ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καλή διακυβέρνηση

Του ΓΙAΝΝΗ ΓΕΩΡΓΟYΛΑ

Υπάρχει άμεση και σοβαρή ανάγκη αυτή τη στιγμή για καλή διακυβέρνηση στον δημόσιο τομέα, σε υπουργεία και οργανισμούς, στην κεντρική και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο διορισμός ανθρώπων σε καίριες θέσεις της κρατικής μηχανής πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα βοηθάνε στην εξέλιξη του κράτους και στην ευημερία των πολιτών, ενώ την ίδια ώρα θα τονώνουν το αίσθημα εμπιστοσύνης του λαού. Με λίγα λόγια ο κατάλληλος άνθρωπος πρέπει να τοποθετείται στην κατάλληλη θέση.

Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχουν και πολιτικά κριτήρια στους διορισμούς ώστε να μπορούν να βοηθάνε στην υλοποίηση του προγράμματος και όχι για να μοιράζονται θέσεις μεταξύ των κομμάτων. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να έχουμε αποφασίσει ότι θα αλλάξουμε την κουλτούρα μας. Θα σταματήσουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της κακής διακυβέρνησης και θα αρχίσουμε να προωθούμε τις αξίες για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας. Συν τοις άλλης είναι αποκαρδιωτικό για τους νέους που έφαγαν τη ζωή τους στα πανεπιστήμια ή και στην εργασία τους, αποκοτώντας εμπειρίες, να βλέπουν ανθρώπους χωρίς τα κατάλληλα προσόντα να καταλαμβάνουν καίριες θέσεις που θα κρίνουν το μέλλον το δικό τους. Φυσικά και δεν φτάνει απλά κάποιος να είναι άριστος απόφοιτος ενός λαμπρού πανεπιστημίου. Χρειάζεται η ικανότητα, η εξυπνάδα και η εμπειρία σε έναν συνδυασμό που μπορεί να φέρει την επιτυχία είτε είναι κάποιος απόφοιτος ενός γνωστού πανεπιστημίου, είτε είναι απόφοιτος ενός όχι και τόσο γνωστού πανεπιστημίου. Σίγουρα, όμως, αυτό που δεν χρειάζεται μια κοινωνία είναι να δίνεται λάθος εντύπωση.

Η καλή διακυβέρνηση και η διαφάνεια είναι σημαντικές αρχές σε ένα δημοκρατικό κράτος και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις διαφυλάξουμε. Όλοι δικαιούμαστε να κάνουμε λάθη, είναι ανθρώπινο. Γι’ αυτό θα πρέπει να διορθώνονται άμεσα με θάρρος, ώστε να μην χαθεί η εμπιστοσύνη. Αν χαθεί η εμπιστοσύνη τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για όλους. Η αναξιοκρατία είναι αυτή που διώχνει τα λαμπρά μυαλά. Η αξιοκρατία θα τα φέρει πίσω!

Ο κ. Γιάννης Γεωργούλας είναι σύμβουλος Στρατηγικής και Επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση