της κατάρτισής τους, σε Σώμα έθεσαν στόχους. Στόχους ρεαλιστικούς και πραγματοποιήσιμους. Πρώτος και κυριότερος στόχος που θέσαμε ήταν η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών μας. Κατόπιν, η δημιουργία συνθηκών κατάλληλων για να καταστεί το έργο των εκπαιδευτικών και μαθητών πιο λειτουργικό και παραγωγικό. Θέσαμε ακόμη ως στόχο, τον πλήρη εκσυγχρονισμό των σχολικών μας χώρων, έτσι ώστε να μην έχει να ζηλέψει σε τίποτα η χώρα μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Νιώσαμε χρέος και καθήκον να υπηρετήσουμε, το πιο νευραλγικό σημείο της πολιτείας μας: την Παιδεία, από την οποία εξαρτώνται όλες οι άλλες συνιστώσες που επιτρέπουν να υπάρχει και να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος, η Κύπρος.

Μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, που οργανώσαμε, στα πλαίσια των 120 χρόνων λειτουργίας της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας (1893 – 2013), προβλήθηκε περαιτέρω το έργο της Εφορείας μας.

Σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης και τους Συνδέσμους Γονέων προωθήσαμε το αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, για ένταξη των σχολείων μας στο θεσμό της λειτουργίας των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων. Είναι ένας αξιόλογος θεσμός, ο οποίος υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και έχει επιλύσει σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα, που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι γονείς, για τη φύλαξη των παιδιών τους κατά τις απογευματινές ώρες. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία.

Από τη σχολική χρονιά 2015-2016 στην εκπαιδευτική μας περιφέρεια λειτουργούν ως προαιρετικά ολοήμερα σχολεία τα ακόλουθα: -Δημοτικά Σχολεία: Ελένειο, Αγίου Ανδρέα, Φανερωμένης, Αγίου Κασσιανού, Β΄ Παλουριώτισσας, Γ΄ Παλουριώτισσας, Α΄ και Β΄ Καϊμακλίου, Γ΄ Καϊμακλίου, Αγίου Αντωνίου και Λυκαβητού και Νηπιαγωγεία, Ελένειο, Αγίου Ανδρέα, Φανερωμένης και Αγίου Κασσιανού.

Τα πέντε Προαιρετικά Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία μας: Α΄ και Β΄ Καϊμακλίου, Αγίου Αντωνίου, Ελενείου και Φανερωμένης και τα δύο Προαιρετικά Νηπιαγωγεία, Ελενείου και Φανερωμένης συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω» του Ιδρύματος «Σοφία για τα παιδιά». Είναι ένα αξιόλογο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος, το οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα, δεν θα γινόταν πραγματικότητα. Τα παιδιά μας καθημερινά εξασφαλίζουν το γεύμα τους, το οποίο μαγειρεύουν μητέρες και γιαγιάδες, οι οποίες εργοδοτούνται από το ΄Ιδρυμα, με πολλή αγάπη.

Με το Δήμο Λευκωσίας διατηρούμε διαχρονικά μια συνεχή επαφή για θέματα των αρμοδιοτήτων μας και υπήρξε σύμπνοια στα θέματα που προέκυπταν και αναζητούσαν άμεση λύση. Καταρτίσαμε κοινά προγράμματα και συνεργαστήκαμε για να διεκπεραιωθούν άμεσα και γρήγορα τα έργα που άπτοντα της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Συνεργαστήκαμε για τη λειτουργία του «Ανοικτού Σχολείου», όπου η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας, παραχώρησε συγκεκριμένους σχολικούς χώρους για να καθιερωθεί ο θεσμός, ο οποίος προσφέρει αρκετά στους συμπολίτες μας. Επίσης συνεργαστήκαμε στο θέμα των τροχονόμων, που εργοδοτούνται σε σημεία των σχολικών χώρων, όπου κρίνονται αναγκαίο, για την ασφάλεια των μαθητών. Μελετήθηκαν εκ νέου οι ανάγκες και σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας από τη σχολική χρονιά 2015-2016 έχουν προσληφθεί επιπρόσθετα δύο νέοι τροχονόμοι, ένας στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Ομολογητών και ένας στο Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου. Τη δαπάνη την επωμιζόμαστε εξ ημισείας.

Με τους Συνδέσμους Γονέων, η συνεργασία μας υπήρξε συνεχής και μέσα σε κλίμα πλήρους αντίληψης και επικοινωνίας. Χωρίς τους γονείς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά. Κατανοώντας τις ευαισθησίες και την έγνοια των γονιών για την ασφάλεια, υγεία και μόρφωση των παιδιών τους πάντοτε δείχναμε το σεβασμό και την ευθύνη που απαιτείτο για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των παιδιών και η παρουσία τους στους σχολικούς χώρους να είναι παραγωγική και άνετη.

Συνεργαστήκαμε στους τομείς της υλικοτεχνικής υποδομής των Σχολείων, της ασφάλειας των μαθητών και στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπου πρωτοστατούσαν τα παιδιά τους. Η βοήθεια που πρόσφεραν οι Σύνδεσμοι Γονέων ήταν πολύτιμη και αναγκαία για να μπορέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να ανταποκριθούμε πληρέστερα στο έργο μας.

Με τους Διευθυντές Λυκείων, Γυμνασίων, Δημοτικής της Περιφέρειάς μας η συνεργασία ήταν επίσης άψογη και εποικοδομητική.

Β. ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ

Κατά την τελευταία πενταετία, (2012-2016), αφού πρώτα τέθηκε στόχος να υλοποιηθούν τα έργα που καθορίστηκαν από το προηγούμενο Συμβούλιο, προχωρήσαμε στο σχεδιασμό καινούργιων έργων και θέσαμε ως στόχο να αξιοποιηθούν πλήρως τα κονδύλια των προϋπολογισμών.

Εκτός από τις καθημερινές ανάγκες, υλικοτεχνικής υποδομής, που παρουσιάζονται στα σχολεία μας, και στις οποίες ανταποκρινόμαστε άμεσα, παραθέτουμε πιο κάτω τα σημαντικότερα έργα, που εκτελέστηκαν είτε από μέρους της Σχολικής Εφορείας, είτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού :
-Λύκειο Ακρόπολης (αντισεισμική αναβάθμιση): Κόστισε €6.400.000, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2015 και τα εγκαίνια έγιναν την 01/02/2016.
-Δημόσιο Νηπιαγωγείο Φανερωμένης: Έγινε αναπαλαίωση διατηρητέας οικίας στην οδό Λεύκωνος στην παλιά Λευκωσία (κληροδοτήθηκε στην Εφορεία )και διαμόρφωση της σε ένα σύγχρονο νηπιαγωγείο. Κόστισε €405,000.
-Γ΄ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Καϊμακλίου: Ανεγέρθη στο χώρο του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Καϊμακλίου, για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Έχει κοστίσει €250.000.

-Δημόσιο Νηπιαγωγείο Ακρόπολης: Έγινε αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεών του. Κόστος €27.600.
-Γ΄ Δημοτικό Παλουριώτισσας: Έγινε επέκταση στο κτήριο (ανέγερση νέων αιθουσών διδασκαλίας, γραφείων, αποθηκών), αφού κατά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των μαθητών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Κόστος €115.000.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τα ακόλουθα έργα :

-Παγκύπριο Γυμνάσιο: Ο στόχος, που τέθηκε εδώ και χρόνια για την κτηριολογική αναβάθμιση του Σχολείου, τόσο από τη Σχολική Εφορεία, όσο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καταφέραμε να γίνει πραγματικότητα και έτσι οι εργασίες άρχισαν τον Ιούνιο του 2016. Η έναρξη των εργασιών αποτελεί ιστορική στιγμή για το ιστορικό αυτό σχολείο. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Αναμένεται να κοστίσει €6.500.000.
-Γυμνάσιο Ακρόπολης: Έχουν αρχίσει οι εργασίες αναβάθμισης των αθλητικών χώρων του Σχολείου από το Σεπτέμβριο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο περίπου.

Με δικούς μας πόρους προχωρήσαμε στη δημιουργία Αίθουσας Εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία Α΄ και Β΄ Καϊμακλίου, για να εκσυγχρονίσουμε τα Σχολεία μας. (Κόστος €32.500)
Δημιουργήσαμε, πάλι με δικούς μας πόρους, το νέο Νηπιαγωγείο «ΕΛΕΝΕΙΟΝ», πιστεύοντας ότι η δημιουργία του, θα συνέβαλε στην αποψίλωση των σχολείων της πρωτεύουσας και ιδιαίτερα του Δημοτικού Σχολείου «ΕΛΕΝΕΙΟΝ», ενός ιστορικού Σχολείου, γεγονός το οποίο πετύχαμε, μέχρι ενός βαθμού. (Κόστος €32.000)
Καλύψαμε μέρος της δαπάνης (€50.000), της τοπιοτέχνησης της αυλής και διαμόρφωσης γηπέδων στο Λύκειο και Γυμνάσιο Παλουριώτισσας. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το Υπουργείο.
Άλλα σημαντικά έργα, που έγιναν από τα Κληροδοτήματα είναι τα ακόλουθα: (α) Διαμόρφωση νέων χώρων υγιεινής στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Παλουριώτισσας (Κόστος €26.000). (β) Προσθήκη συνθετικού τάπητα στα γήπεδα του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Ομολογητών (Κόστος €33.000).

Κατά την τελευταία πενταετία 2012-2016 ξοδεύτηκαν συνολικά για τις κτηριακές ανάγκες των σχολείων μας από τον Προϋπολογισμό της Μέσης Εκπαίδευσης - €603.356, της Δημοτικής Εκπαίδευσης - €498.558 και της Προδημοτικής Εκπαίδευσης- €162.183.

Α.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Υποτροφίες
Το ενδιαφέρον της Εφορείας Λευκωσίας δεν περιορίζεται στη συντήρηση και επιδιόρθωση των σχολείων, αλλά επεκτείνεται και στην παροχή υποτροφιών σε αποφοίτους σχολείων της εκπαιδευτικής μας περιφέρειας με χαμηλά εισοδήματα, που εξασφάλισαν θέση για σπουδές στα Πανεπιστήμια Κύπρου Κρατικά και Ιδιωτικά, σε Ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο εξωτερικό
Η παραχώρηση των υποτροφιών γίνεται με μόρια και λαμβάνεται υπόψη η απόδοση κάθε υποψηφίου, η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, όπως και η σύνθεσή της. Κατά την πενταετία 2012 -2016 παραχωρήθηκαν 32 υποτροφίες, συνολικού κόστους €300.000.

Γ. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ENTYΠΑ
Η Εφορεία μας δραστηριοποιήθηκε σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς τομείς. Αρκετές εκδηλώσεις έγιναν μέσα στα πλαίσια των εορτασμών για τα 120 χρόνια από την ίδρυσή της.

Εκδίδουμε το δικό μας έντυπο, «Η φωνή μας….». Ένα ενημερωτικό-πληροφοριακό έντυπο με πολυδύναμο και πολύπλευρο περιεχόμενο. Το έντυπό μας δεν αποτελεί μόνο την φωνή της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας, αλλά είναι φωνή και βήμα των εκπαιδευτικών, των γονέων και μαθητών. Μέσα από τις σελίδες του, προβάλλονται θέσεις, απόψεις, πνευματικές και κοινωνικές δραστηριότητες, που αφορούν στην εκπαίδευση.

Καθιερώσαμε την έκδοση του ημερολογίου τοίχου από το 2014. Μέσα από τους σελίδες του προβάλλονται τα έργα των μαθητών όλων των σχολείων της Εκπαιδευτικής μας Περιφέρειας.
Ανταποκρινόμενοι στους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας με την κοινωνία δημιουργήσαμε τη δική μας ιστοσελίδα και χρησιμοποιήσαμε με τον καλύτερο τρόπο τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τέλος σημειώνουμε ότι συλλογικά και με πνεύμα σύμπνοιας και αλληλοεκτίμησης όλο το Συμβούλιο της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας εργάστηκε παραγωγικά και με ζήλο προς όφελος των σχολείων και των εκπαιδευτικών,μαθητών και γονιών με αποτέλεσμα την υλοποίηση των στόχων που θέσαμε.

*Πρόεδρος Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση