ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κοινές μας αξίες αναδεικνύονται στην υποστήριξή μας για την Ουκρανία

Της Τζούντιθ Γκάρμπερ, Πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο

Για 109 ημέρες, ο λαός της Ουκρανίας υπερασπίστηκε με θάρρος και σθένος την πατρίδα του ενάντια στον απρόκλητο και άδικο πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ακόμη και πριν η Ρωσία ρίξει τους πρώτους πυροβολισμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, ενωμένοι αποκήρυξαν τα ψευδή προσχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την έναρξη της σύγκρουσης και δεν είχαν ψευδαισθήσεις για τον αυξανόμενο κίνδυνο που αντιμετώπιζε η Ουκρανία. Μαζί, πρωτοστατήσαμε απαιτώντας βοήθεια και δικαιοσύνη για τους Ουκρανούς. Μαζί με τα δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας σε θέματα ασφάλειας, το Υπουργείο Εξωτερικών και η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια πέραν των 688 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο συντονισμός μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις προσπάθειες βοήθειας είναι χωρίς προηγούμενο και η αποφασιστικότητα μας είναι ξεκάθαρη.

Είναι συγκινητικό να βλέπουμε την κατανόηση, την υποστήριξη και τη συμπόνια που συνεχίζουν να δείχνουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι για τον λαό της Ουκρανίας. Κατά την επίσκεψη της τον Απρίλιο, η Υφυπουργός Εξωτερικών Νούλαντ συγκινήθηκε από τις εκφράσεις αλληλεγγύης που είχαν αφήσει τόσοι Κύπριοι στην «Άγκυρα-Καρδιά», δώρο και σύμβολο ακλόνητης φιλίας από την πόλη της Οδησσού στον λαό της Κύπρου. Τόσοι κάτοικοι αυτού του νησιού έχουν βιώσει προσωπικά τη σύγκρουση και την αβεβαιότητα, κάτι που φαίνεται στην εγκάρδια και τεράστια ανταπόκρισή τους στις ανάγκες των εκτοπισμένων και εκείνων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε τον Απρίλιο ότι οι αποστολές της Κύπρου με περισσότερους από 70 τόνους φαρμάκων, τροφίμων και άλλων απαραιτήτων ανθρωπιστικών προμηθειών στον ουκρανικό λαό, αξίας πέραν των 2 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν οι μεγαλύτερες στην ιστορία της Κύπρου. Για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους που αναγκάστηκαν να διαφύγουν, ο λαός της Κύπρου έχει συγκεντρώσει χρήματα, έχει πραγματοποιήσει συναυλίες, έχει λάβει μέρος σε συγκεντρώσεις, και παρέχει τροφή, στέγη, οικονομική βοήθεια, εκπαίδευση και προστασία. Κύπριοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου, ταξίδεψαν στην Ανατολική Ευρώπη για να επισκεφθούν μερικά από τα 6 εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη γη τους.

Η στάση ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία ανέδειξε τη δύναμη της διατλαντικής συμμαχίας, που είναι δεμένη τώρα όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία 75 χρόνια. Οι κυβερνήσεις και οι λαοί μας μίλησαν με μία φωνή, καταδικάζοντας ξεκάθαρα τις ενέργειες της Ρωσίας. Ενεργήσαμε μαζί, υποστηρίζοντας την Ουκρανία και παρέχοντας βοήθεια στον λαό της. Καταδικάσαμε τη Ρωσία για την κατάφωρη παραβίαση των αρχών που διέπουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Κάναμε το σωστό. Στις 31 Μαΐου, τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν επίσημα τον θάνατο ή τραυματισμό περισσότερων από 9.000 Ουκρανών αμάχων, τονίζοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς τα ερείπια νηπιαγωγείων, νοσοκομείων, θεάτρων και κατοικιών ακόμη καθαρίζονται.

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να διαμορφώσει το αφήγημα που απαλλάσσει το Κρεμλίνο από την ευθύνη έχουν αποτύχει. Η συντριπτική υποστήριξη προς την Ουκρανία από Αμερικανούς, Κύπριους, άλλους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους δείχνει ξεκάθαρα ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν θα επιτρέψει να ξαναγραφεί η ιστορία.

Το απλό, ενοποιημένο μήνυμά μας προς τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ρωσίας και τη στρατιωτική της τάξη είναι το εξής: ο κόσμος παρακολουθεί, εσείς θα λογοδοτήσετε. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να αμυνθεί και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους πλήγηκαν από τον παράλογο πόλεμο του Κρεμλίνου.

Είμαι ευγνώμων για τις κοινές αξίες και τα κοινά ιδανικά που προάγουμε μαζί με την Κύπρο. Είμαστε ενωμένοι. Αρνούμαστε να γυρίσουμε την πλάτη στα δεινά της Ανατολικής Ευρώπης. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο ότι τα ιδανικά, οι αξίες και το μέλλον της Κύπρου βρίσκονται στους ισχυρούς και διαρκώς ενισχυόμενους δεσμούς της με τη Δύση, ως υποστηρικτής των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προσωπικής ελευθερίας, των δικαιωμάτων του τύπου και των πολιτών να εκφράζουν τις απόψεις τους, του δικαιώματος να ζουν ελεύθεροι από στέρηση και φόβο. Οι Κυπρο-Αμερικανικές σχέσεις είναι τώρα πιο ισχυρές από ποτέ, και πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να γίνονται όλο και πιο δυνατές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση